PDA

Zobacz pełną wersję : Czym karmic pielegnice?

Puma
12-17-2004, 12:15
Siema, konczy mi sie stary pokarm i kcial bym kupic jakis typowo dla pielegnic. Moje pielegnice to akary z maronii i zebry jaki pokarm proponujecie dla nich?

mapan
12-17-2004, 12:25
dla zebr proponuję siekane dżdżownice, pewny i tani pokarm

Puma
12-17-2004, 13:28
:) , mi chodzi o pokarm suchy ... macie jakies propozycje?

prazm
12-17-2004, 14:18
Ja moim (pomarańczowopłetwa, wielobarwne i trochę zbrojników) sam robię karmę. Mieszam różne pokarmy mięsne (chude mięso wołowe, filet ryby, krewetki + pokarm roślinny - groszek (mrożony!) marchewka, szpinak czasem dodaję spirulinę. Ładuję to do melaksera rozdrabniam a potem mieszam ze zmielonym siemieniem lnianym do którego dodaję trochę wrzątku. Trzeba dosyć szybko mieszać. Acha jeszcze dodaję czosnek granulowany. Taką papkę wkładam do woreczków i formuję z tego placki. I do zamrażalnika. Z placka odłamuję tyle ile potrzeba dla nakarmienia ryb.
Oczywiście skład mieszanki można zmieniać zależnie od ryb dlatego nie podaję proporcji. Pomimo, że składniki są może dosyć drogie to takie karmienie dużych pielęgnic jest moim zdaniem znacznie tańsze i lepsze niż suchy pokarm.
Suchy pokarm stosuję tylko awaryjnie, ale tu akurat dostałem trochę karmy dla ryb drapieżnych, stosowanej przy produkcji ryb.

Puma
12-17-2004, 17:44
heeh. nie chcial bym za bardzo czegos takiego zrobic bo mi metnieje woda starsznie tak jak po ochotce i po larwie komara.. mi glownie chodzi o suchy pokarm... zeby byl tylko dla pielegnic..

prazm
12-17-2004, 22:07
Tak naprawdę jest zero zmętnienia. Proszek z siemienia lnianego skleja wszystko :) Trochę kawałków pływa tak długo jak długo ryby tego nie wytropią. U mnie jet to jakieś 15-30 min. Dodatkowo granulowany czosnek dobrze robi nie tylko na smak ale i profilaktycznie.
Od suchego odpadłem jak zobaczyłem ile kosztują profesjonalne pokarmy granulowane i jak wsuwają je ryby. Chyba już nigdy nie wezmę do ręki suchych karm dostępnych w aqua sklepach. No przynajmniej tak długo jak długo mam karmę typu Crystal.

Kaez
12-19-2004, 20:07
Bardzo dobrym suchym pokarmem dla duzych pielegnic jest Sera granuar ale to ryba musi miec duze szczeki zeby sie nie zadlawila, dla nieco mniejszych mozna polecic Tropical cichlid sticks, tropical flower horn i tropical cichlid gran.