Zobacz pełną wersję : Planuje sobie trawnik zrobic w akwa :-)
Planuje sobie trawnik zrobic w akwa :-) no i nie wiem jakie roslinki zrobia ladny trawniczek. Ogrodnicy HELP :-) no i cenki mi jeszcze podajcie jakie macie w sklepach za taki trawniczek :-) mam nadzieje ze zrozumiale pisze :D
Rav_Lublin
03-22-2004, 12:50
glassostigma albo micrantheum micranathoides, cena 10 zl za koszyk 5/5cm
Lord Paszka
03-22-2004, 13:07
glassostigma albo micrantheum micranathoides, cena 10 zl za koszyk 5/5cm
Polecam również:
- Echinodorus tenellus
- Glossostigma elatinoides
- Hemianthus micranthemoides
- Cryptocoryne parva
- lub trawniczek z wgłębki.
Od siebie dodam że taka glossotigma w pytę światełka potrzebuje, także jeden wacik na litr i pożadne lustero mile widziane, po inczej powyciąga Ci się to do góry i będziesz miał mongolski step, a nie holenderski trawniczek...
Jan Poświata
03-22-2004, 14:41
Planuje sobie trawnik zrobic w akwa :-) no i nie wiem jakie roslinki zrobia ladny trawniczek. Ogrodnicy HELP :-) no i cenki mi jeszcze podajcie jakie macie w sklepach za taki trawniczek :-) mam nadzieje ze zrozumiale pisze :D
W akwariach naturalnych ( styl. Takasi Amano) są trzy główne rosliny polecane na trawnik:
- wspomniana wcześniej glossostigma (języcznik australijski) (dość trudna w uprawie dla początkującego [duzo światla +co2)
- również wspomiana wcześniej wgłębka (tu akurat kłopoty moze sprawic umiejscowienie wgłębki na dnie [ np poprzez uzycie stelaża z siatki i mocowania za pomocą żyłki]
- eleocharis accicularis (ponikło igłowe) mniejsze wymagania świetlne od glossostigmy. Bardzo popularny jako trawnik.
- ewentualnie inne lileopsis novae zelandie, sagitaria
Roslinki obejrzycie na www.holenderskie.aip.pl/baza
a Lilaeopsis brasiliensis jest dobra na trawniczek :?:
Jan Poświata
01-23-2006, 19:20
Tak :D
Tomasz Zawół
01-23-2006, 19:24
O Boże...
Palec grzebalec :lol:
Dwa lata............................................
Jan Poświata
01-23-2006, 19:48
Też byłem w szoku :lol: Nie byłem na forum ze 2 lata :)
a tak konkretnie to co mi radzicie na trawnik?
Jest duży wybór i niewiem wkoncu :? akwarium będzie miało 112l
Bojowniczka Skalarynka
01-24-2006, 14:54
glossie , wgłębke , mech ci radzimy :) a ponadto jeszcze ponikło
a tutuaj masz strone o czesci tych rslin o ktrej napisalam ;)
http://www.nature-aquarium.com/home.htm
Jan Poświata
01-24-2006, 14:56
a tak konkretnie to co mi radzicie na trawnik?
Jest duży wybór i niewiem wkoncu :? akwarium będzie miało 112l
Kryterium wyboru wyznaczy oświetlenie. Wejdz na www.holenderskie.pl znajdz kalkulator oświetlenia wpisz dane akwa + rośliny jakie chcesz i zobaczysz ile światła im potrzeba.