PDA

Zobacz pełną wersję : Kubełek na pare akwa

budrob
12-19-2004, 07:39
Czy ktos ma zainstalowany kobełek (jeden) na pare akwa?
Jeżeli tak, to proszę o wypowiedzenie się na ten temat ( jak to funkcjonuje?)

bisz
12-23-2004, 16:49
wydaje mi sie ze nie jest to zbyt mądre, jesli stosowac proste rozgalezniki, zalozmy ze przeplyw w jednej rurze jest o 1% wiekszy niz w drugiej i mozesz z jednego akwa wyssac wode, ale wpadlem tu na pewien pomsyl ktory potwierdzil moj tato ktory jest po hydraulice z tytułem dr. inż:)
mianowicie umieść rurki ssące wmiare blisko powierzhcni wody, jesli jedna bedzie ssała bardziej niż druga co jset całkiem prawdopodobne (bo raczej trudno tutaj idealnie rowny przeplyw osiagnac) to w koncu powierzhcnia wody sie obnizy co zaowocuje wyrownaniem poziomu wody, i takie patent zastosuj w obu akwa i raczej nie powinno ci zalać haty ;)

mapan
12-24-2004, 06:34
ale taki sposób będzie doprowadzał do zapowietrzania filtra a co za tym idzie do jego głośnej pracy. Jeśli są to akwaria w których poziom lustra wody jest taki sam, (stoją obok siebie, to można zrobić międzu nimi przelew (zrobić naczynia połączone). Będzie to wyrównywało poziom w akwariach. Podobno eheim professinel III ma możliwośc pobierania wody z kilku miejsc, więc coś takiego można zastosować do obsługi kilku zbiorników.

buzz
03-09-2005, 18:20
moim zdaniem przelew pudelkowy jedno moze byc nizsze ciupke a drugie wyzsze i do wyzszego wpompowujemu czysta wode a do nizszego wypompowujemu i wszystko powinno grac gorzej jest jednak jezeli niema mozliwosci postawin jedno obok drugiego ale nie rozwazam takiej zeczy

sliski
03-10-2005, 07:41
niewydaj mi sie zeby mogło byc zssanie wody niezalezne z kilku zbiorników.

pozoataje ci lewar i odpowiednie wyredolowanie przeplywu. ssiesz filtrem z akwa o niszszym poziomie wody wlewasz do akwa o wyzszym poziomie...
Najlepiej zastosowac conajmniej 2 lewary a wypadek awarii.
no i trzeba odpowiednio zabezpiesczyc weze zeby przypadkiem nie oproznilo ci jednego akwa....
warunek takie same parametry wody w obu zbiornikach!!!
a tych zbiornikow w takim przypadku moze byc wiecej