PDA

Zobacz pełną wersję : Gupiś - błagam o pomoc :(

kasiek
03-23-2004, 09:41
Witam wszystkich.
Jestem tu po raz pierwszy, a trafiłam na forum szukając pomocy dla mojej gupisi.
Dwa dni temu pojawiło jej się zaczerwienienie na skrzelach, niestety choroba postępuje, ma już cały przekrwiony pyszczek, mocno zaczerwienione skrzela (szczególnie z jednej strony) i widac że bardzo się męczy. :(.
Dziś rano zauważyłam że odchody zrobiły się białe, sluzowate.
Co to może być i jak to leczyć? :cry: Bardzo proszę o pomoc, jestem początkującą akwartystką i nie znam się na chorobach rybek. Wiem że gupiki nie są zbyt cennymi rybami, ale dla mnie każda rybka jest ważna, a ta szczególnie. Dodam że pozostałe rybki wyglądają na zdrowe, a chora gupisia zostala wczoraj odłowiona do małego zbiorniczka z odkażalnikiem.

Aha, moje akwa ma 45 l, temp. średnio 26 st., ph 7-7,2.-, filtr wew. Fluvala. Obsada to 2 ramirezki (parka), 3 zmienniaki (samiec i 2 samice), kilka gupików i 2 kiryski .

Klayman
03-23-2004, 10:02
Moze byc to:

1. Zapalenie przewodu pokarmowego - poza podobnymi do opisanych odchodow objawami sa takze: aparia, brak apetytu, nienaturalne ustawienie pletw, skora wokol odbytu moze byc zaczerwieniona lub spuchnieta. Rybke nalezy wtedy odlowic i poddac glodowce. Najlepiej rybie wykonac w roztworze soli kuchennej /1g na litr wody/ przez 3-5 dni lub poddac ja 8 godzinnej kapieli w roztworze Detremycyny /1 kapsulka czyli ok 125 mg na 2 litry wody/.

lub

2. Kapilarioza lub Kamalanoza - towarzyszy temu brak apetytu i chudniecie plus wymienione odchody. leczenie odbywa sie poprzez dlugotrwala kapiel z rozcienczonym lekiem Capifos. Po tygodniu wykonac duza podmiane wody a pozostalosci leku odfiltrowac za pomoca wkladow weglowych. Skuteczny jest w tym przypadku Levamisol /2.28 ml na 100 litrow wody/

kasiek
03-23-2004, 10:28
Bardzo dziękuję, dodam że rybka wygląda jakby była lekko skulona. Początkowo chciała jeść, ale nie bardzo mogła ze względu na to owrzodzenie pyszczka, od wczoraj nie podaję jej już żadnego pokarmu.

Mam jeszcze pytanie - gdzie najlepiej kupić te leki? Czy można je dostać w zwykłym osiedlowym sklepie czy trzeba się udac do jakiegoś specjalistycznego? Jestem z Katowic.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Klayman
03-23-2004, 11:19
Np Levamisol mozna dostac w szpitalach weterynaryjnych lub sklepach zoologicznych. Sa to preparaty stosowane jedynie dla zwierzat.

Zaznaczylas jednak, ze Twoj gupik ma jeszcze owrzodzenie. W takim razie moze takze byc to choroba Spironukleoza. Charakteryzuje sie brakiem apetytu, chudnieciem, galaretowatymi odchodami, spuchnietym brzuchem, ubytkami skory /zwlaszcza na glowie wraz z ropna substancja/. Poza tym moze wystapic jeszcze dodatkowo wytrzeszcz oczu. Zwalczamy to Mtronidazol i dodajemy dwie tapbletki po 250 mg na kazde 100 litrow wody. Najlepiej jeszcze polowe tabletkirozcienczamy i zamaczamy w niej pokarm. Po trzech dniach podmieniamy 40-50 % wody. Po tygodniu powtarzamy kuracje.

kasiek
03-24-2004, 07:15
Niestety moja rybcia zakończyla żywot :(. Ale może to i lepiej że tak szybko bo i tak nie miała szans na przeżycie - wczoraj zrobiła jej się w pyszczku wielka dziura, właściwie odpadło jej pół pyszczka :(.
Nie wiem co to było, pytalam w sklepie ale nie potrafili mi pomóc. Mam tylko nadzieję że to draństwo nie przeniesie się na inne rybki.

Klayman
03-24-2004, 11:13
Kasiek .. polecam link http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm mam nadzieje, ze pomoze Tobie szybciej to zidentyfikowac chorobe.

kasiek
03-24-2004, 11:37
dzięki Klay. Ja już to sobie wczoraj wydrukowałam i sądząc po objawach najbardziej "pasuje" spironukleoza. Oby to nie okazało sie zarazłiwe, najbardziej się tego boje :(

BTW, Twój nick to z "Neverhood'a" może? :)