Zobacz pełną wersję : Glonojady
robkan77
03-20-2004, 17:21
W dekoracyjnym akwarium glonojady zniosły ikrę w łupinie orzecha kokosowego, poradźcie co robić i jakie mam szanse na utrzymanie tego w tym zbiorniku.
Maciek Szulc
03-20-2004, 19:35
zapewne sa to zbrojniki niebieskie...
jaka jest obsada zbiornika?
chyba lepiej byloby je przeniesc do jakiegos malego akwa, ale niech sie wypowiedza spece od glonojad.
Marta Podraza
03-20-2004, 21:03
Było by dobrze przenieść ikrę wraz z pilnującym jej samcem do oddzielnego akwarium z wodą o takich samych parametrach. Niezbędne jest też napowietrzanie i grzałka. Małe zbrojniki są bardzo wrażliwe na niedobory tlenu i azotany. Jeżeli zostawisz ikrę w akwarium ogólnym to maluchy nie będą miały praktycznie żadnych szans gdyż będą smakowitym kąskiem dla innych ryb.
robkan77
03-20-2004, 23:36
SŁYSZAŁEM, ŻE ZBROJNIKI WYKLUWAJĄ SIĘ STOSUNKOWO DUŻE, OK. 1 CM, A OSTATNIO WYJĄŁEM IKRĘ SAMĄ DO OSOBNEGO ZBIORNIKA I OKAZAŁO SIĘ, ŻE IKRA SPLEŚNIAŁA. CO WY NA TO?
Marta Podraza
03-21-2004, 10:24
Samej ikry nie wolno wyjmować bo natychmiast pleśnieje. Ona musi być przyklejona a zbrojniki wylęgają się rzeczywiście dość duże ale jak zostawiłam je raz w akwarium gdzie były tylko neonki to nawet one zjadały świeżo wyklute larwy którym udało sie wydostać ze skały. Ojciec niby ich pilnuje i stara się nie wypuszczać z kryjówki póki nie podrosna ale nie jest w stanie bo ich jest przeważnie powyżej 50 szt u starszej samicy czasami 100 szt. Dlatego ja zawsze przekładam do innego akwarium. Zapomniałam dodać w poprzednim poście że podstawa to oczywiśćie wydajny filtr. Jeżeli przełożysz kryjówkę do zbiornika bez filtra to ikra też spleśnieje. Jeżeli więc nie masz odpowiedniego zbiornika to lepiej niech zostanie w akwarium ogólnym może kilka sztuk przeżyje (jeżeli nie masz w nim np. skalarów).
Pozdrawiam !
Samej ikry nie wolno wyjmować bo natychmiast pleśnieje. Ona musi być przyklejona a zbrojniki wylęgają się rzeczywiście dość duże ale jak zostawiłam je raz w akwarium gdzie były tylko neonki to nawet one zjadały świeżo wyklute larwy którym udało sie wydostać ze skały. Ojciec niby ich pilnuje i stara się nie wypuszczać z kryjówki póki nie podrosna ale nie jest w stanie bo ich jest przeważnie powyżej 50 szt u starszej samicy czasami 100 szt. Dlatego ja zawsze przekładam do innego akwarium. Zapomniałam dodać w poprzednim poście że podstawa to oczywiśćie wydajny filtr. Jeżeli przełożysz kryjówkę do zbiornika bez filtra to ikra też spleśnieje. Jeżeli więc nie masz odpowiedniego zbiornika to lepiej niech zostanie w akwarium ogólnym może kilka sztuk przeżyje (jeżeli nie masz w nim np. skalarów).
Pozdrawiam !
Nie prawda i nie zgodze sie z tym. Sama zaplodniona ikre mozna przeniec ale bardzo ostroznie i trzeba jej zapewnic staly przeplyw wody w raza z tlenem. Sam posiadajac kiedys filtr zewnetrzy w postaci malego ok 2-litrowego akwarium, wyhodowalem dosc sporo malych glonojadkow. Samiec z roznych powodow po zaplodnieniu ikry wyrzucal ja na zewnatrz muszli i nie opiekowal sie nia. Przelawialem wtedy ikre do filtra i tam przy dostepie zawsze swiezej natlenionej wody wylegaly sie niemal w 100 % zbrojniki. Male w pierwszych dniach rozwoju sa strasznie nieporadne z powodu olbrzymiego woreczka zoltkowego. W tym czasie sa takze zupelnie przezroczyste z ogromyn zoltkiem. Po ok tygodniu /w sumie zaleznie od temperatury 3-5 dni/ ciemnieja a zoltko calkowicie zanika. Wtedy nalezy je zaczac karmic. Najlepiej spirulina lub specjalnymi pokarmami dla narybku. Rosna dosc szybko i po dwuch tygodniach widoczne sa juz charakterystyczne biale plamki na ciele. W sumie w naturze samiec po uplywie ok 1-2 tygodni wypuszcza male poza 'dom' i dlatego wydaje nam sie, ze sa dosc spore. W sumie co do zbrojnikow niebieskich - moga one rozmnazac sie w akwarium ogolnym /pod warunkiem ze nie ma tak drapieznych rybek oraz pielegnic/ ze wzgldu na to, ze samiec wypuszcza juz w pelni rozwiniete i samorzelne rybki. Nie mniej jednak nie mozna sie spodziewac zbyt licznego potomstwa. Zawsze troszke malych padniu lupem amatorow narybku.
Marta Podraza
03-21-2004, 12:51
Być może Kleyman masz rację ale mimo to uważam że dużo lepszym sposobem wychowu małych glonojadków jest pozostawienie jednak ikry w kryjówce i pod opieką samca. Żeby bawić się samemu w opiekę nad ikrą trzeba mieć spore doświadczenie.
Być może Kleyman masz rację ale mimo to uważam że dużo lepszym sposobem wychowu małych glonojadków jest pozostawienie jednak ikry w kryjówce i pod opieką samca. Żeby bawić się samemu w opiekę nad ikrą trzeba mieć spore doświadczenie.
Tutaj masz racje. Najlepiej jak opiekuje sie ikra samiec. Ale jesli chodzi w bawienie sie samemy w 'wysioadywanie' jajeczek tez nie trzeba miec az tak duzego doswiadczenia. Wystarczy wszystko robic jak najdelikatniej i umiejetnie a nic sie maluchom nie stanie.
PS .. Klayman nie Kleyman :wink:
oj glonojady! ja nie moge sie doczekac kiedy moje dadza pierwsza ikre. mam nadzieje ze moje trofcie nie zuca sie na ikre :P
robkan77
03-22-2004, 09:32
TO POWIEDZCIE MI CZEMU ZA PIERWSZYM RAZEM JAK PRZENIOSŁEM IKRĘ DO INNEGO AKWARIUM Z NAPOWIETRZANIEM(OCZYWIŚCIE CIĄGLE IKRA BYŁA W WODZIE) TO PO KILKU DNIACH ZAMIAST SIĘ WYKLUĆ TO MI SPLEŚNIAŁA. CZY MOŻE SAMIEC NIE ZAPŁODNIŁ? A MOŻE TAK JEST ZA PIERWSZYM RAZEM?
Marta Podraza
03-22-2004, 09:59
No więc u mnie było to samo zawsze przekładanie ikry kończyło się spleśnieniem - na pewno nie jest to proste woda musi być idealnie czysta i udaje się to tylko bardziej doświadczonym akwarystą.
robkan77
03-22-2004, 10:11
DZIĘKI - TERAZ POCZEKAMY CO Z TEGO BĘDZIE. W SOBOTĘ OGLĄDAŁEM TARŁO, WIĘC W ŚRODĘ ALBO W CZWARTEK BĘDĘ WIEDZIAŁ CZY SIĘ UDAŁO TYM RAZEM CZY NIE. - POZDRAWIAM
TO POWIEDZCIE MI CZEMU ZA PIERWSZYM RAZEM JAK PRZENIOSŁEM IKRĘ DO INNEGO AKWARIUM Z NAPOWIETRZANIEM(OCZYWIŚCIE CIĄGLE IKRA BYŁA W WODZIE) TO PO KILKU DNIACH ZAMIAST SIĘ WYKLUĆ TO MI SPLEŚNIAŁA. CZY MOŻE SAMIEC NIE ZAPŁODNIŁ? A MOŻE TAK JEST ZA PIERWSZYM RAZEM?
Ikra mogla byc zaplodniona przez samca. musisz jednak zadbac aby woda w nowym zbiorniku byla ta sama woda, ktora masz w glownym zbiorniku, gdzie odbylo sie tarlo. Ikra jest bardzo wrazliwa na wszelakie zmiany wody. Polecam w takim razie tum przed odlowieniem ikry nalac do kotnika cala wode z glownego baniaczka o i przeniesc troszke zwirku. Warunki w obu miejscach /fizyczne i chemiczne/ musza byc identyczne !!!
robkan77
03-26-2004, 10:46
NAPISZCIE MI JESZCZE PROSZĘ, CZY MOGĘ TE MALUCHY KARMIĆ ZWYKŁYM PŁATKOWANYM POKARMEM Z TROPIKALA, CZY MOŻE JEST KONIECZNE KARMIENIE SPIRYLINĄ? BO MUSZĘ SIĘ POCHWALIĆ, ŻE JUŻ MALUCHY ZACZYNAJĄ PŁYWAĆ Z TYMI WORECZKAMI.
corydoras
03-26-2004, 11:07
najprostsza metoda
zlac wode ze zbiornika ogolnego w ktorym jest kryjowka z ikra (najlepiej rurka pcv) do drugiego akwa, flitrowac i dobrze napowietrzac, temperatura taka jak w ogolnym, wieczorem przenies kryjowke z ikra i samcem w srodku :wink:
samca mozna odlowic gdy mlode sie wylegna ale mozna tez zostawic bedzie zjadal resztki ktorych maluchy nie zjedza
2 metoda zalozyc akwa tarliskowe i tam umiescic kilka kryjowek para wybierze sobie jedna i tam bedzie skladac ikre w takim wypadku rodzice moga przebywac caly czas z mlodymi jest tylko 1 problem jesli ryby przebywaly dotychczas w zarosnietym roslinami akwarium w ktorym bylo duzo kryjowek moga sie czuc nieswojo w "pustym" akwa i moze beda potrzebowaly dluzszego czasu na przystapienie do tarla
generalnie a akwa tarliskowym/do hodowli narybku odradzalbym podloze ze zwirku, po prostu latwiej a takim akwa zachowac czystosc :wink:
zapytajcie sie kolegow co hoduja paletki jakich preparatow uzywaja do tego zeby ikra nie plesniala oprucz stozkow.
robkan77
04-01-2004, 05:57
Muszę się wam pochwalić, glonojadki się wykluły, jest ich ok.150 sztuk i jak narazie wszystkie mają się dobrze. Śmigają po całym akwarium i rosną w oczach. Powiedzcie mi, ale czasu potrzeba, aby osiągnęły ok. 2 cm, bo takie można już oddać do sklepu. Jest to wielka frajda oglądać, jak tyle szkrabów śmiga po szybach :)
Jesli o zbrojnikach to mam pytanie. W jaki sposob przebiega tarlo u zbrojnikow? Jak poznac ze to ta samica?
robkan77
04-01-2004, 13:38
Widziałem jak w skorupie orzecha kokosowego była parka. Siedziły jakby na suficie skorupy samiec na samiczce. Więcej niestety nie dało się zobaczyć. Po jakimś czasie samiczka wyskakiwała i zostawał samiec pilnując ikry. Rozróżnienie płci jest proste. Samiec ma liczne wyrostki na głowie(wąsy).
robkan77
04-24-2004, 13:28
Na zakończenie tego tematu muszę się wam pochwalić, że glonojadki rosną, mają już po 2 - 2,5 cm, jest ich 200 sztuk, a na dodatek wczoraj rodzice znowu złożyły ikrę :D . Będzie trochę kasy do zainwestowania w moje akwarium :lol:
a po ile sprzedajesz do sklepu?
robkan77
04-24-2004, 13:54
Dowiadywałem się - różnie płacą. Jeden daje 90 groszy, 1 zł. , ale jest jeden który daje 1,5 do 2 zł. I nie wiem ile naraz mogę ich oddać. Ten co daje 90 gr. chce wziąć wszystkie. Jeszcze zobaczę jak będzie.
robkan77
05-02-2004, 14:56
Powiedzcie o co tu chodzi. Młode mają już prawie 3 cm, ale od kilku dni codziennie pada 1, 2 a nawet 3 sztuki. Czym to jest spowodowane? A tak przy okazji - w domu też glonojady zniosły ikrę :D tylko ciekawa sprawa - nie w kryjówce tylko na żwirku i nikt się ikrą nie opiekował pozamną :D . Co wy na to???
Padanie mlodych zbrojniczkow moze byc spowodowane przerybieniem /raczej nie moze tylko w tych warunkach na pewno - pisales w koncu ze jest ich ok 200/. Podobna jest takze przyczyna wyrzucenia ikry przes samca na zewnatrz. Na 100% zlozyly one ikre w kryjowce, pozniej jednak samiec wyrzucil ja na zewnatrz. Przy takiej ilosci mlodych radzilbym jak najszybsze pozbycie sie zanim kostucha zbierze potezne zniwo.
guruking
05-30-2004, 19:52
u mnie samiec dobrze pilnuje jejeczek ale jak juz sa te malenstwa z woreczkiem zlotkowym to wypadaja z kokosa i staraja sie plywac po akwarium tylko ze po ok 1 dniu wiekszosc plesnieje, wiecie moze jaka jest tego przyczyna??
Pozdrawiam