PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka jest różnica między Halogen a HQI?

ZooCentrum
03-22-2004, 23:15
Mam może głupie pytanie ale czym różni się oświetlenie halogenowe tzn lampa i żarnik np. 100W od lampy z żarnikiem HQI??

Czy można sobie powiesić halogen jako źródło oświetlenia??

Lord Paszka
03-23-2004, 11:18
Mam może głupie pytanie ale czym różni się oświetlenie halogenowe tzn lampa i żarnik np. 100W od lampy z żarnikiem HQI??

Czy można sobie powiesić halogen jako źródło oświetlenia??

HQI to lampy rtęciowe więc od halogenów różni się zdecydowanie pasmem światła. Opary rtęci mają zdecydowanie lepszy zakres promieniowania od halogenów. W akwarystyce stosowane są jeszcze lampy HQL tzn. metalohalogenkowa. Pasmo promieniowania podobne do HQI.

Nie polecam stosowania halogenków jako oświetelnia do akwarium a przy stosowaniu HQL i HQI polecam najpierw nabyć odpowiednią wiedzę. Ten typ oświetlenia nie nadaje się dla początkujących akwarystów.

ZooCentrum
03-23-2004, 15:25
Jako że znam narazie świetlówki w pełnym zakresie rozumiem że podpadam pod akwarystów początkujących i mam się nie zabierać za HQI?? :(

Małe pytanie - to jak oświetlić zbiornik 70cm głęboki z roślinkami?? Masa świetlówek? Roślinki niedługo nadchodzą a standardowe światło jest za słabe tzn 60W świetlówki na +/- 300L. Jak się uprę to wkleję jeszcze 2 sztuki ale czy to coś da??

Myślałem odstawić na bok plastikową pokrywę, przykryć akwarium szybą i nad nim zawiesić lampę lub dwie ale w takim układzie jestem w kropce... :(

Klayman
03-23-2004, 15:35
Jako że znam narazie świetlówki w pełnym zakresie rozumiem że podpadam pod akwarystów początkujących i mam się nie zabierać za HQI?? :(

Małe pytanie - to jak oświetlić zbiornik 70cm głęboki z roślinkami?? Masa świetlówek? Roślinki niedługo nadchodzą a standardowe światło jest za słabe tzn 60W świetlówki na +/- 300L. Jak się uprę to wkleję jeszcze 2 sztuki ale czy to coś da??

Myślałem odstawić na bok plastikową pokrywę, przykryć akwarium szybą i nad nim zawiesić lampę lub dwie ale w takim układzie jestem w kropce... :(

Widzialem doswietlanie od gory wysokich akwariow halogenami dosc sporej mocy /sztuka nawet po 55 W/ Robi sie to przez szybe lub na odkrytym zbiorniku. halogem na bardzo wysoka temperature dlatego nalezy go odsunac od tafli wody jak najdalej z 2 powodow.

1. nagrzewalby zbytnio wode
2. kazda kropla, ktora na niego by spadla powodowalaby wybuch lampy

ZooCentrum
03-23-2004, 16:11
Myślałem o takim halogenie jak na zewnątrz budynków - oprawa hermetyczna i zabezpieczona - ciepło żarnika 3000K lub 5000K - tylko z tego co poprzednio napisano nie ma to sensu - :roll:

Maran
03-23-2004, 16:15
To jest wlasnie HQI. Mysle ze powinienes zaczac, jesli nie teraz to kiedy :roll: pozatym do 70cm swietlowki sa zaslabe. Jaka jest dlugosc tego zbiornika :?: Popytaj ludzi ktorzy maja takie lampy.

ZooCentrum
03-23-2004, 17:26
To jest wlasnie HQI. Mysle ze powinienes zaczac, jesli nie teraz to kiedy :roll: pozatym do 70cm swietlowki sa zaslabe. Jaka jest dlugosc tego zbiornika :?: Popytaj ludzi ktorzy maja takie lampy.

Równe 100cm ogólny wymiar 100x45x70 ale ja je licze jako 100x40x60 - cała reszta przecież to żwir i akcesoria i przestrzeń wolna.

Maran
03-23-2004, 17:28
Wydaje mi sie ze taki zarnik 150W powinien wystarczyc a najlepiej pewnie by bylo 2x70W.

Lord Paszka
03-24-2004, 08:04
Równe 100cm ogólny wymiar 100x45x70 ale ja je licze jako 100x40x60 - cała reszta przecież to żwir i akcesoria i przestrzeń wolna.

Jaką obsadę planujesz do zbiornika o takich wymiarach?

Tej wysokości akwarium nie da rady doświetlić zwykłymi świetlówkami a jeżeli jeszcze będziesz chciał mieć jakiś dywanik z roślin na dnie to już nie da rady, HQI lub HQL będzie niezbędne. Problem z tymi światłami jest taki, że po pierwsze są one dość sporymi źródłami promieniowania cieplnego (problem z nagrzewaniem się wody i nie tylko) a po drugie mogą być przyczyną inwazji glonów. Właśnie dlatego należy uzupełnić wiedzę i nabyć doświadczenia w zakresie uprawy roślin oraz ich nawożenia przy tego typu oświetleniu.

dziadekk
03-24-2004, 18:22
IMO problem z nadmiernym nagrzewaniem się wody dotyczy w zasadzie oświetlenia HQI stosowanego zbiornikach zamkniętych (obudowy).
Zdecydowanie mniejsze znaczenie problemu występuje w baniakach odkrytych.
Zdaję sobię sprawę, że nie każdemu się podoba odkryty zbiornik, oraz nie każdy ma warunki aby takowy wstawić, ale można stosować środki pomocnicze jak wentylowanie obudów itp.
Natomiast co do sprawy jak najdalszego oddalenia lamp od powierzchni wody to z różnych źródeł można wyczytać, że optymalnym oddaleniem jest ok 30cm.
W pewnym stopniu zapewnia to też lepszą cyrkulację powietrza nad akwa i co za tym idzie odsuwa na plan dalszy problem zbyt wysokich temperatur.
Pozostaje jednak temat utrzymania stabilnych parametrów wody (glony :!: :evil: ) ale to faktycznie wyższa szkoła jazdy w czym zgadzam się z Lordem.