PDA

Zobacz pełną wersję : chory yellowek???

LinaSol
12-21-2004, 07:30
Witam,
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych. Od kilku tygodni mam mlode malawi. W 350l plywaja 4 rodzinki roznych gatunków po 5 szt. min. yellowki. Wszystkie rybki sa mlode. Yellowki [najwieksze] maja ok 3,5 cm i plywaja u mnie jakies 10 dni. Wlasnie 1 z nich jest troche dziwny, tj. jakby bardziej apatyczny, chydszy, je bez apetytu [reszta jak tylko mnie zobaczy podplywa do jedzonka]. Czy powinnam go odlowic bo moze jest chory, czy moze lepiej troche poczekac, zeby go dodatkowo nie stresowac i liczyc na to ze dojdzie do siebie.
Poki co wlasciwie zadnych wiekszych bojek nie widzialam. Karmie malawi tropicala i vitabinem.
Bylabym wdzieczna za wszelkie uwagi.

Ted
12-21-2004, 07:44
Witaj
Ja bym go dla pewności odstawił i poobserwował co się dzieje
pozdrawiam Ted

LinaSol
12-22-2004, 07:24
Wczoraj był jeszcze bardziej apatyczny i zdecydowalam sie go odlowic. Próbowalam cale popoludnie, wieczor, dzis o swicie i mi sie nie udalo :(. Az sie boje pomyslec jak wyglada odlawianie pysia w pelni sil.

Riddick
12-22-2004, 20:45
Odlawianie Pysioli w pelni sil to nie lada wyzwanie:) Dlatego najlepiej zaopatrz sie w dwie siatki (zeby zlapac pyszczaka w 1 to marzenia -chyba ze sie jest Coperfieldem:P) I podstawowa rzecz,zeby wogole zaczac odlawianie musisz wyjac kamienie i grotki inaczej mozesz zapomniec....te spryciule jakimi sa pyszczaki korzystaja z kazdej norki byle tylko sie zabunkrowac i dac zlapac:) Dlatego tez wymiana wody akurat temu rodzajowi rybek jest dosc klopotliwa:/ ale wszystkie wysilki zaotana Ci wynagrodzone..Siadziesz wieczorkiem w fotelu czy na podlodze i az przyjemnie bedzie popatrzec...hehe na wesole rybki ( fakt ze z temperamentem)

LinaSol
12-29-2004, 14:35
Dzieki za rady, ale niestety po 2 dniach od moich wilekich łowów wyciagnełam dogorywajacą rybcie bez zadnych problemow. Nie wiem co jej bylo. Teraz sie martwie tylko o reszte. Poki co zadnych niepokojacych objawow u nich nie dostrzegam, ale musze poczekac. W drugą duża siatke sie zopatrze i wedke ;)