Zobacz pełną wersję : Czy ta samiczka gupika jest w ciazy ??
mam samczyka gupika (na zdj) i 2 samice - z ktorych jedna jakby jest bardziej gruba iz inne. czy to oznacza ze.... ??
Twoja samica jest w ciążyna 100% moja podobnie wyglądała.Śmiem twierdzić że na dniach zacznie rodzić :)
W pełni się zgadzam z przedmówca.
O ile wczesniej maluchy niezostaną pożarte przez twoje inne rybcie.Jak chcesz odchować to już przełóż samice do innego akwa.Ja przełożyłem do 25 l.Dodatkowo samice włożyłem do kotnika.Tak że prosto z kotnika małe wpadały do akwa.Żaden maluch niezginął i dziś mają już około 1 cm. :)
ile od tego momentu (tak na oko) trzeba czekac do porodu ? I czy samica bedzie rodzic jedno za drugim, czy seriami ? skad mam wiedziec kiedy skonczy ?
Jezeli samiczka ma już dużą plamke ciemną w okolicach płetwy odbytowej to może rodzić dziś,jutro pojutrze........Tego się nieda tak dokładnie określić.Najważniejsze żeby tuż po urodzeniu odzielić maluchy od matki.Ja odłowiłem samice jak jej brzuch całkowicie się zmniejszył.O 11:00 zauważyłem pierwsze maluchy.Musiałem wyjechać w pilnej sprawie.Po 3 godzinach było ich jeszcze więcej.Znowu wyjechałem.Wróciłem wieczorem no i narobiło się ich 46.Wtedy samica była już chuda i widać było że dostrzegła w małych smaczny kąsek.Wtedy z powrotem do ogólnego.Oczywiscie mogłem sobie pozwolić na niepilnowanie małych ponieważ samica była w kotniku i nic maluchom z jej strony niegroziło.Podstawa to oddzielenie maluchów od matki!!!
MartinTexas
12-14-2004, 15:24
Bardzo ładne gupiczki.Nawet śmiem twierdzić, że ciężarne gupiczki są piękniejsze od nieciężarnych-mają takie zaokrąglone brzuszki :)
Jak nie patrzeć to wszystkie są chyba w ciąży :) A rodzą różnie, raz w dzień raz w nocy, zazwyczaj popołudniu lub wieczorem.Ja dziś z rana znalazłem 2 maluczy :wink: Rybcie jeszcze były senne więc je zdążyłem wyłowić.Czasami się zdarzało, że 2 rodziły.Najciężej zobaczyć, które to.Znajdujesz młode, ale nie wiesz kto rodzi i niewiadomo kogo wyłowić :roll:
furzyk na 100% gupiczka bedzie miala potomstwo zycze powodzenia w wychowaniu.
he 100% ciąża... a pozatym przyjżyj się brzuchowi samicy ma cały czarny w tym miejscu :) i jak są takie białe kropczeki na czarnym brzuchu
to bedzie rodzic lada dzien albo nawet w tym samym a rodzic to ona tylko w nocy bedzie hmm jak znam rybki to pewnie o 24 przy zgaszonym świetle... nie raz to zauwazysz umnie jest u jednej samicy porud 4 razy w 1 mieśącu
Co 4 razy w miesiącu :shock: . Nie wierze chyba przesadziłeś. Jakby tak często rodziła to nie wiem ile by pozyła... I woguel co tyle rodzi ( gupik) ??? :shock: :shock: :shock:
serio serio ja juz nie wiem co z tymi rybami jest mnożą się az w sklepie neichą patrzeć na nie no taki normlany gupik jak na zdjeciu o no taki :)
Napewno nie 4 razy w miesiącu. MOże liczysz masz pare rybek i ci jedna urodzi w miechu i ci sie żle wydaje. Napewno nie 4 razy ta samiczka byłaby wyczerpana no i nie pociągneła by długo. 4 razy - fizycznie niemożliwe.
to co ja zrobie ze się tak rodza ? ona ma przez cały mieśąć czarny brzuch i co 2 albo 1 tydznien manormlany i znowu a tych małych to kurde pod kazdym liściem ich pełno to co teraz powiem moze byc nie możliwe ale moj gupik ma 6 cm długości samica
Może mieć 6 cm ale napewno nierodzi 4 rayz w miesiącu.
:/moze i nie 4 ale gdzies od 2 do 3 razy !
Jo Jo teraz do 2 zjechałeś :lol: No 2 razy to ewentualnie jeszcze może dać rade...
ale ty mnie denrwujesz :/ no mowie ze do 4 razy w mieśącu a ty juz nei nei niemmożliwe bo tobie tak się nie rodza
River coś zmyśla z tym 4 razy na miech :>
Salvator
12-20-2004, 23:11
ja miałem gupiki dosyć długo i wiem że to jest nie ralne ale może masz 2 czy 3 a może 4 takie same samiczki i nie rozróżniasz i ci sie tak zadje :?: :lol:
a czy ja down jestem ? napisałęm w opisie 2 gupiki
DObra zostawmy jego gupiki. Może daje im jakieś hormony czy coś :lol: że mu sie rodza 4 razy w miechu... I tak bedzie dalej zmyslał.
Ludzie wyluzujcie się. Mojemu znajomemu gupiczka kociła co tydzień (miała 7cm) i tyle ... wszystko jest możliwe. Pozdr.
oo boschh dzieki przynajniej jeden mi wiezy :]
Oczywiście że jest w ciąży. Tylko odłów szybko małe bo ci pozjada.
Mario333
12-28-2004, 12:39
ojej bede tatusiem !!
;] sam ją zaplodniles czy jak??
"Wszystko sie może zdażyć(...)" :wink:
RedFalcon
12-28-2004, 14:17
Oczywiście że jest w ciąży. Tylko odłów szybko małe bo ci pozjada.
Ach te kobiety.
MartinTexas
12-28-2004, 22:03
Chyba Riverowi pomyliło się, może rodziła 4 razy w miesiącu, ale jeden miot najwyżej i to seriami, mi samice rodziła 2 razy w ciągu tygodnia, ALE TO NADAL BYŁ JEDEN MIOT, tyle, że na "raty", samice (jak już było pisane w 1 poście mogą przetrzymać poród), ale 4 razy(i tym bardziej więcej :? ) jest "IMPOSIBLE", pomyśl to tak jakby człowiek(kobieta) już po paru porodach coraz szybciej by rodziła, np. w 3 miesiące i już, to pod względem biologicznym jest niemożliwe, 2 razy to max i to współczuję, bo wtedy jest nieźle wykończona.Niemartw się jakby tak było, to by o tym akwaryści wiedzieli, a przecież oni tego ukryć nie chcą, bo by i tak się niedało :wink: :wink: :wink:
Salvator
12-28-2004, 23:36
chodzi o to że samica gupik inkubuje wewnątzr siebie (jest w ciąży) około 3 tygodni więc jest nieraalne żeby ciąża trwała o połowe krócej