Zobacz pełną wersję : czym karmic malutkie gupiki?
nic, tak jak w temacie... mam pytanko, czym karmic malutkie, mniej wiecej tygodniowe gupiki?
gupiki to najmniej klopotliwe rybki wystarczy im zmielic pokarm dla doroslych
czyli mozna skruszyc im np. te platki, co jedza inne rybki?! spoko! ;) narazie mamy tylko 2 male gupiki, ale samica nadal jest taka gruba i ma ta plamke... :/ mam nadzieje ze nie urodzi sie wiecej tych rybek bo ty by byl koszmar dla nas! choc to nawet mily prezencik na swieta... :) :P
ja mialam dosyc brutalny sposob z walka z zbyt wielkim przyrostem gupikow po prostu ich nie odlawiama z ogolnego akwa itylko 1-3 udalo sie przezyc w sumie w naturze tez tak jest ze mniejsze rybki sa zjadane przez wieksze a sama nie bylabym w stanie inaczej sie pozbyc nadmairu gupikow male gupiczki zywily sie wtedy czym znalazly
RedFalcon
12-25-2004, 12:51
Nie lepiej rozdać for free lub na wymiane?
witam
ja stosuje pokarm watrobowy dla narybku,po uplywie jakiegos czasu gdy troszke urosna gdzies ok 1cm to ugniatam rurecznika i podaje na tacke rybki chetnie to jedza
pozdrawiam
a gdzie mozna dostac taki pokarm? :!:
michał.akwa.
01-02-2005, 22:43
ja z powodzeniem używam pokarmu Tetra mini baby. na tym pokarmie z powodzeniem odchowałem wiele pokoleń gupików :D , pokarm specjalny dla narybku o długości do 1cm :!: .
dzieki za informacje... taki pokarm tez mam zamiar kupic... tylko zastanawia mnie jedno, czy gupiki jedzace taki pokarm (czyli suchy np. platki) beda pozniej zdrowe, kolorowe i duze? :?:
Jak będą jadły sam suchy pokarm to niebęda zbyt piekne. Ja swoje karmie:
- zmielone płatki Ichtio_vit,
-zółtko,
-serca wołowe zmieszane z sercami indyczymi,
-ochotką,
-i czasami piersiami z kurczaka,
Po tym rybki rosna jak szalone, są duże piekne dobrze wybarwione, zywe i zdrowe.
domyslam sie, ze takie mieso (np. serca wołowe zmieszane z sercami indyczymi) trzeba ugotowac i zmielic na bardzo drobno... :wink: :?:
Podaje teraz im od czasu do czasu zółtko. 8)
Serca wołowe i indycze to taki miks ( mrożonka, można w sklepach kupić ), ale można tez kupić w miesnym i samemu przygotować. A co do zółtka to podawaj tak raz na 3 dni i powoli w takich porcjach żeby rybki zdążyły to zjeść( bardzo zanieczyszcza wode )
A czy to zoltko moge dac do ogolnego tam gdzie sa male gupiki ???
Male maja juz ok tygodnia i plywaja sobie wsrod reszty dostaja raz dziennie cyklopa mrozonego a moze jutro dam im zoltko przy okazji sam sobie zjem jajeczko :)))
Ja podaję małym gupikom zmielone płatki:
tropical Vitality&colour
tropical Bio Vit
i troche rozwielitki
Proporcje: 3:3:1
pozdro