Zobacz pełną wersję : tarło?
cześć
w 20L akwa mam samca bojownika i 3 samice
zauważyłem właśnie ze jednej z nich co jakiś czas wypadają jakeś białe ziarenka i ona zaraz je zjada..inne samice tez na to polują...co to jest? wyłączyłem filtr żeby nie rozdmuchiwał z prądem wodnym tego po całym akwa .. słyszałem że przy tarle samiec robi piane na roślinkach pływających przy tafli, no mam takie ale nic tam nie ma... a moze to po prostu kał ,ale skoro biały i w "granulacie" to chyba jakaś choroba...
morpcheus
01-09-2005, 21:21
bojowniki nie lubią filtra, a szczególnie w tak małym akwarium zapewne robi on duży ruch z wodą, lepiej go nie włączaj, bojowniki się boją go. jeżeli jest białe to jest zapewne ikra. a zjadają ją z tego powodu, bo jest smaczna... lubisz kawior?
Morpcheus, rozumiem, że bojki nie lubią ruchu wody... niemniej filtr przecież musi w baniaku być? u mnie jest skierowany na szybę i ustawiony na minimum prawie. Trochę ruchu robi, ale jaka alternatywa dla tego może być?
morpcheus
01-10-2005, 13:30
oczywiscie ze w akwa musi byc filtr, ale przy bojownikach nie tyle co do napowietrzania, ale do zbierania nieczystosci... nalepiej tak jak napisales skierowac go na szybe akwa... ale i tak czy tak samce bojownikow beda skrempowane halasem...
morpcheus
01-10-2005, 13:52
alternatywa? hmmm może być kilka sposobów, np troche upierdliwy- strzykawka 100ml z wężykiem do odsysania nieczystości z dna akwa... lub najlepiej wylot wody z filtra umieścić nad powierzchnią i skierować na scianę.
Morpcheus, filtr raczej nie służy do "odsysania nieczystości z dna" więc trudno mi sobie wyobrazić strzykawkę jako jego zamiennik ;)
Z tego co czytam mam jakieś nietypowe rybyv (bojowniki), bo nie tylko się nie boją filtrów ale też chętnie przebywają w ich okolicy.
morpcheus
01-10-2005, 14:21
Bojownikom nie jest potrzebne napowietrzanie wody, więc filtr nie koniecznie musi być, aczkolwiek przydaje sie do odmulania dna...
tak widocznie twoje ryby są przyzwyczajone do niekożystnych warunków od jajka... coż niektóre zwierzęta, takie jak psy i koty trafiają do ludzi nieodpowiedzialnych, którzy je rozmnarzają bez opamiętania, a później nie wiedzą co z nimi zrobić i je wyrzucają, a następnie błąkają sie po ulicy. a inne zwierzęta muszą się przyzwyczaić do niekorzystnych warunków.
Morpcheus, poczytaj proszę o filtrach. Filtry w akwarium nie służą do odmulania podłoża! Napowietrzanie wody jest również ich funkcją dodatkową, czasem jedynie w minimalnym stopniu. Zdecydowanie polecam literaturę, z resztą na tym forum również znajdziesz mnóstwo podstawowych informacji.
morpcheus
01-10-2005, 15:14
do czego filtr służy, to ja wiem, literatura nie koniecznie w 100% musi być wiarygodna. Była mowa o bojownikach, czy lubią filtry... więc odpisałem, że bojowniki nie lubią filtrów, oprócz twoich...
pozdrawiam
Morpcheus, raz jeszcze- wiem, że bojowniki są rybami wód stojących, ale stwierdzenie"nie lubią filtra"- no bez przesady. Nie chodzi mi o wywoływanie karuzeli w zbiorniku, tylko filtrowanie wody.
polecam dwa linki: filtracja mechaniczna
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/filtracja_w_akwarium_part1_wprowadzenie.htm
oraz - filtracja biologiczna
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/filtracja_w_akwarium_czesc3.htm
przeczytaj najpierw proszę, przemyśl, a potem dopiero dawaj rady
morpcheus
01-10-2005, 16:58
dobra dobra... a co myślisz o pompce (zazwyczaj najmniejsze mają 500 l/h, czyli takie są przeznaczone do akwarium 50-100 l) to myślisz, że w 20 litrowym akwarium nie będzie karuzeli? a na tym forum, jest mowa o pojemności 20 l. więc uważam, że jest to troche za dużo... dzieki za linki, ale mi nie chodzą... czyszczenie biologiczne jest lepsze od mechanicznego...
wiesz, przy takim małym akwarium teraz chyba próbowałabym założyć kaskadę i puścić ją po prostu na minimum- nie zajmuje miejsca. Albo jakiś wewnętrzny mini z deszczownią? Szkoda, że Ci się linki nie otwierają.
morpcheus
01-11-2005, 13:42
popieram...