PDA

Zobacz pełną wersję : Chowajacy sie samiec Proporczykowca Gardnera

Alchemik
06-08-2007, 13:46
Witam
Mam taki problem. W akwarium ok 50 litrów mam 1 samca i 3 samice + kilka młodych rybek. Niestety samiec ciągle siedzi gdzieś w zaroślach i nie ma zamiaru stamtąd wychodzić.
Macie jakiś pomysł dlaczego ?

Pozdrawiam

Zimek
06-14-2007, 18:11
Bardzo ciekawy przypadek, gdyż z mojego doświadczenia wynika, że to samice się gdzieś ukrywają. Może Ci się trafiły jakieś feministki :?: :P
A tak na serio, to czy masz dużo kryjówek w akwarium? I ile masz stopni? Czy aby na pewno samczyk jest zdrowy? Przypatrz się czy nie ma puchliny wodnej, bo to u proporców dość częsta choroba, a wtedy ryba się chowa.
Pozdrawiam

Alchemik
06-15-2007, 20:38
Wiesz fakt temperatura pewnie jest dla nich ciut za wysoka kolo 26-27 C STram sie ja zbijac butelkami z woda. CHory raczej nie jest. Ale odrylem (tak mi sie wydaje ;) ) jego problem: mial za jasno w akwarium Wylaczylem jedna swietlowke i widuje go znacznie czesciej. Z czasem mam zamiar zrobic Black Water dla niego ale to czas pokaze historia oceni ;)

Pozdrawiam

Zimek
06-15-2007, 21:29
Łohoho 26*C to dla nich zdecydowanie za dużo!!!
Butelki z wodą za dużo nie dadzą, szczególnie w te upały. Mniej pał światła lub chociaż nie pal w samo południe. W przyszłości powinieneś sobie sprawić chłodzenie do akwarium (na allegro są dość tanie wiatraczki za ok. 10zł + kilka zł. za zasilacz) i temp. pięknie schodzi do odpowiednich dla proporczykowców.
Sądzę że proporczykowiec wyszedł, gdyż ta jedna świetlówka nie grzała i było trochę chłodniej. Ogólnie proporczykowcom nie przeszkadza jasne światło.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.