Zobacz pełną wersję : Nagrzewająca sie pokrywa pomocy !!
Witam wczoraj skonczyłem pokrywe na swoje akwarium. Zrobiłem ją z aluminium. są tam 4 świetlówki 3x18W i 1x15W i dwa nie wiem jak to sie nazywa te zasilacze co sie podlącza na nich są oznaczenia 1x36W/2x18W i nie wiem jak to sie nazywa statecznik czy zasilacz :oops: ale w miejsciu gdzie jest on przymocowany a przymocowałem go od wewnątrz pokrywy i dotykałem pojkruwu w miejscu gdzie jest on przymocowany a jedne jest po prawej stronie a drugi po lewej i pokrywe a tych dwoch miejsach jest gorąca jak kaloryfer, w sumie to nic takiego bo normalne sie sie nagrzewaja a patrze na termometr a w akwarium temperatura 39,5 C :shock: i nie wiem co robic ponieważ normalna temperatura jaka mialem to bylo 26 stopni jak mam zamontowac jakies chlodzenie do pokrywy ?? nie chcial bym ciąć dziur bo brzydko by wygladalo to , moze jakies wiatraczki jak tak to jakie i jak je podlączyc poniewaz z elektryki to ja "cienki jak prezerwatywa" jestem ? :oops: z góry dzieki za pomoc pozdr.
Jeśli przeczytałem ze zrozumieniem, to masz około 0,5 W/l i podgrzałeś 112l do prawie 40 stopni :shock: . To dziwne, bo moim zdaniem, jest to raczej już sytuacja awaryjna i w połączeniu z wodą może być niebezpiecznie - chyba te stateczniki nie powinny pracować z dwiema rurami, albo źle je zmontowałeś i przenieś je na zewnątrz, a przede wszystkim sprawdź jeszcze raz instalację (najlepiej z kimś lepiej zorientowanym w elektryczności). Musisz porobić otwory wentylacyjne, bo inaczej to wiatraczek będzie tylko mielił gorące powietrze dodatkowo je dogrzewając. W końcu on też pobiera energię.
1. Chłopie napisałeś tak tego posta, że ciężko cokolwiek zrozumieć (zero składni, zero zasad gramatycznych). Przepisz to jeszcze raz tylko normalnie i popraw błędy ort. wtedy napewno więcej ludzi zdoła Ci coś doradzić.
2. IMHO pokopałes coś w podłączeniu instalacji i dlatego tak Ci się cały system grzeje. Sprawdź jeszcze raz podłączenia.
hirek1963
12-07-2004, 19:21
Az nie chce się wierzyć że masz taką temperature .
1. Kup stateczniki elektroniczne -znacznie mniej sie grzeja i montaz bardzo prosty nie wymagaja zapłonników (sarterów)
2.zamontuj na wszeki wypadek wiatraczki jaden nadmuchowy ieden wyciagowy .takie od komputerów na 12 V.Umnie chodzą tylko w dzień.
Kurde sorki .... ale gafa :oops: mialo byc 29,5stopnia :oops: wiem ze pisalem to bez skladni bo pisalem to szybko poniewaz nie wiem co mam robic :( sorki do 40 to pewnie rybek bym nie mial :P
Podłączone jest dobrze ponieważ jednem komplet wyjełem z reklamy takiej jak są w barach taka reklama piwa świecąca od środka, a drugie dwie podłączyłem w ten sam sposób co tamte dwie.
a teraz jeszcze raz przepisze tak jak prosiliscie :)
Witam wczoraj skonczyłem pokrywe na swoje akwarium. Zrobiłem ją z aluminium. Są tam 4 świetlówki 3x18W i 1x15W i dwa nie wiem jak to sie nazywa te zasilacze co sie podlącza do nich swietlówki. Na nich są oznaczenia 1x36W/2x18W i nie wiem jak to sie nazywa statecznik czy zasilacz ,ale w miejsciu ,gdzie jest on przymocowany ,a przymocowałem go od wewnątrz pokrywy i dotykałem pokrywy w miejscu ,gdzie jest ten zasilacz jest przymocowany. Jeden jest po prawej stronie a drugi po lewej. Pokrywa w tych dwoch miejscach jest gorąca jak kaloryfer, w sumie to nic takiego bo normalne sie nagrzewaja te zasilacze ,a patrze na termometr a w akwarium temperatura 29,5 C i nie wiem co robic ponieważ normalna temperatura jaka mialem to bylo 26 stopni jak mam zamontowac jakies chlodzenie do pokrywy ?? Nie chcial bym ciąć dziur bo brzydko by wygladalo to , moze jakies wiatraczki jak tak to jakie i jak je podlączyc poniewaz z elektryki to ja "cienki jak prezerwatywa" jestem ? z góry dzieki za pomoc pozdr.
Sorki za błedy ale dykgrafie czy cos tam mam :)
Przenieś dławiki - czyli to co się grzeje pod akwa i będzie po kłopocie.