Zobacz pełną wersję : Dziurawe liście
Mam pytanie, czemu liście moich roślinek najpierw robią się cienkie w pomiędzy takimi żyłkami a potem w tych miejscach robią się dziury?
Gdybyście mogli się pośpieszyc z odpowiedzią byłbym wdzięczny.
Dzięki
Ewidenta oznaka braku czegoś, dzura dziurze nie równa, dwa na pewno są jakieś towarzyszące objawy. Najlepiej sprwdź tutaj (jeżeli nie robisz testów i nie wiesz czego brakuje) www.holenderskie.aip.pl/nawozenie/rozpoznanie1 . Napisz czym nawozisz?
Napisz jeszcze u jakich roslinek to zauwazyles. Bedzie prosciej o diagnoze. Poza tym to dosc czesty objaw u kryprokorin itp. Moze byc objawek chlorozy. Polecam w takim przypadku nawozenie FerroActivem firmy Tropical.
Z tego co przeczytałem (po długim ładowaniu) doszedłem do wniosku że brakuje w akwarium Potasu i Żelaza. A rośliny to jakieś Echinodorusy (niewiem dokładnie jak sie to pisze), innych nazw nieznam. Nawoże Multiminerałem firmy Tropical.
Karol Kaniewski
03-21-2004, 16:49
A umnie robi sie dziura i poznije na okolo tej dziury robi sie brazowe:|
Co to moze byc ??
Zelazo wlewam.
Fosfor i żelazo do podstawowe elementy ich brak jest najczęściej spowodowany właśnie....brakiem nawożenia...niestety nie znam składu Tropicala i wolę się nie wypowiadać, może spróbuj zwiększyć delikatnie dawkę (na razie o 30%). Jak nawozisz przy podmianach czy codziennie?
Nawoże raz na tydzień. A jaki uważacie za najlepszy nawóz(który zawiera potas, żelazo itp.) i nie drogi?
Ja mogę pochwalić PlantaMin Tetry, kompleksowy ale drogi, używałem go dosyć długo, jedynie trzeba było uważać z przedawkowaniem bo groziło to silną gloniozą. Zamieniłem go miesiąc temu na Planta Ganier Classic za szybko żeby chwalić, ale też nic nie zapowiada żeby się nie sprawdził. Niestety producent nie podaje składu także to loteria. Oprócz tego pod kożenie żabienic daję raz na miesiąc tabletka Tetra Crypto.
Jesli sa to echinodorusy to zaczalbym od podania tabletek pod korzenie firma obajetna, dobre robia sera, tetra, JBL. Do naworzenia do wody polecam PGC czyli wspomniany Planta Gainer Classic. Stosowanie przy podmianie wody polowe zalecanej dawki a reszte (czyli droga polowe) w rownych odstepach w ciagu tygodnia oraz poczytanie "Mini kompendium..."
Kupiłem Ferro-Active Tropicala, i na drugi dzień dosłownie rośliny odnawiają dziury(dosłownie).
Dzięki