Zobacz pełną wersję : Roślnki do rybek
Destroyer
03-20-2004, 19:40
Potrzebuje roślinki do rybek:
-gubiki
-molinezje
-mieczyki
-neonki
-żałobnicki
-danio
-itp.
Jakie są odpowiednie roślinki do tych rybek (prosze o podanie strone ze zdjeciami tych roślinek) :?:
I przy okazji. Jaki nawóz bedzie potrzebny do tych roslinek :?:
Z góry dzięki
Powiedz jakie masz masz światło, a powiemy Ci jakie roślinki, ok? Oczywiście na początek jeżeli to twoje pierwsze roślnki to bez wzgledu na wszystko proponuję moczarkę i nurzańce.
obejrzeć morzesz na www.holenderskie.aip.pl w bazie roślin.
Destroyer
03-20-2004, 20:17
Narazie niemam funduszy na oświetlenie.
Ale z tatą zaprojektowałem nową rzecz.
Domek dla rybek jest zaprojektowany na wymiary akwarium a oświetlenie to narazie żarówka.
Małe masz szanse ze coś wyrośnie, ale próbuj, i tak resztę życia spędzisz na walce z azotanami, glonami i ślimakami :D :D :D
Ja będąc dzieckiem miałem właśnie 40-tke z żarówką i moczarka i nurzańce rosły jak dzikie i to bez nawożenia (gdzie te czasy?),
z mało światłolubnych jeszcze kryptokoryny, popularne dosyć anubiasy. Natomiast ze względu na początkową fazę jak rozumiem twojej fascynacji akwarystyką, proponowałbym to co wpierwszym poście...pierwsze rośliny to zawsze poligon...
No a ja już tradycyjnie proponuję ściągnąć sobie kalkulator oświetlenia ze strony www.holenderskie.aip.pl :D i zobaczyć, jakie rośliny będą odpowiednie do Twojego akwa (zaznaczasz opcję oświetlenie żarowe). Jak już powiedział przedmówca odpowiednie będą kryptokoryny i anubiasy. Musisz sprawdzić co jeszcze ewentualnie ujdzie. Co do nawozy, to dobry jedt PMDD jeśli ktoś chce się sam pobawić. Poleciłbym Ci jednak zakup Planta Gainer Clasis (ok. 22 zł). Wielu ludzi sobie zachwala (ja osobiście jeszcze nie miałem, ale zamierzam kupić po restarcie baniaka).
Destroyer
03-21-2004, 08:14
A jest jakiś kalkurator co sie napisze wszystko oprócz roślin ale za to napisze sie jakie mam żarówki. I czy jest taki kalkurator w którym by piisało jakie roślinki były by odpowiednie :?:
Stary, no nie przeginaj :D :D :D ........Jeszcze kompozycję żeby układał i mapę rozsady drukował???!!!!! ten kalkulator z holenderskich i tak zawiera tylko część (co prawda sporą) tego co możesz posadzić w baniaku. Cała przyjemność w poszukiwaniach.....dobieraniu itd, itp.
Dobierz coś a my pomorzemy Ci zwryfikować....najlepiej obejrzyj sobie galerię baniaków...idź do dużego sklepu z roślinami (jak masz taki koło siebie oczywiście , w wawie polecam Diskus zoo na radzymińskiej).
Destroyer
03-21-2004, 09:15
Ten holenderski jest fajny ale rośliny są nie wpolskim jezyku.
Bo jak pójde do sklepu i powiem jak jest tam napisane to sprzedac niezabardzo wie o co chodzi.
A jest może kalkurator z Polskimi nazwami roślin ???
Generalnie i tak najczęściej posługujemy się nazwami łacińskimi, nie wszystkie mają polskie nazwy, dwa często są one mylące. Właściwie coś takiego jak pisałeś jest w internecie ale...w języku angielskim i nazwy samych roślin też po łacinie: http://www.tropica.com/default.asp
Destroyer
03-21-2004, 10:06
JA sie pytałem czy jest taki kalkurator :?:
Chyba się nie rozumiemy na www.tropica.com jest baza (prawda nie kalkulator) którą za pomocą "advanced search" możesz przeszukać ustawiając parametry twojego zbiornika: światło, temperaturę, pH, twardość wody, wysokość zbiornika, szybkość wzrostu nawet kontynent, czy to, że chcesz rośliny kolorowe. Jak sobie ustawisz w tej bazie 1-2, 3 lub więcej parametrów, wyrzuci Ci listę roślin które w takich warunkach możesz uparawiać. W temacie światła przy twoim zbiorniku przyjąłbym poziomy: do 0,3W/litr - very low, do 0,5W/ Litr - low, do 1W/Litr - medium, do 2 W/litr - high, powyżej 2W/litr - very high.
Ten holenderski jest fajny ale rośliny są nie wpolskim jezyku.
Bo jak pójde do sklepu i powiem jak jest tam napisane to sprzedac niezabardzo wie o co chodzi.
A jest może kalkurator z Polskimi nazwami roślin ???
Widze, że jesteś trochę leniwy :D Przecież nie jest chyba problemem wejść w bazę roślin na Serwisie Holenderskim i poszukać sobie nazwy roślinki po łacinie a potem spojrzeć jaka jest polska nazwa :?: Musisz sam podjąć jakąś inicjatywę i nie oczekiwać, że ludzie z forum dobiorą Ci obsadę ryb, roślin i może jeszcze przyjadą założyć akwarium 8)