PDA

Zobacz pełną wersję : pvc (pcw) czy cpvc (cpcw)?

Rafo
12-15-2004, 17:59
witam!
robie sobie u-rurki i deszczownie do eheima, bo mam go lysego (cos jak set1 i set2 :))
bedzie to moj 1szy projekt
po wielu konsultacjach i 4ech wizytach w leroy merlin i namietnym ogladaniu kolanek i rurek z roznych materialow zdecydowalem sie na tworzywo sztuczne.
chcialbym jedynie uscislic rodzaj tworzywa: pcw czy cpcw?
pzdr

wirek
12-15-2004, 19:39
Jeżeli cpcw oznacza "chlorowany PVC" to radzę użyć zwykłego PVC. Jest łatwiejszy w obróbce, mniej sztywny i znacznie lepiej się klei.

Rafo
12-15-2004, 19:54
w ulotce do rurek jest napisane, ze pcw i cpcw jest do wody do 25 st C, a cpcw do wody uzytkowej do 82 st C...
czyli jedna jest do wody zimnej a 2ga do cieplejszych
ale dalej nie wiem, ktora wybrac, a jutro chce ruszyc z tematem i na zaqpy

andmo
12-16-2004, 06:57
Każda z nich będzie dobra - wybierz tańszą i ładniejszą :D Z klejeniem nie będzie kłopotu.

gpfoto
01-17-2005, 10:10
Każda z nich będzie dobra - wybierz tańszą i ładniejszą :D Z klejeniem nie będzie kłopotu.
Mam pytanie odnośnie klejenia PVC-u. Mam taką rurę pomarańczową 160 mm i będę musiał w nią wkleić zaworki i kolanka do filra zewnętrznego. Pani w sklepie powiedziała mi, że ten rodzaj PVC-u nie nadaje się do klejenia. Widziałem, że niektórzy mają w taką rurę powklejane w/w części. PYTANIE JAKIM KLEJEM aby było to pewne połączenie.

andmo
01-17-2005, 17:19
Na podstawie koloru nie jestem w stanie odpowiedzieć bo nie jestem chemikiem. Ponadto będziesz kleił jakieś zaworki (jaki materiał) z tą rurą - pozostajee jak zwykle pole do eksperymentów - chyba, że znajdziesz namiary na kogoś - kto akurat takie połaczenie klejowe wykonał. Ja bawiąc sie w klejenie pcv wykorzystywałem :
klej do rur pcv "Dragona (tani) Plastick Welding (drogi) i klej termiczny(?) - pistolet termiczny i plastikowe wkłady ( to jest też rozwiązanie które sprawdziło mi się w wielu przypadkach - gdy z klejami miałem problem) oraz pare innych.
Niestety "plastik" i pcv (pvc) mają to do siebie że występuja pod różnymi postaciami chemicznymi i każda z nich ma inne właściwości. ALE rura jest RURA - dlatego spróbowałbym właśnie tego kleju do rur,

Co bedzie najlepsze ? nie wiem. Obstawiałbym ten tani klej Dragona (6 albo 8 zł tubka).
Zdaje sobie sprawę, że to najczęściej chodzi o kasę - ja tak bardzo nie muszę się szczypać więc jak mam coś skleić np pcv z .... :?: to robię sobie próbke - pasek jednego materiału i kawałki drugiego - i kleję obydwa materiały wszystkim co mam do plastiku i sprawdzam na drugi dzień - przy okazji wychodzi jakie ściemy wstawiaja producenci.

gpfoto
01-19-2005, 11:46
A czy ktoś może coś słyszał o takim kleju jak TANGIT firmy Henkel ma być przeznaczony do klejenia PVC-u. Jeżeli ktoś nim kleił to bardzo proszę o "wrażenia z klejenia".

gpfoto
01-22-2005, 09:38
Poczytałem na temat tego Tangita i niestety, aby nim skleić części muszą być dokładnie spasowane, gdyż ten klej działa na zasadzie częściowego rozpuszczania plastiku. Poradziłem sobie klejem epoxydowym Dragon, jak na razie trzyma doskonale :D . Oczywiście najpierw dokładnie trzeba zeszlifować rurę aby nie była taka gładka a potem odtłuściłem denaturatem.

FRUCTO
10-07-2005, 06:47
A ja kupilem grube,sare rury kanalizacyjne 120mm.Są one z uszczelkami wiec wszystko razem połączylem a teraz kleje to dodatkowo z zewnatrz takim czerwonym klejem OATEY do pvc,abs,cpvc i jakiegos tworzywa przezroczystego.Skleilem to 20minut temu w temp 11*C (na balkonie).Patrzylem przed chwilą czy sie skleilo i predzej bym ułamał rure niż to spoiwo.A klej kosztował w OBI 12zl.Moze i drogom ale wolalem nie ryzykowac wysypania zawartości U-rurki na podłoge :)