Zobacz pełną wersję : Kamienie
Czy kamienie otoczaki wyciągnięte z Bałtyku nadają się do akwarium SA? Sprawdzałam octem, czy się nie pienią i buch do akwarium. Ale teraz mam wątpliwości. Na zakup testów muszę niestety poczekać do przyszłego miesiąca (i tak kupię po kryjomu przed mężem) i trochę się martwię, czy takie kamienie nie utwardzą mi wody.
Lord Paszka
03-23-2004, 08:29
Czy kamienie otoczaki wyciągnięte z Bałtyku nadają się do akwarium SA? Sprawdzałam octem, czy się nie pienią i buch do akwarium. Ale teraz mam wątpliwości. Na zakup testów muszę niestety poczekać do przyszłego miesiąca (i tak kupię po kryjomu przed mężem) i trochę się martwię, czy takie kamienie nie utwardzą mi wody.
Otoczaki zdecydowanie nie mają wpływu na właściwości wody i nie zaszkodzą na pewno w akwarium (pod warunkiem, że były uprzednio dobrze wygotowane oraz, że wogóle są to otoczaki a nie np. skała wapienna).
Uff, trochę mi ulżyło. To są na pewno otoczaki z morza, leżały już w akwarium dość długo, dostałam je w spadku razem z akwarium i oczywiście wygotowałam. W domu patrzyli na mnie jak na głupią :5: .
Ale zawsze tak jest z rodziną, co się nie zna :wink:
Uff, trochę mi ulżyło. To są na pewno otoczaki z morza, leżały już w akwarium dość długo, dostałam je w spadku razem z akwarium i oczywiście wygotowałam. W domu patrzyli na mnie jak na głupią :5: .
Ale zawsze tak jest z rodziną, co się nie zna :wink:
Ogolnie jest tak, ze kamien to kamien i nie ma roznicy skad jest wziety pod warunkiem, ze srodowisko nie bylo skazone niczym promieniotworczym i chemicznym. Ogolnie nawet duzo lepiej wziasc kamien z czystej rzeki czy morza. Masz pewne zrodlo i ile taniej :wink: A otoczaki nadaja sie do tego najlepiej :)
A co z wapieniami, też mam parę kamyków z nad morza, tylko to nie są otoczaki tylko bardziej skały wapienne z takimi muszelkami wewnątrz, mam już je ponad pół roku i nic sie nie dzieje, czy zmieniaja one wł. wody?
A co z wapieniami, też mam parę kamyków z nad morza, tylko to nie są otoczaki tylko bardziej skały wapienne z takimi muszelkami wewnątrz, mam już je ponad pół roku i nic sie nie dzieje, czy zmieniaja one wł. wody?
Z muszelkami w srodku to nie wapienie tylko piaskowce. Moga byc ale bez przesady ... najlepiej sie nadaja pod filtr i w miejscu gdzie karmimy rybki ze wzgledu na to ze sa plaskie.
Z muszelkami w srodku to nie wapienie tylko piaskowce. Moga byc ale bez przesady ... najlepiej sie nadaja pod filtr i w miejscu gdzie karmimy rybki ze wzgledu na to ze sa plaskie.
A to sorki, geologiem nie będę, i włąśnie powiem ci że zgadłeś mam w dwóch akwa takie kamienie pod filtrami wew. i jeden jako jadalnię dla mojego bojownika bo taki wklęsły jest :lol:
[quote=Hammer]Z muszelkami w srodku to nie wapienie tylko piaskowce. Moga byc ale bez przesady ... najlepiej sie nadaja pod filtr i w miejscu gdzie karmimy rybki ze wzgledu na to ze sa plaskie.
Klay, nie bądź taki geolog :wink: pokłady kredy to osady wodne, więc muszelki tam siedzieć mogą a nawet powinny, podejrzewam że z wapieniem jest tak samo
Właśnie mieszkam w Gdańsku i do morza mam bardzo blisko więć w akwarium mam kamienie z morza od paru mies. i jest dobrze :-) wczesniej je oczywiście przegotowałem. Moje akwarium to "towarzyskie".
El Habanero
03-24-2004, 15:18
Rózne jest pochodzenie otoczaków - na przykład niektóre pochodzą z kamieni przywiezionych do umacniania brzegów.
W kamieniach szkodliwy może być nie tylko wapień, ale też domieszki metali i rud metali. Jeżeli kamyki mają jakieś metaliczne żyłki, plamki, coś błyszczącego - trzeba uważać. Może to też być błyszcząca mika, która nie jest szkodliwa.
Najlepiej byłoby poradzić się znajomego geologa, jeżeli ktoś ma takiego.
Ja osobiście mam przepiękne kamyki z plaży z Jastrzębiej Góry których nie odważyłbym się wrzucić do akwa. :?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48745291 - czy to są rzeczywiście otoczaki? Czym się różnią (chemicznie / pochodzenie) od tych gładziutkich, okrągłych o ciekawym ubarwieniu? Na stronie MHK (http://www.mhk.com.pl) te pierwsze nazywają się "otoczak nakrapiany" a te drugie "kamień tęczowy - otoczak"
Mam worek jednych i drugich, stąd pytanie.
Acha - dlaczego warto kłaść płaskie kamulce pod filtr? (pisaliście o tym wyżej w tym wątku).