Zobacz pełną wersję : Moje nawożenie-proszę o opinie
hoduje obecnie kryptokoryny,anubiasy,moczarki,kabomby,orzecha i rogatka.zaczołem od niedawna(jakis miesiac temu tak na poważnie)bawic sie w hodowce roślin by pięknie rosly.stosuję jak narazie takie nowozy jak-ferro aktiv i aqua plant b po 1 ml codziennie i po 2ml co tydzien w soboty przy podmianie ok 20-30% wody,do tego bio-florin Tropicala po 0,5ml co 2 dni prosto do wody i po 0,5ml w korzenie kryptokoryn w soboty przy podmianie wody i w wieksze skupiska innych roslin.oswietlenie to "tylko" zwykla jarzeniowka "osram" 60w ok 10-12h dziennie.myślę nad dodaniem jeszcze swietlowki ok 20-40w i zastosowaniem PGC jako glownego nawozu plus ewentualnie jeszcze jakis.moje pytanko to co myslicie o tym sposobie nawozenia,stosuje je dopiero od ok 2 tygodniu i jak narazie to tylko kryptokoryny puszczaja nowe pędy jak i listki ,kobomby i moczarki rosna ale nie za szybko,anubiasa jak przesadziłem w cien to puscił nowe listka.ale ogolnie to nie wiem co mam myslec o tym nawozeniu czy powiiny juz byc widoczne jakies widoczne bardziej efekty, czy musze jeszcze dłuzej poczekac jesli tak o ile??acha stosuję jeszcze dozowanie co2 z "bimbrowni" 24h/dobę.żadnych jak dotąd testow na ph czy jakiekolwiek inne nie robiłem i nie wiem czy bede robił bo wiem ze cena jest za nei wysoka a ja nie posiadam duzych finansow tak wiec one odpadają,ostatnie pytanko jakie jeszcze polecalibyscie inne roslinki z tych"łatwiejszych" do hodowli.z gory dziekuje za odpowiedz ,NAGANY:) i rady.pozdrawiam
zapomnialem dodac ze moje akwarium to 144l(80*40*45h),napiscie ewentualnie co mam zmienic,czego dodac a czego ująć.filt to aquael fan-3 podlaczony do deszczownicy oraz napowietrzanie z brzeczyka i 2 kamienie napowietrzające.obsada to 2 skalary(chyba parka),5żałobniczek,4brzanki różowe,3 glonojady,5 kirysków(2 spiżowe,3 pstre)i 3 ampularie:),pozdrawiam
IMHO lanie do baniak kilku nawozów na raz nie jest dobrym rozwiązaniem. Najlepiej abyś zaczął nawozić jakimś środkiem z mikroelementami a najważniejsze pierwiastki dodawać ze związków chemicznych w zależności od potrzeb.
Stosowanie kilku tak naprawdę komplementarnych nawozów może skończyć się dla ciebie jakś straszną gloniozą. Bywa że i ja stoswałem dwa albo trzy środki naraz ale wynikało to z tego co ujrzałem w wynikach testów. Niestety bez stosowania testów radzę przejść na PGC, to dosyć rozsądna cenow propozycja, producent i tak nie podaje składu więc testowanie nie jest za bardzo potrzebne. Uzupełnieniem tego mogą być tabletki nawozu pod korzenie bardziej wymagających roślin. IMHO wstrzykiwanie płynnych nawozów w korzenie jest rrochę sztuką dla sztuki. Jeżeli poważnie myśisz o roślinach to niestety raczej testów nie unikniesz, można je częściowo zastąpić dosyć dobrym kwestionariuszem oznaczania niedoborów na www.holenderskie.aip.pl . Sprubuj przymierzyć się do testów zooleka, nie są takie drogie. Te 60W to jak to jarzeniówka bo z tego co się orientuję to jarzeniówki T8 o długości 90 cm, mają 30W, a T5 tej samej długości 39W a twój zbiornik ma 80cm????? Tak czy inaczej przy pojemności netto około 120 litrów i słupie wody 40cm to mało. Co najmniej jeszcze 30W.
RedBaron
03-21-2004, 10:43
Też mi coś nie pasowało z mocą tej świetlówki. Optymalnie by było dać w sumie 80W nad akwa i wszystko powinno ruszyć. Nie ma sensu lać tyle nawozów. Już sama regularna częściowa podmiana wody powinna dać efekty. Najlepszy nawóz (czyt. najtańszy) to podrabiane TMG a jak nie chce Ci się kombinować to polecam PGC.
no wlasnie mam zamiar zakupic PGC ale musze z tym poczekac do 10(wypłata) i dokupic jeszcze jedno oswietlenie ,mysle nad 40w do tego co mam,a co do nowozow to jak radzilibyscie mi je stosowac z tego co mam??
Znaczy co do oświetlenie to jak ma 60w?
Jesli 2x30w ? przecież jedna swietlówka ma ok.90cm a akwa 80?
A piszesz że chesz dołożyć ok 40w ,to znowu jedna świtlówka 36w ma 120cm-więc jak chcesz to rozwiązać?
nie wiem teraz to juz sam zgłupiałem normalnie,a wiec to jest tak-mam jarzeniowke z obudową firmy "osram" to jest jakas nietypowa lampa bo jarzeniowka nie ma startera a wciskana nie jest na klasyczne takei ala bolce tylko poprzec wcisniecie ją ,sprubuje to narysowac ale nie wiem czy sie uda.aha na niej jeast napisane 60w przez to tez sugeruje sie tym ze ma ona 60w!a
_ _
--/ /---------------/ /--
to jest jakby gora tej jarzeniowki zamaist miec na koncach typowe te wciski to jest tam własnei od gory takei prostokątne wystające wciski i to sie wciska w obudowe w odpowiednie miejsce:)qrde nei wiem czy to dobrze to wytlumaczylem,apropos tej lampy nie pytajcie sie skąd ją wynalazlem poprostu kumpel mi ją odstąpił gdy potrzebowałem swiatla do akwa.pozdrawiam
Wszystko IMO:
Stosowanie Bioflorinu ma sens gdy chcesz zwiekszyc poziom azotu w zbiorniku - czytaj sklad.
Ferro-activ OK ale sam stosujac go (czasami gdy zauwaze braki zelaza) zastanawiam sie (bo nie wiem jakim chelatorem jest zchelatowane) wiec nie wiadomo czy tak naprawde u Ciebie dziala skoro nie wiesz nawet jakie masz pH.
aqua plant b - moze byc choc uwazam ze chyba lepszy jest PGC
Podmiany wody - OK.
Napowietrzanie i CO2 jednoczesnie - bez sensu.IMO tylko CO2.
Inne rosliny -np: limnofilia sesiliflora, ludwiga.
dzieki za uwagi ale primo co2 podaje przez cała dobe non stop wiec myśle ze napowietrzanie jest potrzebne dla rybek a wyłączanie w dzien co2 dla mnie nie ma sensu gdzyz zawsze cos pozostanie w wodzie i sie przyda napewno roślinon a w nocy sie nagromadzi na tyle że raczej starczy chociaz sam nie jestem pewien ,rozpuszczam co2 w "obruconej" butelce a w srodku kamien napowietrzający z niego co2.rosliny jak narazie rosną ale niejest to zadowalający efekt.wlasnie dogadałem sie co do Symfoni złotej i bede ją miec w najblizszym czasie(chyba).a propos roślinek posiada ktos na zbyciu jakiekolwiek?bylbym wdzieczny.pozdrawiam
Akurat jesli juz tak chcesz CO2 i napowietrzac to robi sie odwrotnie. Napowietrzanie w nocy a w dzien CO2, gdyz rosliny w procesie fotosyntezy czyli przy zapalonym swietle wytwarzaja tlen (jako odpad) wiec rybom przyducha nie grozi a w nocy tego nie robia (brak swiatla).
Pozatym jesli napowietrzasz to CO2 dosyc szybko ucieka ze zbiornika w wyniku falowania powierzchni wody. Czy zaobserwowales jakies niepokojace objawy przyduchy u ryb "lapanie" nad ranem "powietrza" pod lustrem wody :?:
no przyduchy nie zauwazyłem rybki zachowuja sie normalnie a co do falowania wody to nie wiem czy dobrze mowie ale za duze to ono nie jest gdyz stosuje deszczownice tak wiec filtr nie powoduje ruchu wody jak to mialo u mnie miejsce wczesniej,musze podziekowac z tego miejsca Tworcom tego forum jak i wszystkim ktorzy służą radami na tymże forum (czyli równierz Tobie).dzieki takim jak Wy fascynatom akwarystyki hobby te staje sie lepsze,ładniejsze itp,itd. naprawde po ondalezienie(przypadkiem) tego forum jak i innych moje podejscie do ryb,roslin itp zmieniło sie czego ofekty widac juz dzis.
a wracajac do tematu to proponujesz mi w dzien wyłączyc brzeczyk a za to miec go właczonego w nocy??pozdrawiam
Dokładnie o to Maranowi chodzi, jeżeli oczywiście już musisz włączać brzęczyk. Najpierw zaobserwuj, obuź się wcześniej i zobacz koło 5:00 czy ryby pływają przy powierzchni.
Chodzilo mi o falowanie spwodowane przez brzeczyk.
Dzieki za mile slowa, ja tez kiedys wiedzialem duzo mniej i uczylem sie miedzyinnymi na takim forum jak to, a dokladniej na holenderskie.
od dzis stosuje tę metode ze brzeczyk włączam tylko na noc,
p.s. może i ja kiedys będe miał zamiast akwarysta podpis fascynat :D ,ale i tak ten Akwarysta to dzieki Wam :oops:
pozdrawiam i dziekuje za rady
No Stary, akwaryści to mili ludzie, przecierz lubią roślinki i zwierzątka, nie? :wink:
Jak przy każdej zmianie środowiskowej w zbiorniku, wzmożona obserwacja, przez pierwsze dni i częstsze testy jeżeli je robisz...
Z tą Symfonią złota to ja bym chyba na twoim miejscu jeszcze poczekał, wymaga trochę mieszania, jeden błąd i możesz glony do chińskiej restauracji dostarczać...
wejź w temacik PGC i obserwuj, tylko nie wszystko naraz bo rozbujasz zbiornik i po stabilizacji..
A za jakiś czas jeszcze niektórych zadziwisz swoim baniakiem :shock: (oczywiście w sensie pozytywnym).
Karol Kaniewski
03-23-2004, 18:44
p.s. może i ja kiedys będe miał zamiast akwarysta podpis fascynat :D ,ale i tak ten Akwarysta to dzieki Wam :oops:
pozdrawiam i dziekuje za rady
hehehe bedziesz mial na bank ak tylko przekroczysz odpowiednia liczbe postow :)
Dzieki wielkie Wam za slowa uznania i pomoc szelką.zauwazylem ze moje roslinki rasna jak na razie ładnie i szybko dosyc lecz tylko jedna "orzech" potocznie zwana (nie znam jej dokladnej nazwy) mi poprostu liscie traci.najpierw sie porobily małe dziurki pozniej z liscia został tylko ten srodkowy nerw.no ale cóż cos za cos :D jak narazie zastanawiam sie nad innymi roslinkami jakei byscie mi polecili z tych "na początek"?? tych mnuiej wymagajacych ale do srodka i dna akwa takich.
pozdrawiam
"Orzech" będzie Ci tracił liscie - jest to roślina bagienna, okresowo można zanurzać, pod pełnym zanurzeniem traci dolne liście...
Sam mam "orzech" i stracił dolne liście, górne w miare. Dowiedziałem się o tym z holenderskie.aip.pl, w bazie danych - "orzech" to hygrophilia corymbossa "Siamensis 53b". Polecam zajrzeć!
Tak nie do końca jest z tym traceniem liści, z moich doświadczeń wynika (a mam tą roślinkę już ze trzy lata) że dużo zależy od wykształcenia systemu korzeniowego przez pęd przewodnik, generalnie te które "udawały" że się ukorzeniają tracą rzeczywiście liście intensywnie . Natomiast te które wytworzyły system korzeniowy naprawdę solidny, porównywalny z dużymi żabienicami, rosną i liście mają do samego dna.
Moim zdaniem dużą rolę odgrywają tu tabletki z nawozem, które trzeba wsadzić bezpośrednio pod pęd, co też nie daje 100% gwarancji. Po prostu trzeba próbować i walczyć o roślinę. Jest tego warta jeżeli Ci się uda.
Zgodzę się z tobą - to zależy od warunków dla roślinek. Przy sładbszym oświetleniu i nawożeniu szybciej tracą liście. Gdy się pielęgnuje jest wszystko ok.
Dzieki ponownie za pomoc :11: dzisaj zakupilem PGC i tu zaczyna sie moj kolejny problem-na opakowaniu jest napisane zeby lać go 2ml na każde 10litrów wody.ja mam akwa 144l czyli wychodziło by jakies16ml dziennie :4: to jest strasznie duzo i nie wiem czy dobrze to pojąłem!! jak dotad stosowałem Aqua Plant b i ferro aktiv z tropicala lecz efekty nie zadawalaly mnie i postanowiłem zakupic PGC.czy moze mi ktos doradzic ile bym miał tego nawozu wlewac do akwa jesli chodzi o porcje dzienne??bede bardzo wdzieczny za pomoc.pozdrawiam
Na poczatek przypominam o opcji Szukaj temat ten byl juz walkowany wielokrotnie 8)
A teraz tak IMO na poczatek podmien 50% wody (ale nie musisz, najmniej uwazam ze powinienes 30%). Ilosc nawozu podaje sie na ilosc podmienianej wody ( bo przeciez juz nawoziles) czyli:
144 - 50%=~ 70l na taka ilosc trzeba 7*2=14ml polowe tej ilosci podajemy po podmianie czyli 7ml a nastepne 7ml mozesz podawac po 1ml codziennie lub (ja taka preferuje forme) co drugi dzien po 2ml (jeszcze inaczej mozna odrazu dac 8ml i po 2ml co drugi dzien)
Lub opcja z 30%
144 - 30% =~40-45l na tak ilosc trzeba 8-9ml i dalej jw.
Przyjemnej zabawy :wink:
WIELKIE DZIĘKI !! zrozumialem ze mam podac przy podmianie proporcjonalnie do podmienionej wody a pozniej co 2 dzien po 2ml tak tez zastosuje sposob i poczekam co sie bedzie dziać:) biore sie za podmiane (skorzystam z opcji 50%) gdyz faktycznie nawoziłem juz predzej innymi preparatami i nie chce glonow lub cos w tym stylu.
dziekuje za rady
pozdrawiam
żebyś do końca wszystko zrozumiał, przy podmianie dajesz 50% dawki na podmienianą wodę czyli jak podmienisz 50% w 100litrowym baniaku to:
50L podmiana czyli 2ml x 5 = 10 ml,
czyli:
teraz dajesz połowę tego =5ml A RESZTĘ (5ml) ROZKŁADASZ PROPORCJONALNIE NA SZEŚĆ DNI (CODZIENNIE ALBO CO DRUGI DZIEŃ).
W sumie w tgodniu nie mozesz przekroczyć łącznej dawki na ilość podmienianej wody.
Wielkie Dzięki za wytłumaczeni "jak dziecku" bo zrozumcie że ktos kto nigdy przedtem sie tym nie zajmował to może miec problemy a następnie bedzie post pt-GLONY-RATUNKU a i po co skoro można sie spytac i poradzic "FACHOWCÓW" :) dzisaj zmieniłem oswietlenie w moim akwarium ze zwykłej jarzeniowki co niby miała 60w na 2 żarówki energooszczedne która każda ma po 20w(swiatło 100w) i dołożylem inna jarzeniowke co ma 30w i myślę ze to powinno wystarczyc.ale jak mówiłem na efekt pozostaje mi tylko czekac wiec za jakies 2-3 tygodnie myślę ze będe miał powód zeby sie pochwalic efektem mojej pracy przy Waszej WIELKIEJ pomocy za co po raz kolejny WAM WSZYSTKIM SZCZERZE DZIĘKUJE :oops: bez tego prędzej bym potrułi nie potrzebnie męczył rybki a i po co skoro moim zdaniem własnie żeby tego uniknąć jest to forum!!
pozdrawiam