PDA

Zobacz pełną wersję : Pretnik niebieski

tommy
03-22-2004, 18:43
Slyuchajcie jezeli wiecice co moze byc mojemu samczykowi - w zasadzie caly czas lekko po skosie trzyma sie pod powierzchnia wody i nie je. marnie wyglada do tego pletwy tez jakby skurczone...co moze mu byc, mam go w baktopur direct i aquasan.

Katka
03-23-2004, 08:04
Skoro nie wiesz co mu jest to po co stosujesz dość silny lek, jakim jest baktopur direct w wielu przypadkach może mu tylko zaszkodzić :roll: .
Ludzie nie stosujcie leków na chybił trafił jak nie rozpoznaliście choroby. :!:

Po tak lakonicznym opisie nikt Ci nie pomorze tu nie ma jasnowidzów, napisz jakie akwarium (czy przykryte), jaka temperatura, jakie parametry wody, czy ryba nie ma żadnych innych zewnętrznych zmian np. lekko opuchnięty lub zapadnięty brzuch, nitkowate białe lub przeźroczyste odchody itp. :?: Możliwie opisz wszystko.

Jak na razie możesz podać jakiś preparat witaminowy, co wzmocni jego organizm tym bardziej, że nie przyjmuje pokarmu a Ty dodatkowo wytłukłeś mu baktopurem jelitową florę bakteryjną.

tommy
03-23-2004, 08:26
Pretek jest przelozony do malego akwarium, oczywiscie TAKZE przykrytego. nie ma zapadnietego ani opuchnietego brzucha, nie je. Uwierz mi ze jakbym widzial cos to bym to napisal...to jest wlasnie problem ze nie widze zadnych zmian na nim procz pletw. no i oczywiscie tego jak sie zachowuje.... :(

Katka
03-23-2004, 08:46
Czym go karmiłeś jak jeszcze jadł :?:

Nie napisałeś jaką ma temperaturę, proponuje 28 stopni, witaminy (jak już pisałam), możesz dodać trochę soli akwarystycznej. Cały czas pilnie ją obserwuj czy nie ma jakiś zmian. Jeżeli ryba miała dobre warunki, jest dobrze odżywiona sama powinna zwalczyć chorobę.

tommy
03-23-2004, 10:17
nie wiem czy nie jest to oslabienie po ospie ktora byla w duzym akwa rpzed 3 tygodniami....