Zobacz pełną wersję : KH2PO4
Mam po4 na poziomie 0ppm.W związku z tym zakupiłem kh2po4.Jaką zastosować naważkę żeby 1ml roztworu podniusł mi po4 w akwa o 1ppm.
1ppm może spowodwać wzrost glonów, bezpiecznie jest utrzymywać na poziomie 0,5 ppm. Ściągnij sobie ten plik w excelu:
http://www.holenderskie.aip.pl/forum/download.php?id=304
Nie mam excela.Skąd go wziąść.
To zainstaluj darmowego OpenOffice'a
To zainstaluj darmowego OpenOffice'a
Ehm a skąd go wziąć? Na ich stronie stoi po 199pln?
Ok, już znalazłem darmowego :wink:
Dzięki Enigma bardzo fajny programik :lol:
Mam pytanko :shock:
Od dwuch dni dozuje kh2po4.Czy to możliwe żeby rośliny w ciągu 2godzin wyssały z wody2ppm po4.Do tej pory miałem w akwa 0 ppm z tego względu zaczołem dawać kh2po4.Ile dawać tego fosforu żeby rośliny miały cały dzień dostęp do po4.
Akwa ma 370 l z bardzo małą obsadą ryb.
Oświeylenie 4/35wat. Co2 2bąble na sekunde.
Ph 6,7
kh 5
gh 15
no3 10
no2 0
Nawożenie 2ml pmdd własnej produkcji.
Ja utrzymuje na poziomie 0,5 ppm.
Ja utrzymuje na poziomie 0,5 ppm.
ENIGMA JA ZAPODAŁEM O 8GODZINIE 2PPM PO4 .A O 10 BYŁO JUŻ 0PPM.CZY ROŚLINY TAK SZYBKO BIORĄ FOSFOR.
To musiał być jakiś błąd pomiarowy, u mnie w holendrze 0,5 ppm po podaniu utrzymuję się okolo tygodnia i spada do 0,25 (wg testów Sery). Ale jeszcze z tym eksperymentuje i już od tygodnia spadło mi z 1ppm do 0,5 ppm przy gęstej obsadzie.
To musiał być jakiś błąd pomiarowy, u mnie w holendrze 0,5 ppm po podaniu utrzymuję się okolo tygodnia i spada do 0,25 (wg testów Sery). Ale jeszcze z tym eksperymentuje i już od tygodnia spadło mi z 1ppm do 0,5 ppm przy gęstej obsadzie.
Co do testów to stosuje testy Rataja o nazwie foskol.Jest tam napisane"Do dołączonej prubówki odmierzamy 1 ml badanej i dope lniamy do 10 ml wodociągową wodą" Coś mi tu nie pasuje z tym dopełnianiem .Czy to są dobre testy.
Takie rozwiązanie to chyba wykorzystuje sie w przypadku wyższego stężenia fosforanów gdy trzeba rozcieńczyć badaną wodę z wodą bez PO4 w wyniku czego możemy odczytać wyższcze wartości fosforanów. Jednak w przypadku standartowego testu (Sera) ja wlewam 20ml wody z akwa i dodaje odczynników. Instrukcja Sery zaleza też testy 10+10, 5+15 i 2+18ml. Podczas pomiaru 20ml wody z akwa max wartość jaką możemy uzyskać to 2 ppm a w przypadku 2+18ml max wartość to 20ppm.