PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z molinezją - PILNE

Q
03-21-2004, 13:37
Witam,

w wielkim skrócie, zauwazylem dzis na brzuszku Black Molly kakby takie drobne jasne plamki. Mam parke molinezji i te plamki sa tylko u samca. Myslalem ,ze moze to jakies babelki powietrza ale raczej nie. Molineze mam od tygodnia. Temp w aqua 26,5-27.
Napiszcie co to moze byc i jak najlepiej przeciwdzialac jesli to jakies chorobsko. Jednym slowem co robic???

Prosze o w miare szybkie odpowiedzi.

Klayman
03-21-2004, 14:03
Najprawdopodobniej jest to kulorzesek zwany takze ospa rybia ... polecam kuracje z Ichtiosanu firmy Tropical dla wszystkich ryb. Skutecznym sposobem jest odanie najpierw 2 krotnie wiekszej dawki niz zaleca producent, pozniej po trzech dniach wlac normalna dawke i za kolejne trzy dni normalna dawka. Musisz takze zwiekszyc temperature w akwarium na czas kuracji o ok 2-3 stopnie.

Sprawdz jeszcze inne objawy jak plywanie w miejscu, ocieranie sie czy inne objawy niespotykane na codzien.

Q
03-21-2004, 14:54
W zasadzie rybka zachowuje sie normalnie. Plywa bez zmian, apetyt ma, jedynie wczoraj zauwazyle ciekawa rzeczmianowicie plywala przy wew. szybie pyskiem do szyby raz w lewo raz w prawo. Mniej wiecej tak jakby bojownik zobaczyl swoje odbicie. Inne rybki w tym druga molinezja zachowuja sie w porzadku.

Czy jesli to nie jest zadna choroba (moj znajomy twierdz ze po prostu moze rybka jest tak ubarwiona) to czy kuracja ty srodkiem nie zaszkodzi? Czy po prosu lepiej profilaktyczne zapodac lek.

pozdro

Klayman
03-21-2004, 14:59
W zasadzie rybka zachowuje sie normalnie. Plywa bez zmian, apetyt ma, jedynie wczoraj zauwazyle ciekawa rzeczmianowicie plywala przy wew. szybie pyskiem do szyby raz w lewo raz w prawo. Mniej wiecej tak jakby bojownik zobaczyl swoje odbicie. Inne rybki w tym druga molinezja zachowuja sie w porzadku.

Czy jesli to nie jest zadna choroba (moj znajomy twierdz ze po prostu moze rybka jest tak ubarwiona) to czy kuracja ty srodkiem nie zaszkodzi? Czy po prosu lepiej profilaktyczne zapodac lek.

pozdro

Kuracja nie zaszkodzi jednak lanie bez sensu chemii nie jest zbyt dobre. Zalecam w takim razie obserwacje pilna rybki. Jesli pojawi sie jakis objaw a ilosc plamek zacznie sie powiekszac .. zastosuj kuracje. To zachowanie o ktorym piszesz jest normalnym zachowaniem rybek w akwariach. Sam tez nie chcialbys zeby ograniczano Twoja powierzchnie zyciowa do jednego pokoju. Im wieksze akwarium tym to zachowanie bedzie rzadziej ogladane.

Q
03-21-2004, 15:03
Jak duze prawdopodobienstwo ze to ta choroba o ktorej piszesz, czy wogole musi byc to jakas choroba??? Jak szybko rozwija sie ta zaraza. Wiesz nie chce zeby skonczylo sie na tym ze ja bede obserwowal a w tym czasie inne rybki sie zaraza albo molinezja padnie. Jakie rozwiazanie jest w wedlug Ciebie najbardziej odpowiednie. W razie czeg zdaze jeszcze dzis kupic ten specyfik i zastosuje sie do twoich uwag.

pozdro

Klayman
03-21-2004, 15:08
Jak duze prawdopodobienstwo ze to ta choroba o ktorej piszesz, czy wogole musi byc to jakas choroba??? Jak szybko rozwija sie ta zaraza. Wiesz nie chce zeby skonczylo sie na tym ze ja bede obserwowal a w tym czasie inne rybki sie zaraza albo molinezja padnie. Jakie rozwiazanie jest w wedlug Ciebie najbardziej odpowiednie. W razie czeg zdaze jeszcze dzis kupic ten specyfik i zastosuje sie do twoich uwag.

pozdro

Podnies temperature wody o 2-3 stopnie i obserwuj. To nigdy nikomu nie zaszkodzilo. Zakup oczywiscie specyfik i dyby co zastosuj sie do wskazowek.

Jesli chodzi o ospe rybia - to chyba najczestrza choroba w akwariach wiec jest duze prawdopodobienstwo, ze to wlasnie to. No ale molinezje moga byc tak ubarwione wiec jesli nie pojawia sie inne objawy /brak apetytu, plywanie w miejscu, zwiekszenie sie ilosci plamek/ to nie lej do akwa niczego.

Q
03-21-2004, 15:17
Oki Klayman, dzieki za pomoc.
Dla upewnienia sie, plan dzilania jest taki: pozdwyzszam temp do 29-30, jesli sie nic nie bedzie dzialo to nie wlewac chemii jesli chorubsko bedzie postepowac to chemia. Jak dlugo temp w akwarium ma byc zwiekszona. Czy innym rybkom nie zaszkodzi wyzsza temperatura? Mam obecnie: kiryski, gupiki, kosiarki, platki, brzanki sum, danio no to chyba tyle. A teraz jade do sklepu po ten preparat tak na wszelki wypadek.

pozdro

Klayman
03-21-2004, 18:38
Oki Klayman, dzieki za pomoc.
Dla upewnienia sie, plan dzilania jest taki: pozdwyzszam temp do 29-30, jesli sie nic nie bedzie dzialo to nie wlewac chemii jesli chorubsko bedzie postepowac to chemia. Jak dlugo temp w akwarium ma byc zwiekszona. Czy innym rybkom nie zaszkodzi wyzsza temperatura? Mam obecnie: kiryski, gupiki, kosiarki, platki, brzanki sum, danio no to chyba tyle. A teraz jade do sklepu po ten preparat tak na wszelki wypadek.

pozdro

Proszke mnie przerazaja brzanki sumatrzanskei w akwarium zbiorowym no ale ... nic tym rybkom na pewno sie nei stanie pod warunkiem ze zapewnisz zwiekszona ilosc tlenu im. Zwieksz napowietrzanie !!!

Q
03-21-2004, 19:37
Jaka temperature proponujesz???29??30??? Czy wyzej???

Q
03-21-2004, 21:10
Odseparowalem molinezje do drugiego zbiornika. Ma tam tylko wode. Wydaje mi sie ze to rzeczywiscie choroba o ktorej pisales bo kilka plamek poawilo sie na boku. Czy inne rybki mogly sie zarazic a jedynie nie ma na razie objawow? Bo jesli tak to niepotrzebnie stresowalem rybke pzenosinami. Naturalnie wode wzialem ze starego zbiornika.

pozdro

Klayman
03-22-2004, 09:26
Odseparowalem molinezje do drugiego zbiornika. Ma tam tylko wode. Wydaje mi sie ze to rzeczywiscie choroba o ktorej pisales bo kilka plamek poawilo sie na boku. Czy inne rybki mogly sie zarazic a jedynie nie ma na razie objawow? Bo jesli tak to niepotrzebnie stresowalem rybke pzenosinami. Naturalnie wode wzialem ze starego zbiornika.

pozdro

Rzeczywiscie - niepotrzennie stresujesz rybke bo reszta plywajac w tej samej wodzie na 99 % zarazila sie ta choroba wiec i dla nich musisz zastosowac kuracje.. Zeby teraz nie za bardzo mieszac ... zrob tej molinezji w osobnym zbiorniczku kapiel z Ichtiosanu /ok 10-15 kropel na litr wody przez 10-15 min/ a do glownego zbiornika wlej normalna dawke Ichtiosanu zalecana przez producenta. Temperatura 29-30 stopni nie powinna zaszkodzic.

A zeby nie bylo niedomowien. Molinezje po kapieli w Ichtiosanie - do glownego zbiornika !!!