Zobacz pełną wersję : pielęgniczki z SA...
Moje skromne jak zawsze pytanko dotyczy jakie PIELĘGNICZKI z SA mogę wrzucić do akwarium 60 litrowego w, którym pływa parka pilęgniczek pandurini (pandarini-nie jestem pewien nazwy). Dekoracje to spory korzeń dzielący akwarium na dwie części,po każdej stronie jest trochę roślin (tworzących małą "dżunglę") oraz trzy połówki kokosów (po każdej stronie). Na powierzchni są rośliny pływające:
-pistia
-wgłębka wodna
Woda filtrowana przez torf.
Ps.
Jakieś 3 miesiące temu miałem z nimi parkę ramirezów lecz padły :cry: i to jeszcze z mojej winy ponieważ kupowałem je po szkole , a do domu wracam tramwajem(ok 30 min mam do swojego akwarystycznego zakątka). Powody śmierci:
-stres
-wychłodzenie podczas drogi
-złe przygotowanie się do ich wpuszczenia
Wie, że to przerażające, lecz człowiek uczy się na błędach.
Moje skromne jak zawsze pytanko dotyczy jakie PIELĘGNICZKI z SA mogę wrzucić do akwarium 60 litrowego w, którym pływa parka pilęgniczek pandurini (pandarini-nie jestem pewien nazwy).
Odradzam pielegniczki, w 60l nie ma miejsca na dwa gatunki ryb terytorialnych, juz tylko dla samych panduro powinno byc wieksze akwa (od 80l).
Poprawna nazwa Apistogramma panduro (pandurini).
W 60l niestety nie możesz sobie pozwolić na więcej pielęgniczek. One są terytorialne i Twoje pandurini nie pogodziły by się z kakadu, czy ramirezami. Nie napisałeś też, jakie masz inne rybki. Może coś można doda do środkowej lub górnej warstwy?
W tym akwa pływa "gang" otosków (około 5 sztuk) oraz dwa cierniooczki.
To Twoje pielęgniczki mają akwarium praktycznie tylko dla siebie :D . Bo otoski to się niczym nie interesują poza obrabianiem z glonów wszystkich powierzchni lub obijaniem się :lol: . Cierniooczki też chyba im nie przeszkadzają.
jeżeli chcesz trochę urozmaicić swoje akwarium, może pomyśl o jakichś małych kąsaczach z SA?
Początkujący12
12-26-2004, 19:32
Moim zdaniem do twojego akwa pasowałby 2 pary ramirezek lub jedna (ewentualnie harem) kakadu. Pielęgniczki są terytorialne w czasie tarła, a z resztą widziałem akwa (100-150 litrów) z ok. 20-30 sztuk ramirezek (!!!) :shock:
Sliwka69
12-27-2004, 00:31
Tak ale pandurini mają troszkę inną naturę niż ramirezy .
Tak ale pandurini mają troszkę inną naturę niż ramirezy .
Możesz rozszerzyć swoją wypowiedź? O pielęgniczkach pandurini nic nie znalazłam w necie, a interesuję się wszystkimi małymi pielęgniczkami :D.
Początkujący12
12-27-2004, 18:53
Jw.
Też chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat panduro, mam zamiar kupić kilka sztuk :)
matyjasz
12-27-2004, 19:28
Pandurini rosna dosyc duze jak na pielegniczki. Podczas tarla sa agresywne. Wymagaja miekkiej wody.
Początkujący12
12-27-2004, 19:41
Nareście hodowca z prawdziwego zdarzenia pielęgniczki pndurini :D Ze zdjęć jakie widziałem wyglądają na "mocarne" pielęgniczki??? (pomijając wielkość).
Dzięki za informacje :)
matyjasz
12-27-2004, 21:17
Przesadzasz, ze hodowca z prawdziwego zdarzenia :P Tu foty tych rybek:
http://www.thekrib.com/Apisto/A-pandurini.html
http://www.apistogramma.com/cms/index.php?option=content&task=view&id=138&Itemid=44
Moje panduro są podobne tylko do jednego zdjęcia więc to chyba nie para(strasznie się tłuką).Ktoś wie gdzie można kupiś samicę w Gdańsku??? :roll:
Początkujący12
12-28-2004, 17:15
Te wyglądają jeszcze ładniej niż poprzednie. Dla mnie w tym wypadku każdym takim hodowcą jest akwarysta który wie co nie coś o tej rybie i jest chętny podzielić się tą informacją :D