PDA

Zobacz pełną wersję : moja welonka zachowuje się dziwnie

Jarek
03-20-2004, 22:18
Do naszych welonek dołożyliśmy młodsze. Od dwóch dni zachowują się osowiale, chowając się w grocie pod korzeniem. Często szczególnie jedna siedzi na dnie bez ruchu na ogonie. Orzywiają się na karmienie. Wcześniej zauwarzyliśmy, że ta siedząca była podszczypywana przez drugą w okolicach płetwy ogonowej. Oby dwie welonki mają 1,5 roku. Czy to znaki tarła czy choroby. Prosimy o odpowieć. :?: :?:
Jarek

Duch
03-21-2004, 08:54
Nowe osobniki potrzebują czasu na "akceptację współplemieńców" i przyzwyczajenie do nowego środowiska. Moja oranda po wpuszczeniu do welona przez około 3-4 tygodnie była podszczypywana (lekko) i ukrywała sie czasami pod filtrem (szczególnie jak zbliżałem się do akwarium). Obecnie po dwóch miesiącach prawie wogóle się nie boi...pływa dzielnie, nie podpływa jeszcze do ręki tak jak starszy welon(czasami to mógłbym go bez problemu złapać w rękę) ale myślę że to się zmieni w najbliższych miesiącach. Wszystko zależy również od charakterku ryby :wink:

Drugą możliwością jest choroba ale z twojego opisu raczej nic na to niewskazuje.