PDA

Zobacz pełną wersję : multifasciatusy...

miszi
12-09-2004, 20:24
Dziś się dorobiłem parki multifasciatusów(nie dobrana).
Pływają w 30 litrach(dwa spore piaskowce, ok , 30 muszli winniczków), po dziesięciu minutach zaczeły okopywać dwie przez siebie wybrane muszle(samica piasek ze środka jednej muszli,a samiec z pobliża obydwu), nie ujawniają oznak niesympatii więc mam nadzieję, e będzie wporządku.
Woda 27C, ph 7,5-8, tww 17, two 14, no 3 11 :lol:
Po jakim czasie przystąpią do tarła i czy mają dobre warunki do życia???

Szymek
12-09-2004, 21:08
Kupiles w "Okazie" na Wita Stwosza? :D

miszi
12-10-2004, 10:06
Tak, dokładnie 09.12.2004 roku, o godzinie 18.24.

matyjasz
12-10-2004, 14:36
Warunki mają dobre. Temperature do 26C* mógłbyś obniżyć.

Brevis
12-12-2004, 11:33
Witam
U mnie rozmnażały się regularnie w temp 28C i przy pH powyżej 8, reszty parametrów nie mierzyłem. Pierwszego tarła możesz się spodziewać po 3-4 tygodniach - przynajmniej u mnie tak było.

matyjasz
12-12-2004, 14:48
Nie polecam trzymanie tych ryb w temperaturze powyżej 28C poniewać przy wyższej temperaturze zwiększa się metabolizm i szybciej starzej się organizm co doprowadza do szybszych zgonów ryb.

Szymek
12-12-2004, 16:16
Nie polecam trzymanie tych ryb w temperaturze powyżej 28C poniewać przy wyższej temperaturze zwiększa się metabolizm i szybciej starzej się organizm co doprowadza do szybszych zgonów ryb.
To ja w takim razie proponuje poddac je zamrozeniu, np za pomoca cieklego azotu, mozna bedzie sie wtedy cieszyc nimi dozywotnio, zaoszczedzimy na pradzie i wodzie, akwarium mozna sprzedac a za kaske kupic sobie motorower :lol: sorki ale to byla pierwsza mysl jaka mi sie nasunela po przeczytaniu tego postu- prosze nie brac tego do siebie- masz oczywiscie racje w tym co napisales, ale przy okolo 28 stopniach wszystko z tanganiki chetniej i szybciej powieksza swoje szeregi :) pozdrawiam!!!

TooOld
12-13-2004, 19:27
- masz oczywiscie racje w tym co napisales, ale przy okolo 28 stopniach wszystko z tanganiki chetniej i szybciej powieksza swoje szeregi :) pozdrawiam!!!

oprócz tego z każdym stopniem temperatury zmniejsza się ilość dostepnego tlenu dla ryb

muszlowce typu multifasciatus żyją głębiej w wodach o temperaturze około 26 stopni - wyższe temperatury są spotykane w wodachpowierzchniowych,gdzie muszlowców raczej jest niewiele , tu spotkasz np. niektóre Tropheusy

miszi
12-13-2004, 19:57
Teraz czyli 4 dni od zakupu zaczęło się dziać, a mianowicie samiec okazuje przejawy agresji wobec samicy (gdy tylko do niego podpłynie to samiec "prezentuje się ", a po chwili przegania ją).
Czy to normalne na początku???
Czy istnieje również możliwość że to samiec???
Co zrobić???
MISZI

sexy kaczor
12-17-2004, 16:12
cześć mam pytanie bo masz napisane żę trzymasz pare muszlowców wielopregich z krewetkami czy nic sie nie dzieje.?????

sexy kaczor
12-17-2004, 19:03
czy wielopręgie mogą zjadać narybek C.leptosoma ????

miszi
12-17-2004, 19:28
Moje Multi się wogóle nimi nie interesują, a krewetki wchodzą nawet do ich muszli.
Co do narybku innego gatunku to nie jestem pewien, wydaje mi się że nie zjedzą ikry lecz kto wie. Wszystko zależy od tego czy tamte ryby będą czy teą nie będą pilnowały swojego przedszkola.

matyjasz
12-17-2004, 21:50
czy wielopręgie mogą zjadać narybek C.leptosoma ????
Jak narybek zacznie rozpływać się po całym akwarium to mogą skubnąć, ale jak szczelinowce będą pilnowały potomstwa to wielopręgie nawet zbliżyć nie będą się mogły.

sexy kaczor
12-18-2004, 08:42
mi sie wydaje że nie powinny jednak zjadać gdyż narybek C.leptosoma jest duży (1 cm).
Dzieki za pomoc.