PDA

Zobacz pełną wersję : Korzen!

war3
03-22-2004, 09:04
Na samym poczatku upominanm ze nie jest to post w typie "keys" lecz powazny post nie majacy na zamiaze niekogo zdenerwowac lecz tylko zdobyc szybaka informacje!
Mam korzeń(z drewna lisciastego) ktory kiedys spoczywal sobie spokojnie w akwa ale po likwidacji poszedł do szafy no i teraz jest problemik skubany nie tonie(odparował) wiec oczywiście wlozylem go do miski i obciazyłem i tak sobie juz lezy 1 tydzien...2 tydzien a tu nic jak plywal tak plywa. wiec teraz zastanawiam sie czy sa jakies srodk(ala impregnaty) zeby spowodowacz jego napecznienie woda ,bo nie chce go bociazac w akwa jakims kamieniem. Moze gotowanie pomoze? hmm podobno moze juz nie zatonac ... ale wedlug mnie to hyba nie mozliwe drewno musi nasiaknac nie ma bata! wiec wsumie to narazie oczekuje na rezultaty chociaz sa mizerne.
moze ktos zna jakis sposob zeby szybko nasiaknol i tonoł.
Aha sposob cisnieniowy odpada bo nie mam takiego dojscia.

Tomek
03-22-2004, 10:51
Gotowac w soli, gotowac gotowac gotowac....

lub nawiercic i obciazyc zwirem wsypujac go do wydrazenia, lub przykleic na przyssawkach do dna itp. nie ma cudownych metod tylko cierpliwosc.

war3
03-22-2004, 12:57
z gotowaniem to hyba bedzie maly problem bo korzeń jest spory ma okolo 40 cm dlugosci, hyba ze go na dwie czesci zrobie

Maciek Szulc
03-22-2004, 13:22
znajomy trzymal por roku korzen w akwa przywalony kamieniami, a ten dalej plywal!! :D

gotowanie jest chyba najlepszym wyjsciem.... nie masz jakiegos super duzego gara, zeby go tam wrzucic?
ewentualnie mozesz sprobowac moczyc go tak samo jak teraz, tylko ze w goracej wodzie... ale nie wiem czy to cos da.

Fish
03-23-2004, 03:56
wiec wez duzy plaski kamien stosunkowo ciezki dla korzenia wywierc w nim dziure kozen przykrec do kamienia wloz do baniaka przysyp zwirem i z bani :wink: moze zadziala

elektron
03-24-2004, 20:08
jeden z moich kożeni jak nie tonoł pół roku temu tak i dzisiaj chce pływać a na dnie trzyma go spory otoczak(gotowałem go przez tydzień, po parę godziń dziennie i nie pomogło)

war3
03-24-2004, 20:16
No to mnie pocieszyliscie:( ale nic jeszcze dam mu czas ale cierpliwosc sie konczy!

Michał J
03-24-2004, 20:17
jeden z moich kożeni jak nie tonoł pół roku temu tak i dzisiaj chce pływać a na dnie trzyma go spory otoczak(gotowałem go przez tydzień, po parę godziń dziennie i nie pomogło)
A gotowałeś go w soli??? Bo jak nie to się nie dziwie :)

war3
03-24-2004, 20:20
szczeze mowiac to.......niestety jeszcze nie
ale hyba jednak sprobuje hociaz nie wiem co to da bo sol ma racze za cel go odkazic ?

Michał J
03-24-2004, 21:23
Wygotuj go w soli z wodą, a nie minie godzina i korzeń będzie tonął :D

war3
03-27-2004, 00:14
ok zrobie tak jak mowisz
dziekuje za rady

challenge
03-28-2004, 16:56
ja obciazylem kamykiem i nasiakal 3 miesiace i potem byl juz spokoj mowie ci to najlepszy sposob nie ma co sie bawic w jakies odwierty