PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ciezarna molinezja

qsiciel
12-10-2004, 21:47
molinezja jest ciezarna trudno tego nie zauwazyc. brzuch ma ogromny i od dwoch dni nie plywa tylko stoi w miejscu zaraz pod powierzchnia wody w roslinkach. wlozylem ja dzisiaj do kotnika ale ona czuje sie tam sttasznie nie swojo. siedzi w kacie i nie przyjmuje nawet pokarmu. co mam zrobic? wyjac ja z tamtad czy zostawic?

Mateusz
12-10-2004, 22:38
No wlasnie ja mialem taki sam problem :(
Tez sie zle czula w kotniku. Szkoda mi sie zrobilo wiec ja wypuscilem.
Okocila w akwa ogolnym po kilku dniach uratowalem 12 mlodych.

P.S: Nie masz czasem jakiegos malego akwa zamiast kotnika ?

POZDRO :D

qsiciel
12-10-2004, 22:59
niestety nie mam innego akwa:(
zostawie tam rybsie to rana i zobacze czy rano bedzie jadla czy nie. wtedy podejme decyzje co z nia zrobic.
boje sie ze nie uda mi sie w pore wylowic malutkich jak sie okoci w akwa (nie w kotniku).
dzieki za odp
pozdro

marcxin
12-11-2004, 08:30
To normalne że rybka w kotniku siedzi w kącie i sie nierusza. MOżesz ją tam zostawićjeść bedzie jadła ale musisz jej wsypać i dopiero tak w nocy zje. U mnie zawsze rybki sie tak zachowują no i rodzą bardzo dużo:). Zostaw ją tak jak jest i powinno być OK.

MartinTexas
12-11-2004, 19:49
Nic jej nie będzie, no a jak wypuścisz i urodzi :?: to trochę szkoda będzie :wink: Tylko pilnuj jak urodzi to ją odłów, bo małe będzie miała jak na talerzu :? daj trochę roślinek, aby się mogły pochować :wink:

qsiciel
12-11-2004, 20:54
wielkie dzieki za rady.
dzisiaj rano strasznie szkoda mi sie jej zrobilo i ja wypuscilem.
zaraz ja ponownie wrzuce do kotnika i nasypie jej jedzonka. wrzuce tez roslinki do srodka.
pozdro.
ps jaka powinna byc temperaturka bo ktos mi powiedzial zeby dac 26 to przyspiesze porod :D

marcxin
12-12-2004, 07:39
Chesz żeby jeszce szybciej urodziła to zwiększ do 28 ( wogule taką miej zawsze). Jeżeli jeszce neimasz to wsyp trche soli 1 łayżka na 10l. I sobie poczytaj rozmnażanie www.swiatmmg.webpark.pl :wink:

MartinTexas
12-14-2004, 15:17
No miej ~28*C ciągle, jak innym rybkom to nie przeszkadza, bo molinezje taką wolą i zdrowsze będą. :wink:

dori
09-17-2005, 16:51
wsadż ją do ogólnego

Danny
09-17-2005, 17:57
popieram dori :) moja molka nie chciala sie okocic w 30 l akwa.wsadzilem ja do ogolnego i gdy przyszedlem ze szkoly, odratowalem 2 sztuki :cry: