Zobacz pełną wersję : ampularia
czy ktoś hoduje ślimaka o nazwie Ampularia? czy ktoś już je rozmnażał?
Jakie warunki muszę im zapewnić, żeby się zaczęły rozmnażać? Jak wyglądają i ile trwają poszczególne fazy rozwoju, zaczynając od zapłodnienia?
Maciek Szulc
03-21-2004, 21:36
witaj,
twoje pytanie powinno raczej wygladac tak: "co zrobic aby to cos sie nie rozmnazalo!!??" :D
ampularie rozmnazaja sie na potege :!: , wszedzie, buduja takie kokony jajeczek nad lustrem wody, z ktorych pozniej wyklowaja sie mlode slimaki.
jak bys chcial to mam takich malych (ok. 0,5- 1cm srednicy)ampularii trooooszke, wiec moge Ci oddac kilka :D
pietrek zajrzyj sobie na ten link tam masz co chcesz wiedziec:)pozdrawiam
http://www.applesnail.net/content/multi_languages/polish.htm
po czym poznać u nich płeć? Gdyby już doszło do rozrodu, to nie chciałbym, aby te ślimaczki wylęgły mi się do mojego akwarium. Jak zebrać jaja i przenieść je (powiedzmy do słoka), aby obserwować ich dalszy rozwój? Krócej mówiąc, chciałbym, je jeszcze przed wylęgiem usunąć z akwarium, tak żeby ich nie popsuć... Gdyby do czegoś doszło, to...
...JAK TO ZROBIĆ :?:
Ampularie składają kładki jajowe nad powierzchnią wody (wlk kilka cm), nie problem zdjać i przenieść/wyrzucić etc.
Odradzam Ampularie, te cholerstwa wiecej wydalaja niz jedza.
Od razu podskocza ci azotany... .
walnij sobie lepiej swiderki lepsze dla roslin spulchniaja dno
El Habanero
03-22-2004, 22:36
Ampularie może i są fleje, ale za to jakie efektowne! :)
A świderki skąd wziąć, jakoś nie widziałem w handlu...
Kiedyś zawlokłem do akwa zatoczki, ale coś się z nimi rozprawiło (chyba moje bandyckie szczupieńczyki).
Natomiast za świderkami się rozglądam, ale jakoś sprzedawcy ramionami wzruszają. :?
ja mam a pozatym w toruni sa w sklepach