Zobacz pełną wersję : Oswietlenie 120 litrow.
Karol Kaniewski
03-21-2004, 22:01
Jakie bedzie racjonalne oswietlenie takiego baniaka.
Wysokosc slupa wody 43 cm.
Ja myslalem zeby dac 3x18 W.
Bo z tgeo co wiem o tylko 18 W mi sie zmieszcza bo maja 60 cm dlugosci.
Moze mi ktos powiedziec ile to wszytsko by kosztowalo.
Bez swietlowek. Poprostu belka na 3 swietlowki 18W.
Nie ma w poblizu zadnego specjalistycznego sklepu wiec nie mam gdzie sie zapytac :|
Dlatego prosze Was :wink:
Ile by kosztowalo zrobienie takiej belki samemu ??
Nie widziałem belki na 3 swietlowki wydaje mi sie że kosztowała by ok 250-300 zł. Mozesz złożyć 2+1 ale też sa drogie. Samemu to:
6*oprawy bryzgoszczelne ok 8 zł/szt (zaleza jaką masz pokrywe bo jezeli nie skrapla sie na niej woda to nie będą potrzebne- wtedy wystarczą zwykłe za ok 2 zł/szt)
Statecznik lub kilka nie wiem jakie jestes w stanie dostac: indukcyjny 7-12 zł/szt elektroniczny ok. 70 zł ale zdarzają się też tańsze.
gniazda zapłonowe, startery i kable.
Własnie nie dawno zamontowałem takie oświetlenie do 112 tyl ze 2*18W świetlówki miałem juz w oryginalnej obudowie i dołożyłem jeszcze jedną wyszło mnie to ponad 50 zł już z 3 świetlówką (musiałem wirtualnie zamawiać bo części są trudnodostepne, szczegolnie oprawy bryzgoszczelne(hermetyczne))
P.S.
Nie kombinuj z elektronika z żarówek energo oszczędznych, do tego typu rur podobno sie nie nadają. Dają słabsze światło.
Karol Kaniewski
03-22-2004, 14:29
Dzieki za odpowiedz :)A czy takie oswietlenie starczy do 120 litrow ??
A mzoe jakies inne rozwiazanie ??
Karol Kaniewski
03-22-2004, 16:00
(musiałem wirtualnie zamawiać bo części są trudnodostepne, szczegolnie oprawy bryzgoszczelne(hermetyczne))
A gdzie to zamawiales ??
A nie mozna zwyklych oprawek jakos uszczelnic zeby sie tam woda niedostawala ??
Sebastian
03-22-2004, 17:28
Nie kombinuj z uszczelnianiem oprawek, bryzgoszczelne nie są aż takie drogie.
Tu dostaniesz wszystko co chcesz:
http://www.warlight.pl/
http://republika.pl/plexidas/
Ps.
Ja zamawiałem w Warligh`cie, pomoc i obsługa :11:
Karol Kaniewski
03-22-2004, 18:35
Dzieki wielkie za linki :)
Ja zamawiałem w Warlightcie
Ja zamawiałem w Warligh`cie, pomoc i obsługa :11:
Jaki jest koszt wysyłki i ile idzie przesyłka? Bo ceny rzeczywiście mają konkurencyjne. Zwłaszcza świetlówek.
koszt przesyłki 6zł + 4,5zł pobranie
Hej ja tez ma takie akwa. Mam 2 razy po 18 wat Osram Luminux Plus Eco + opdbłysniki arcadi. Ostatnio dołozyłem jeszcze z przodu 2 razy zwykła żarówka z małym gwintem 25w. nawet nieźle to wszystko wygląda. Ale też myślę o 3 świetlówce pomiędzy tymi dwoma standartowymi.
Karol Kaniewski
03-23-2004, 18:18
Hej ja tez ma takie akwa. Mam 2 razy po 18 wat Osram Luminux Plus Eco + opdbłysniki arcadi. Ostatnio dołozyłem jeszcze z przodu 2 razy zwykła żarówka z małym gwintem 25w. nawet nieźle to wszystko wygląda. Ale też myślę o 3 świetlówce pomiędzy tymi dwoma standartowymi.
Mowisz ze ladnie wyglada ...
Ale jakos chcialbym miec 3 swietlowki :D
A powiedzcie mi prosze jeszcze co jest lepsze zarowka energooszczedna 20 W czy najzwyklejsza swietlowka za ok 5zl tez 20 W ??
Karol Kaniewski
03-24-2004, 17:38
Korzystajac z okazji pytam:
Czy do swietlowek 2x18 W moge dac statecznik 1 x 40W ??
I jaka jest roznica miedzy statecznikiem elekrtycznym a zwyklym ??
Bardzo prosze o odpowiedzi za ktore z gory dziekuje :)