Zobacz pełną wersję : Mieczyki i molinezje
Czesc mam akwa 50l i mam tam gupiki[6] kiryski[1] i gloncia[1] .
lecz chcia;lbym dokupic mieczyki i molinezje czy nie beda one dziubac mych gupikow? aha i jak poznac samca i samice u molinezji? Dzieki Za rady!
przeede wszystkim masz za malo kiryskow bo to sa ryby ktore wola zyc w grupce a nie samotnie
a co do molinezji i mieczykow to mysle ze mozesz dorzucic jedna parke z ktoregos gatunku
Nie powinny dziubać (molinezje u mnie nie dziubały) mieczyki chyba podobnie. Samiec molinezji ma płetwę odbytową przekształconą w gonopodium, (taka wąska spiczasta, samica ma normalną wachlarzowatą)
Gonopodium obejrzysz u samca gupika, kształt ten sam
nie ma sie co zasanawiac kupuj smialo mieczyki i molki nie bedea podgryzac gupikow no hyba jedynie mieczyki ale nie powinny . i dokup kiryski
Zgadzam sie z innymi gupiki molinezje i mieczyki pasuja do siebie i nie powinny sobie nawzajem wadzic
eremenik.
03-23-2004, 17:21
Podsumowujac
mozesz kupic mieczyki i molinezje to Twojego akwa so to rybki towarzyskie i napewno nie beda nikogo obgryzac
a czy moge do mego akwa takie jak w temacie. moge dokupic Labeo np. albinos lub inne?? i czy bocji to przeszkadzac nie bedzie?
Labeo robią się na starość zgryźliwe, ja bym nie dawał (jak mój doszedł do ok. 10cm i siedział w akwa 100l to pokazał co potrafi....)
ok kupie parke molinezji i parke mieczykow. mam 2 pytania
1 czy kupic parke w jednym sklepie zoologicznym cz tez samca w innym i samice w innym?
2 po jakim okresie byciaa ze soba te rybki moga sie rozmnozyc??