Zobacz pełną wersję : 105L dla pyszczaczków - nie za ciasno??
ZooCentrum
03-21-2004, 14:38
Hmm... zastanawiam się nad akwarium dla pyszczaczków, ale powiedzcie czy warto tzn czy nie za ciasne.
150x20x35 (dłxszerxwys) 105L + 2x36W oświetlenie + cyrkulator 2500l/h + napowietrzanie i jakiś kubełek Eheim'a
Na ile pyszczaczów można sobie tu pozwolić i czy wogóle można sobie pozwolić (bo akwarium wąskie)?
Myślę o 20-30 sztuk - co sądzicie?? :roll:
Hmm... zastanawiam się nad akwarium dla pyszczaczków, ale powiedzcie czy warto tzn czy nie za ciasne.
150x20x35 (dłxszerxwys) 105L + 2x36W oświetlenie + cyrkulator 2500l/h + napowietrzanie i jakiś kubełek Eheim'a
Na ile pyszczaczów można sobie tu pozwolić i czy wogóle można sobie pozwolić (bo akwarium wąskie)?
Myślę o 20-30 sztuk - co sądzicie?? :roll:
20-30 szuk ? do 105 litrow ?? Przykro mi ale maksymalnie 5-6 sztuk. Akwarium dosc nietypowe. Zauwaz, ze wiekszosc pyszczakow dorasta do ok 13-14 cm wiec i tak w takim zbiorniku te kilka sztuk bedzie mialo ciasno. Poza tym gdzie w takim zborniku naladujesz jeszcze piaskowaca? Pomysl moze nad Tankanika. Do takiego zbiorniczka moglbys wladowac 10-15 Brevisow ...
ZooCentrum
03-21-2004, 14:51
Przyznam się bez bicia że nie miałem za dużej styczności z Tanganika - a ostatnio zakładałem parę dużych zbiorniczków z Malawi i mi się spodobały - a wspomniane 105 litrów chciałem umieścić nad łóżkiem w formie "obrazu". Z piaskowcem nie mam problemu - praktycznie do wzięcia i poskładania - jedynie szyba :roll: 10mm - ale to nie problem.
5-6 :roll: szkoda - a jeżeli większe egzemplarze poodsprzedaje i będę podmieniał obsade utrzymując maksymalny rozmiar 8cm, a co najważnijsze mniejsze gatunki??
Przyznam się bez bicia że nie miałem za dużej styczności z Tanganika - a ostatnio zakładałem parę dużych zbiorniczków z Malawi i mi się spodobały - a wspomniane 105 litrów chciałem umieścić nad łóżkiem w formie "obrazu". Z piaskowcem nie mam problemu - praktycznie do wzięcia i poskładania - jedynie szyba :roll: 10mm - ale to nie problem.
5-6 :roll: szkoda - a jeżeli większe egzemplarze poodsprzedaje i będę podmieniał obsade utrzymując maksymalny rozmiar 8cm, a co najważnijsze mniejsze gatunki??
Tak czy inaczej po wlozeniu piaskowca do tak malego i nietypowego zbiornika zmniejszy sie drastycznie ilosc wody. Nawet przy mniejszych gatunkach pyszczakow 5-6 sztuk to jest maximum ile dasz rade wlozyc do zbiorniczka.
150x20x35 (dłxszerxwys) 105L
Zbiornik jesr zdecydowanie za wąski i zamały swoim litrażem na trzymanie jakich kolwiek malawijskich pyszczaków. Nie rokował bym tu żadnych szans na malawi w tym akwarium.
ZooCentrum
03-21-2004, 18:46
:? :roll: :cry: A jak je dostosować pod minimum??
Powtażam niewidzę żadnych szans na trzymanie pyszczaków z malawi w tym akwarium. A jeśli w tym akwarium chcesz zrobić pyszczaki a zastosować się do minimalnych wymagań to powiem Ci jedno: Sztuką nie jest wsadzić rybę w szklankę tylko stwożyć jej warunki jak najbardziej zbliżone do tych w jakich bytują w swoim naturalnym środowisku.A zawsze chcemy naszym rybką stwożyć warunki jak najlepsze dla nich, więc po co mają sie źle czuć...
intergips
03-21-2004, 19:29
minimum dla pysi TO 120 X50X50
TO JEST TOTALNE MINIMUM pysie so rybami terytorialnymi
musza miec swoje rewiry
dziwie sie osoba ktre do malawi wkadaja 10-20 kg piaskowca
ja mam 200 kg piaskowca
one lubia max . ilosc kryjówek
czym wiecej tym lepiej
ZooCentrum
03-21-2004, 19:53
Powtażam niewidzę żadnych szans na trzymanie pyszczaków z malawi w tym akwarium. A jeśli w tym akwarium chcesz zrobić pyszczaki a zastosować się do minimalnych wymagań to powiem Ci jedno: Sztuką nie jest wsadzić rybę w szklankę tylko stwożyć jej warunki jak najbardziej zbliżone do tych w jakich bytują w swoim naturalnym środowisku.A zawsze chcemy naszym rybką stwożyć warunki jak najlepsze dla nich, więc po co mają sie źle czuć...
Hmmm... rozumiem - mam 120x40x60 - myślałem tu o holenderskim - ale może ono wystarczy na pyszczaczki?? :roll:
intergips
03-21-2004, 20:05
no takie akwa moze byc na pyszczaki , tak na 12 sztuk w 2 gatunkach
najlepiej w haremie 1 samiec 4-5 samic
darek
do tego piaskowce i wapień - piasek na podłozu
kilkanascie anubiasów
i OK
no takie kwa moze byc na pyszczaki tak na 12 sztuk w 2 gatunkach
najlepiej w haremie 1 samiec 4-5 samic
darek
do tego piaskowce i wapiec - piasek na podłozu
kilkabnascie anubiasów
i OK
I tu kolega świetnie podpowiedział. Zgadzam się całkowicie! Nic dodać nic ująć.
Ja osobiście bym się pokusił do 8 sztuk pysi. Ale proponuję wybrać gatunki mniej agresywne.
150x20x35 (dłxszerxwys) 105L
Zbiornik jesr zdecydowanie za wąski i zamały swoim litrażem na trzymanie jakich kolwiek malawijskich pyszczaków. Nie rokował bym tu żadnych szans na malawi w tym akwarium.
JA MAM 75x30x40 I JUZ TWIERDZE ZE JESTEM SADYSTKA BO MAM 6x SAULOSI.... A WLASNIE DO JAKIEJ WIELKOSCI ONE ROSNA ALE NIE TAK Z PODRECZNIKA BO TAK TO SIE DOWIEDZIALM W KILKU MIEJSCACH ZE NIBY DO 8 CM A GDZIE INDZIEJ ZE DO 10-15CM TAK Z DOSWIADCZENIA PROSILABIM KOGOS KTO MA DOROSLE SAULOSKI ;)
U MNIE 75x30x40 JEST W SUMIE OK WPORZO PH I W OGOLE TYLKO ZE NARAZIE RYBCIE MAJA 3-4 CM POTEM MOZE BYC GORZEJ ALE NIESTETY JESTEM MALA DZIEWCZYNKA :roll: I NIE DALABYM RADY Z WIEKSZYM AQWA ALE FAKTYCZNIE NIE ZA BARDZO Z TYMI PYSIAMI W TWOIM AQWA CHYBA ZE BEDZIESZ TRZYMAL NP.TAK JAK JA 1xSAMIEC 3x SAMICE SAULOSI I NIC WIECEJ..MOZE W TAKIM WASKIM CHCESZ CHODOWAC SKALARY TEZ SA PIEKNE TYLKO ZE NIE TAK KOLOROWE ;(
No akurat do skalarów to się to akwarium nadaje :shock: jak pięść do nosa!!! ZeBrA, jak nie wiesz, to naprawdę nie zabieraj głosu, bo zła podpowiedź jest gorsza niż brak podpowiedzi :) . Nie mam skalarów, ale wiem, że potrzebują minimum 45 cm wysokości akwarium, a najlepiej 50 i więcej. Przy 20 cm szerokości nawet by się skalar nie umiał obrócić!
A swoją drogą, jak się nie ma warunków do trzymania takich ryb jak się chce, to się kupuje takie ryby, jakie się ma warunki :D
No akurat do skalarów to się to akwarium nadaje :shock: jak pięść do nosa!!! ZeBrA, jak nie wiesz, to naprawdę nie zabieraj głosu, bo zła podpowiedź jest gorsza niż brak podpowiedzi :) . Nie mam skalarów, ale wiem, że potrzebują minimum 45 cm wysokości akwarium, a najlepiej 50 i więcej. Przy 20 cm szerokości nawet by się skalar nie umiał obrócić!
A swoją drogą, jak się nie ma warunków do trzymania takich ryb jak się chce, to się kupuje takie ryby, jakie się ma warunki :D
moze i niskei ale juz lepsze dla skalarow niz dla pysi :lol: a waskie to wlasnie dla skalarow a ze takie niskie to sorry nie doczytalam moje mialao 38 cm wysokosci i chodowalam skarary z 4 lata z udanymi tarlami i nie bylo zle... i juz sie tak nie denerwuj 8)
ZeBrA, ja się nie denerwuję :) po prostu ktoś niedoświadczony może to przeczytać i potem będzie twierdzić, że na skalary to wystarczy 20l. Akurat się uczuliłam na skalary, bo kilka dni temu w Auchan widziałam dziewczyny, co niosły kulę i skalarka, takiego z 5 cm!! tylko że ta kula miała wysokości może 10 cm i pojemność szklanki :!: :evil: :!: :x . Obawaiam się, że skalarowi wystawałyby płetwy z wody. Tak mnie zamurowało, ze nawet im nic nie powiedziałam i zdążyły się oddalić...
ZeBrA, ja się nie denerwuję :) po prostu ktoś niedoświadczony może to przeczytać i potem będzie twierdzić, że na skalary to wystarczy 20l. Akurat się uczuliłam na skalary, bo kilka dni temu w Auchan widziałam dziewczyny, co niosły kulę i skalarka, takiego z 5 cm!! tylko że ta kula miała wysokości może 10 cm i pojemność szklanki :!: :evil: :!: :x . Obawaiam się, że skalarowi wystawałyby płetwy z wody. Tak mnie zamurowało, ze nawet im nic nie powiedziałam i zdążyły się oddalić...
a czy ja napisalam ze mozna trzymac skalara w 20l ??!! mowimy tu o aqwa o wiekszej pojemnosci! niezle sklepy odwiedzasz jak sprzedaja tam skalary do kuli no tak wpychaja byle opchnac... ;( mowisz ze nie hodowalas skalrow no widzisz a ja moja przygode z akwarystyka zaczynalam od skalarow i nigdy moje aqwa nie mialo 40 a co dopiero 50 cm wysokosci moze bylo za nisko nie wiem nie narzekaly ;) mnozyly sie ladnie...przeciez utrzymanie ryb nie zalezy od tego zeby scisle trzymac sie ksiazki...a kombinowac i wkladac w to duzo serca tylko zeby rybciom sie krzywada nie dziala ... nie wiem kto w ogole aqwa kule wymyslil ... :( niedosc ze znieksztalcaja to jeszcze sa nie praktyczne...
DLA NIEDOSWIADCZONYCH!: DLA SKALARKOW POTRZEBNE SA DUZE I WYSKOKIE AQWA!!!!!!!!!!A CO JA MOWIE DLA WSZYSTKICH RYBCI SA POTRZEBNE DUUUUUUŻE AQWA ZEBY IM SIE DOBRZE ZYLO ;)
PS. moze koniec tematu o skalarciach bo to forum malawii... a ja tak tylko wspomnialam o tym ze moze pomyslec o skalarach , to nawet na serio nie bylo, no coz.... :roll: :oops:
wojtass_maniak
07-05-2004, 15:15
moze zabrzmi to troszke okrutnie ale akwa szerokosci 20cm nadaje sie tylko dla mneijszym ryb (neony i te sprawy) ale jak na taki dlugi baniak to stadko gdzies 30 neonek by zajefajnie sie prezentowalo zapierniczajac od lewej do prawej strony akwa i spowrotem:) dlugie na 150cm to w sam raz do tego jakis ancistrusno moze z 2-3 i jest wzorowy jakby to byly herbaty Amazoni jeszcze to jest to zbiornik baaaaaaardzo efektowny:) (poklony dla Katki, jak obejrzalem jej akwaria to mi wlosy na nogach stanely dęba:D)
Skad ześ wytrzasnoł takie akwa :!: :?: 20 cm szeroki.... :shock:
Co mozemy zaproponowac.... Ja lubie neony wiec dała bym kilkanaście - kilkadziesiąt sztuk + np. bystrzyki barwne lub inne kąsacze. Sporo roslin i jakis korzonek. Jesli na byc to swoisty obraz to w/g mniedzie łądniej niz Malawwi, czyli tylko piach i skały 8)