Zobacz pełną wersję : wegiel aktywowany a nawozy dla roslin?
ok mam fluwala 304 , w tym oto filtrze ma wklad wegla atywowanego i zastanawia mnie to czy ten wegiel moze usowac podany nawoz dla roslin ,TMG konkretnie ,bo wiem ze raz jak mialem chore rybki i kupilem lekarstwo na opakowaniu pisalo ze przed uzyciem nalezy usunac wegiel z filtra (oczywiscie na czas leczenia) bo inaczej nici z leczenia , wegiel usunie wszystko, jak wegiel zachowuje sie w stosunku do nawozow dla roslin???
Węgiel używa się głównie po to aby oczyścić wodę z chemii (także tej szkodliwej). Tak więc nawóz dla roślin usunie z wody tak jak preparat leczniczy.
Nie powinieneś w filtrze używać węgla non stop
wkłada sięgo tylko w razie potrzeby (np. po leczeniu) i to na krótko
pozdro.
ok czyli wegiel musze usunac jeszcze jedno pytanko czy moj fluval 304 jest wystarczajacym filtrem na 200 l baniak czy zalozyc jeszcze jeden moze eheim? :?
Ja bym nie szalał :D . Z tego co zaobserwowałem to chcesz zrobić holendra a w takim akwa filtracja biologiczna nie jest aż tak potrzebna....azot wchłoną roślinki. IMO 304 ma wystarczającą wydajność jak na akwa 200l. Po drugie chyba nie warto pakować kolejnego sprzętu do akwa.
dzieki Duch ,to co proponujesz zmienic wsady, jak tak to jakie, fluval nie oferuje za wiele
oki a wiec węgiel aktywowany je beee znaczy bee na codzien a co powiecie o żwirku amonowym ?? Też uzdatnia wode z nawozu dla roslinek ??
zwirek amonowy - amonia remover- chodzi o ta tak ? wklad do usowania amoniaku z wody
Roslinki lubia azot. Czy chodujecie paletki lub inne ryby ktore sa bardzo wyczulone na zwiazki azotu ze chcecie go usuwac z akwarium :?: , a moze robiliscie pomiary NO3-, NH3 i NO2- i wyszly Wam astronomiczne wartosci :?: We wszystkim jest wskazany umiar podstawa jest filtracja biologiczna a tym biednym bakteriom w ten spsob zabieracie chleb :wink:
Są różne opinie związane z trzymaniem węgla w akwarium. Zanim zaczniecie wieszać psy na węglu polecam dwa artykuły:
http://www.solniczka.friko.pl/artykuly/wegial2.htm
http://www.solniczka.friko.pl/artykuly/wegiel.htm
Tak więc nie tylko do usuwania leków i niekoniecznie na chwilę :D
ja w sumie uzywam caly czas efekty w galerii