Zobacz pełną wersję : Do wszystkich posiadaczy AquaSzut Turbo xW
Michał J
12-19-2004, 21:06
Wpadłem na pomysł minimalnej przeróbki Aqua Szuta W8. Usunąłem ze środka tą "rureczkę" i poprostu na dno dałem watę (też aqua szuta ;) ) potem "żwirek ceramiczny" ( FLUVAL BIOMAX) i potem ponownie cieńką warstwę waty. Tak " zapakowany" filtr umieściłem w 25 L. Narazie strumień jest dość ostry, ale nie robi "wichury" w akwa.
Co o tym sądzicie :?:
INFO o filtrze:
TURBO 8W Filtr wewnętrzny, wydajność max. 500 l/h, moc 8 W, poj.min.akw. 150 l
mam aquaszuta turbo 3W i też kiedyś próbowałem go trochę usprawnić i zmniejszyć przepływ. na wlot, zamiast tego zielonego koszyka na wkłady miałem założoną gąbkę. pralka była niezła w 25l więc wypchałem króciec ssawny ("tą rureczkę") wacikami kosmetycznymi :wink: . działało całkiem dobrze 2 dni. 3-go dnia strzępki waty pływały w całym akwa. myślę, że cienka warstwa waty jako ostatnia warstwa, patrząc od dołu, może spowodować podobny efekt.
Tomasz Zawół
12-20-2004, 10:49
A ja nic nie usówałem ze swojego 3W.
Po prostu skróciłem trochę watę i napchałem po bokach ceramikę.
I też filtruje. Tylko, że jako pomocniczy w 112l.
Michał J
12-20-2004, 19:01
mam aquaszuta turbo 3W i też kiedyś próbowałem go trochę usprawnić i zmniejszyć przepływ. na wlot, zamiast tego zielonego koszyka na wkłady miałem założoną gąbkę. pralka była niezła w 25l więc wypchałem króciec ssawny ("tą rureczkę") wacikami kosmetycznymi :wink: . działało całkiem dobrze 2 dni. 3-go dnia strzępki waty pływały w całym akwa. myślę, że cienka warstwa waty jako ostatnia warstwa, patrząc od dołu, może spowodować podobny efekt.
:D No ale ty mówisz o wacie kosmetycznej, a ja wyraźnie napisałem o wacie firmy Aqua Szut, czyli wacie akwarystycznej, która się nie strzępi ;) Jest w dodatku tak upchana, że mimo , że jest to 8W to nie robi pralki w akwa ;)
wieczor888
12-23-2004, 21:10
U mnie w mieście w zoologicznym ... ten wkład filtracyjny kosztuje złotówke :P ... czy coś takiego ... :) i siem nie szczępi .
Cześć. W moim 126 l akwa Turbo 8 W jest jedynym filtrem, jednak został znacznie rozbudowany. Można bowiem dokupić kolejne pojemniki na wkłady filtracyjne i połączyć je ze sobą, wkładając jeden w drugi (taki wariant jest chyba nawet przedstawiony w instrukcji). U mnie są 3 takie pojemniki. Pierwszy z watą, drugi ze żwirkiem wulkanicznym i ostatni też z watą. W tym ostatnim pierwotnie była oryginalna włóknina, jednak szybko się zapychała, zmniejszając wyraźnie wydajnośc filtra. Rurki, które były w środku pojemników także zostały usunięte. Mimo tych 3 pojemników strumień wody wypływający z filtra był i tak dość silny. Dokupiłam więc deszczownię "Aqua Szut" i po sprawie! :) Została zamontowana tuż pod powierzchnią wody, lekko ją faluje i doskonale napowietrza. Poecam to rozwiązanie, zwłaszcza w mniejszym akwarium niż moje. Pozdrawiam
A jeszcze jedno-deszczownia kosztuje coś ok 7.50 zł (przynajmniej w Gdańsku) aby ją obejrzeć proponuję odwiedzić stronę www.aquaszut.pl. Jest dopasowana właśnie do typu turbo, np. do typ senior już nie. Po jej założeniu młyn w akwa powinien zniknąć. Po jej założeniu trzeba też coś zrobić z napowietrzniem (z tym wężykiem), bo jest zbędne. Ja w pokrętło od regulacji dopływu powietrza, które jest na końcu wężyka wpuściłam silikon akwarystyczny i tak go zatkałam na amen :) .
Ja mojego 8 wat przerobilem tak ze jest to filtr zewnetrzno wewnetrzny o pojemnosci 5 l 4 l keramzyt 1 l wata + siatko na wlocie do filtra :] i uwiezcie mi w ciagu polroku czyszcilem to tylko raz i niedlatego ze sie zapchalo tylko z czystej ciekawosci co sie dzieje w srodku :P wode tak filtruje ze musze ja w akwa tylko uzupelniac tyle co wyparuje bo niemam pokrywy sprawdzam czasami parametry i wszystko jest w najlepszym pozadku :D
Tomasz Zawół
12-28-2004, 19:54
A to taka mała fotka pokazowa.
Zassałem ją z pisma "Akwarium" (bez zgody).
Więc jeżeli to kogoś będzie gryzło to proszę moderatorów o usunięcie tego postu.
[/img]
Ja mojego 8 wat przerobilem tak ze jest to filtr zewnetrzno wewnetrzny o pojemnosci 5 l 4 l keramzyt 1 l wata + siatko na wlocie do filtra
mógłbyś jakoś sprecyzowac jak to zrobiłeś?? jakieś rysunki lub zdjęcia byłyby pomocne
Michał J
01-01-2005, 22:04
Ja mojego 8 wat przerobilem tak ze jest to filtr zewnetrzno wewnetrzny o pojemnosci 5 l 4 l keramzyt 1 l wata + siatko na wlocie do filtra
mógłbyś jakoś sprecyzowac jak to zrobiłeś?? jakieś rysunki lub zdjęcia byłyby pomocne
Tak, też jestem ciekawy ;)
Opisywalem to juz kiedys znajdz temat " Filtr butelkowy "
a tu znalazlem cos takiego:
http://free.of.pl/a/akwamaniakserwis/
Przerobione na filtr denny
http://free.of.pl/a/akwamaniakserwis/denny.jpg
Michał J
01-02-2005, 14:13
Tak, z tym ,ze gdzieś czytałem, że filtry denne nie są zalecane do akwariów holenderskich :?
Tomasz Zawół
01-02-2005, 14:35
A ciekawę czy 3W będzie się nadawał na pompę do takiego małego kubełka np. 4L oczywiście jeżeli będzie on stał na wysokości akwarium i nie będzie musiał pompować na jakąś tam wysokość.
Tylko żeby robił jakiś tam mały przepływ :?:
Michał J
01-02-2005, 15:50
Ja się tak zastanawiam czy zamiast butelki można by było użyć słojika :? Jakoś zrobic otówr w szkle, drugi w nakrętce. uszczelnić otwor sylikonem z obydwu stron....hmm
Tomasz Zawół
01-02-2005, 16:26
Otwór w szkle to tylko wiertłem z końcówką diamentową albo coś takiego.
A nie lepiej wziąść plastik 5L po wodzie??
Michał J
01-02-2005, 17:47
Można i tak, z tym że czyszczenie sprawia wtedy więcej problemu. A tak to otweirasz słój i gotowe ;)
Tomasz Zawół
01-02-2005, 17:58
W sumie tak. No bo wsadzić jakąś watę filtracyjną do butelki to kij ale weź ją z tej butelki wyciągnij. :).
A jakby w pokrywie słoika zrobił dwa otworki i przez jeden puścił by wężyk na spód słoika :?: Pod wkłady filtracyjne. Ale ja mam 3W pociągnie :?:
Michał J
01-02-2005, 18:05
Ooo :D Widzę, że posmysły się rozwijają :D:D Myślę, że jak będzie to litrowy to powinien pociągnąć :D
Tomasz Zawół
01-02-2005, 19:02
No to jutro próba. Tylko dam słoik 2L zobaczymy. Ale jaki wsad był by najlepszy?
Michał J
01-02-2005, 19:24
Bierzesz na dół gąbkę, potem ceramikę a potem watę akwarystyczną. Tak chyba będzie najlepiej. Jak zrobisz to napisz, a jeszcze lepijej jakbyś załatwił fotki ;)
Tomasz Zawół
01-04-2005, 19:54
No i zrobiłem. Tylko nie tak jak miało być.
Słoik to idiotyczny pomysł. Chyba, że ktoś lubi ekstremalne sytuacje.
Ja to zrobiłem z rury PCV 110 mm. Uciąłem na długość 50 cm, co daje pojemność ok. 4,75L.
Wkład zrobiłem z (licząc od dołu):
1. Wkład do Aquaszuta (w takim pasku), ładnie ułożony 2cm,
2. Wata akwarystyczna (1 szt.) ok.10 cm,
3. Ceramika 10 cm,
4. Wata akwarystyczna ok.10 cm.
Niestety gąbki nie znalazłem.
Jak narazie przepływ nie wiele się zmienił (próbowałem z wkładami i bez).
Sam się dziwię, że 3W może tyle pociągnąć.
W sumie jak wyliczyłem to jest ok. 2,8L powierzchni filtracyjnej.
Wszystko 45zł. Oczywiście bez głowicy.
Jak będę maił aparat to dam fotki.
Zobaczymy za parę dni jak się troszkę zabije.
Jedno tylko się boję żeby czasami gdzieś klej nie puścił, bo nie będzie ciekawie.
Michał J
01-04-2005, 20:00
No to czekam na fotki i dalsze opinie :D
PS. To co z tym słojem.... :?: :D Jaka to extremalne sytuacja... :?: :D
Tomasz Zawół
01-04-2005, 20:42
Zgadnij :D Spróbuj zamontować do pokrywki głowicę. A potem to wszystko zakręć :lol:
widziałem kiedyś w jakimś markecie takie jakby beczułki olastikowe zkręcane ze 2 litry pojemnosci moze sa większe jeśli tak to to by było to!!
Obszerne informacje na temat mojej ostatniej przeróbki Turbo 8W wraz ze zdjęciem znajdziecie na: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10445
Michał J
01-05-2005, 19:39
Obszerne informacje na temat mojej ostatniej przeróbki Turbo 8W wraz ze zdjęciem znajdziecie na: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10445
Tak. Oczywiście pomysł bardzo ciekawy, z tym że do małego akwa się nie nadaja bo to jest nadal filtr wew. A wątek się rozwinął jak tu zrobić taki mini kubełek.
Chyba, że to brać ogólnie do tematu "przeróbki xW" :D.
Tak to trzeba traktować, bo ostatnie posty przejrzałam pobieżnie :oops:
Tomasz Zawół
01-05-2005, 19:46
Moja tuba dalej ciągnie ostro. Czekam na jej aktywację. Ile to może potrwać :?:
Chciałem do niego wsadzić jeszcze Keramzyt no ale niestety nie w moim mieście. Jeszcze nikt nie wie co to jest. :cry:
Michał J
01-05-2005, 19:54
Moja tuba dalej ciągnie ostro. Czekam na jej aktywację. Ile to może potrwać :?:
Chciałem do niego wsadzić jeszcze Keramzyt no ale niestety nie w moim mieście. Jeszcze nikt nie wie co to jest. :cry:
Poszukaj w internecie. Przecież to nie problem. u mnie ogólnie ze wszystkim są kłopoty co związane z akwarystyką. A jak już jest to hcolernie drogie.
Tomasz Zawół
01-07-2005, 20:38
No i pierwszy efekty!!!
Po pierwszych 4 czy 5 dniach.
Specjalnie nie podmieniałem wody w tych dniach aby zobaczyć jakie będą rezultaty. Co prawda mierzyłem tylko NO3 ale chyba ten parametr jest tu najważniejszy. Ph się nie zmienia ciągle w granicach 7.
A co do NO3 przed i w trakcie pracy filtra (kiedy jeszcze się nie ustabilizował) miałem w granicach 20-30.
Wczoraj czyli po 4 dniach spadło do 10-15. Zaś dziś wieczorem było już ok 5.
NO2 nie wykrywalne.
Zobaczymy co będzie dalej. Aż dziwne, że taka słaba pompka radzi sobie.
a tu znalazlem cos takiego:
http://free.of.pl/a/akwamaniakserwis/
Przerobione na filtr denny
http://free.of.pl/a/akwamaniakserwis/denny.jpg
zrobilem sobie cos podobnego tylko do filtra w mojej 112l zastosowalem 2 male pompki aquel dosc tak to nawet dzilalalo ale zdemontowalem.