PDA

Zobacz pełną wersję : podlaczenie swietlowek

Jarod
03-21-2004, 19:46
Nie znam sie wogole na elektryce wiec zeby nie spalic domu :P pytam was : czy mozna tak podlaczyc swietlowki do elektroniki z kompaktow??
Dodam ze swietlowki sa takie same oraz el. z takich samych kompaktow :!:

ZooCentrum
03-21-2004, 21:44
Hmm... Jaka to elektornika?? Z jakiej świetlówki??

Podłącza się je parami najczęściej tak jak biegną do oryginalnej świetlówki tzn lewa para do jednego końca świetlówki a druga do drugiego - pozostałe elementy jak na schemacie...

Niewiem jak w praktyce ale lepiej jest podłączyć każdą świetlówkę na osobną płytkę - jak padnie jedna druga świetlówka się świeci...

Jarod
03-22-2004, 07:40
Hmm... Jaka to elektornika?? Z jakiej świetlówki??

Elektronika z kompaktow 18W, swietlowki osram 8W

Niewiem jak w praktyce ale lepiej jest podłączyć każdą świetlówkę na osobną płytkę - jak padnie jedna druga świetlówka się świeci...
No tak tu masz racje :D Chyba jednak podlacze to w normalny sposob
(1 plytka do jednej swietlowki)
DZIEKI ZA POMOC

war3
03-28-2004, 11:59
dokaldnie ! nie moze byc dwuch statecznikow na jedna swietlowke bo to i tak nie bedzie dzialac a najpredziej swietlowka sie zepsuje
1 statecznik=1 swietlowka i nic tu niekombinowac!
a o to link ktory ci napewno pomoze
http://www.holenderskie.aip.pl/oswietlenie/dlawik/

pbern
03-28-2004, 13:42
prawdopodobnie takie podlaczenie jakie przedstawiono na ryskunku spowodowalo by spiecie.. i spalilo oba uklady...

ale sprawdze to w czwartek na pracowni elektrycznej (o ile znajde odpowiedni sprzet - do spalenia ;)) )

Karol Kaniewski
03-28-2004, 13:55
A powiedzcie mi czy starter musi byc takiej samej mocy jak swietlowka ??
Czy mzoe byc wiekszy ??
Z gory dziekuje za odpowiedz :)

dziadekk
03-28-2004, 18:00
Skorzystajcie z tego schematu.
Źródło holenderskie.aip :lol:

pbern
03-28-2004, 21:58
bez przesady... bo:
1) zasilanie zawsze jest osobno.. a co najwazniejsze zawsze wchodziu na mostek gretza (chyba nazwisko dobrze napisalem) wiec pomylic sie nie da...

2) zasilanie lamp zawsze jest wyprowadzone ze strony przeciwnej niz zasilanie i zawsze sa to 4 kabelki jeden obok drugiego...

podlaczenie to zadane problem... jak by nie liczyc 1,2 z jednej strony 3,4 z drugiej strony swietlowki.

wiedza oparta na nauce na doswiadczeniach wlasnych (6 modeli/ firm swietlowek) oraz nauce w studium ;)

dziadekk
03-29-2004, 15:08
bez przesady... bo:
1) zasilanie zawsze jest osobno.. a co najwazniejsze zawsze wchodziu na mostek gretza (chyba nazwisko dobrze napisalem) wiec pomylic sie nie da...
Żadnej przesady nie ma :evil:
Obejrzyj sobie zdjęcie powyżej schematu i powtórz jeszcze raz to samo... :? (dla mnie jest w grupie...)
2) zasilanie lamp zawsze jest wyprowadzone ze strony przeciwnej niz zasilanie i zawsze sa to 4 kabelki jeden obok drugiego...
Jak powyżej, a poza tym to tylko schemat, a nie dokładny rysunek z orginału, rozrysowany w ten sposób dla jasności sytuacji.....
podlaczenie to zadane problem... jak by nie liczyc 1,2 z jednej strony 3,4 z drugiej strony swietlowki.
Ten post będą też może czytać laicy, którzy nie znają się zbytnio na elektryce i elektronice a do czynienia z lutownicą nie mieli zbyt często....
wiedza oparta na nauce na doswiadczeniach wlasnych (6 modeli/ firm swietlowek) oraz nauce w studium ;)
Gratuluję wiedzy ze studium, ale nie powiedzieli koledze na tym studium, że w sprzedaży można dostać więcej niż 6 rodzajów kompaktówek oraz, że ktoś może dostać od innej osoby rozbebeszony kompakt a nie zabawiał się we własnoręczny demontaż elektroniki a już na pewno nie wie co to mostek gretza .
Troszkę wyrozumiałości poproszę :evil:

Maran
03-29-2004, 15:25
Troszkę wyrozumiałości poproszę
Popieram, do tej pory (az dziadekk nie rozrysowal tego lopatologicznie) nie wiedzialem jak to powinno sie zrobic i ktore kable sa ktore i do czego. Nie sztuka jest nauczyc sie na wlasnych bledach i spalic kilka swietlowek, ale zrobic to za pierwszym razem, po to jest ten dzial i to forum.

pbern
03-29-2004, 15:44
nie zrozumcie mnie zle moj post nie mial nikomu ublizac...

co do rodzajow elektroniki z kompaktow.. to nie spostrzeglem wiekszych roznic.. postaram sie dzis podeslac kilka fotek elektroniki roznych kontakto.. z poznaznaczanymi wyprowadzeniami... co gdzie i jak... moze sie komus przyda.

Karol Kaniewski
03-30-2004, 14:50
Z podlaczenie swietlowek nie jest wcale tak latwo.
Ja meczylem sie 3 dni az w koncu udalem sie do elektryka :)

corydoras
04-08-2004, 16:19
a powiedzcie mi czy jak np na zarowke 18W dam statecznik 30W to cos sie bedzie zlego dzialo?
chodzi mi o natychmiastowe spalenie swietlowki

Karol Kaniewski
04-08-2004, 22:01
a powiedzcie mi czy jak np na zarowke 18W dam statecznik 30W to cos sie bedzie zlego dzialo?
chodzi mi o natychmiastowe spalenie swietlowki

wiem cos o tym ... ostatnio dosc duzo latalem z oswietleniem bo chcailem podlaczyc do statecznika 40 W swietlowke 18 W. I tak tez robilem.
Tyle ze to skaraca zywotnosc swietlowki. Swietlowka taka i statecznik grzeja sie jak cholera. Swietlowka po 4 godzina chodzenia byla taka goraca ze niedalo sie jej dotknac :!: Statecznik jest po to aby ograniczal moc wchodzaca do swietlowki wiec ten ogranicza moc do 30 W i tyle tez pobiera ta swielowka. Wiec calkowicie odradzam taiego pomyslu :wink:

corydoras
04-17-2004, 20:58
to dziala :D
juz zamowilem kompakty 32W a probe przeprowdzilem na kompakcie 18W i swietlowce 13W za pierwszym polaczeniem wszystko ok :wink:

Matrix
04-20-2004, 23:44
mam pytanko do kompaktow powyzej 20 watow. nie spotaklem sie z kompaktem powyzej 20 watow zeby mial 2 rurki zawsze maja 3. moje pytanie jest zwiazne ze sposobem podlaczenia takiej elektroniki do swietlowki (nigdy nie rozbieralem takie swietlowki ale domyslam sie ze zamiast 4 par przewodow bedzie 6 na wyjscie i co wtedy??). wiem ze kilka osob juz pisalo ze podlaczylo mocniejsze ekettroniki ze swietlowek wiec prosze o jakas rade a najlepiej schemacik.

corydoras
04-26-2004, 22:38
otoz w swietlowkach 32W (4 rurki) sa rowniez 4 przewody do podlaczenia swietlowek wiec przypuszczam ze w jeszcxze mocniejszych jest tak samo

Matrix
04-27-2004, 00:10
dziekuje za odpowiedz wyprubuje. czyli generalnie mam omijac swietlowki z nieparzysta iloscia rurek??

corydoras
04-27-2004, 09:59
raczej nie mysle ze we wszytskich kompaktach sa 4 przewody prowadzoce do rurek one i tak sa ze soba polaczone wiec nie ma tam przypadku "dzielenia np. w przypadku 3 rurek na 3 podswietlowki" :wink:

bopoco
04-27-2004, 22:05
Kurcze, czytam i czytam i oczom nie wierzę. Zmontowałem osatnio zestaw oświetleniowy. Elektronika była z kompakta 20W i takaż świetlówka. Jednak wielkie było moje zdziwienie, kiedy po załączeniu oświetlenia okazało się, że świetlówka świeci gorzej niż na stateczniku klasycznym. Co prawda odpalała bez migania, ale świeciła o połowę ciemniej.
Wymieniłem więc elektronikę na 30W pozostawiając świetlówkę 20W. Niestety, zabieg ten nie spowodował poprawy jasności świecenia. Zachodzę w głowę co posżło nie tak.
Czy komus z Was nie przytrafiło się może coś podobnego? Zastanawiam się czy może elktronika którą posiadam jest jakaś wadliwa. Co prawda wymontowałem ją z nowiuteńkich kompaktów, ale zdarzają się przecież niedoróbki fabryczne.
Czy ktokolwiek korzystał z elektorniki z Nippon`a?

Matrix
04-27-2004, 22:23
witam niestety tak to juz jest zapraszam na temat http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=7353 niestety taka elektronika nie zalatwia sprawy w swietlowkach 18 watowych :( jest bardzo dobra dla 8 watowych swietlowek. ja niestety rowniez korzystam z tego rozwiazania i powoli czas pomyslec o statecznikach elektronicznych
http://www.brilux.pl/default.asp?wybor=1&rm=L&selection=sklep&rozdzial=39&tytul0=Akcesoria%20>>>%20Urządzenia%20stabilizacyjno-zapłonowe
lub
http://www.ultra.znet.pl/light/
jesli chdzi o sietlowki nippon to ostatnio kupilem 4 sztuki na allegro 20 watowe i powiem ze jesli chodzi o elektronike to mi bardzo pasuje jest bardzo mala i prawie szescienna co bardzo pomaga w zlozeniu wszystkiego do kupy. pozatym jak zapalilem ta swietlowke to nie ma ona zoltego odcienia moze lekko zielony i jedna wlozylem bezposrednio do pokrywy (wczesniej mialem inna zolta swietlowke z hipermarketu za 7 pln ktora pomimo ze byla jedna wszystko zażółcała i ogólnie siwiatlo w akwa mi sie nie podobalo w przypadku nippona uzycie tego kompaktu nie wplywa znaczaco na zmiane barwy swiatla na zolty dlatego osobiscie wydaje mi sie ze jest to bradz fajna swietlowka szczegolnie ze cena tych sietlowek jest chyba najnizsza na rynku.
podsumuwujac swietlowki wydaja mi sie rozsadna propozycja jesli chodzi o pozyskanie elektroniki, jesli chodzi o widmo nie sa tak zolte a raczej zielonkawe dla czlowieka ma to spory wplyw ale rosliny i tak nie korzystaja z barwy zielonej widma wiec przydaloby sie calkowite widmo tych swietlowek, najprawdopodobniej moga byc problemy z glonami ale warto sprobowac.

Matrix
04-27-2004, 22:35
a jeszcze znalazlem taki link ale to juz dotyczy porownania statecznikow elektronicznych moze zacheci cie do szybszego niz myslales ponownego przerobienia oswietlenia :(
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?p=28634
ja moze zrobie to w wakacje jak starczy funduszy (oby starczylo) problem w tym ze ja mam kazda swietlowke innej dlugosci i to podraza mi przerobke bo musze kupic 2 - 3 stateczniki :(

bopoco
04-27-2004, 22:54
Dzięki za ciekawe linki. Ze zmianą oświetlenia to się wstrzymam. Mam już dosyć zaawansowane plany budowy nowego akwa i do tego juz nie będe dokładał. Miałem tylko nadzieję, że niskim kosztem pozbędę się wielkich i ciągle gorących stateczników indukcyjnych. Jednak wymontowałem je tylko z pokrywy i po przetestowaniu elektroniki z Nippona zamontowałem ale już nie w pokrywie tylko w szafce pod akwa. A ostatniego Nippona, który mi został cały (30W) zamontowałem sobie tak jak Ty w pokrywie jako dodatkowe luxy. Okazuje się, że moja hydrocotylia mając do wyboru Oceanic color Narvy, Aqua glo Hagena i Aquarell Philipsa zdecydowanie wybrała energooszczędną Nippona :) Pnie sie w jego stronę jak oszalała. Pozostaje jeszcze tylko wpływ tego kompakta na glony. Tutaj muszę stwierdzić, że jakiegokolwiek wpływu nie zaobserwowałem. Zielenice jak mi rosły tak rosną dalej :lol:

proton
05-12-2004, 23:07
bez przesady... bo:

jakas slaba ta twoja wiedza :) gdzie Ty widzisz mostek greca w tym ukladzie i jakie by on mial zastosowanie ?? :)

Artur25
05-13-2004, 08:29
Oj duże bardzo duże!.Rzuć okiem na schemat.Dla osób nie związanych z elektroniką wjaśniam że to elementy o oznaczeniach D3-D6.

Pozdrowienia.

proton
05-13-2004, 10:43
wow sorry masz racje :)

proton
05-13-2004, 11:11
elementy d3-d4-d5-d6 :) ja podpiolem z kompakta firmy osram pod philipsa aquarele 8 W i ladnie swieci w elektryku zakupilem swietlowke za 13 zl :)

grych2
06-23-2005, 23:20
mam taką śwetlówkę typu u bez układu zasilania czy da się ją podłączyć do elektriniki od kompaktu - zwykłe świetlówki mi chodzą, lecz kompakt ma tylko dwa wyjścia a elektronika 4, chodzi o 7W osram 840 na G23