PDA

Zobacz pełną wersję : Wklejanie szyby

Unnamed
12-05-2004, 13:24
Akwa 60x30x30 - 54l
Brak szyby bocznej (30x30). Wklejana będzie pomiędzy dwie boczne, obok dna (nie na). Odejmując grubość szyby (4mm) i dając trochę luzu to jest 300x292/290 mm (matematycznie wychodzi niby 292 ale miarką 290 - wziąść 290?). I teraz pytanie - szyba szlifowana czy zwykły wycięty kawałek (szklarz się zapytał a ja nie jestm pewien)? Wydaje mi się że krawędzie szlifowane, a w dodatku jedna (na boku 290) zaokrąglana (?nie mam pojęcia jak to się nazywa - taka by nie pokaleczyć palców?) ? Ponadto przy wklejaniu odtłuścić szkło (zmywacz do paznokci mamy :wink: )? Jakieś porady? (opcją szukaj nie znalazłem za dużo więc nie mówcie bym poszukał :) )

Matrix
12-05-2004, 15:27
z tego co wyczytalem oszlifowalbym tylko gorna i dolna krawedz boczne beda pomiedzy sciankami i zatopione silikonem wiec ich nie szlifuj i zostaw z milimetr na silikon.

Damstw
12-06-2004, 08:08
Wystarczy "stępić" kanty, może to zrobić szklarz (chwila roboty) albo sam możesz to zrobić kawałkiem bardzo drobnoziarnistego papieru ściernego.
I zalecałbym zrobić to z wszystkimi kantami, żeby przypadkiem się nie zaciąć podczas klejenia.
Odtłuścić denaturatem.
1 mm na silikon.

I zastanawiam się czy nie łatwiej by ci było odciąć tylną ścianę, dokleić brakujący bok i następnie dokleić odcięty tył.

No i nie zaszkodzi obkleić szyby papierową taśmą klejącą wokół miejsc klejenia, żeby nie upaćkać szyb silikonem. Taśmę zaraz po ustawieniu szyb odklejasz i masz czyste szyby i równą spoinę