PDA

Zobacz pełną wersję : Piasek/kamienie dla leleupek??

Manfred
12-02-2004, 12:12
Mam akwa 60L. W akwarium są nie duże kamienie na oko 4-6 mm czy leleupki mogą mieć takie kamyczki? (z tego co mi się zdaje one nie kopią jak muszlowce)

XAC
12-02-2004, 13:10
Podłoże jest ok. Ale 60l dla lelupów - życzę powodzenia.

Szymek
12-02-2004, 18:10
60l calkiem spokojnie wystarczy dla dobranej pary leleupi. mi w takim zbiorniku bez problemu sie rozmnozyly. musisz miec tylko troche skalek zeby mialy sie gdzie chowac. moje leleupi uwielbiaja kopac-zwlaszcza samiec. zauwazylem tez ze lubi miec nory z 2-3 malymi wejsciami tak zeby mogl kazde z nich spokojnie kontrolowac-wtedy czuje sie bezpiecznie. a grubosc zwiru moze byc, choc ja preferuje drobniutki. pozdrawiam!!!

Manfred
12-02-2004, 20:41
A czy to prawda, że samiec szczelinowca leleupi ma niewielki wgłębienie na łebku??

Szymek
12-02-2004, 21:04
Nie :D nie ma wglebienia.moze jakis samiec Twojego znajomego ma-to niewykluczone, rozne kwasy widzialem :lol: samiec jest po prostu wiekszy i masywniejszy. ma bardziej "miesiste wargi" od samicy. samica ma drobniejszy pysk, jest on bardziej spiczasty niz u samca. pisze o doroslych po tarlach-jezeli osobniki sa mlode to praktycznie nie ma szans aby rozroznic plec. najlepiej kup kilka- para sama sie dobierze. mozesz tez sprobowac poobserwowac je w sklepie, ale i tak szanse na kupienie pary sa niewielkie-w sprzedazy sa leleupi ok.4 cm. pozdrawiam!

Manfred
12-03-2004, 12:53
W nr 2/1983 gazety "Akwarium"piszę tak :
... doświadczony akwarysta natychmiast
zauważy u samca nad okiem lekkie wgłębienie na czole...

Szymek
12-03-2004, 14:23
ok :D skoro tak jest napisane to cos w tym musi byc. ja bynajmniej u mojego samca nic takiego nie widze. obejrzalem dokladnie i porownalem z samica. moze chodzi o to ze u starszych osobnikow samcow moze byc lekko wysklepione czolo-nie wiem. ja jednak sugerowalbym sie innymi cechami przy porownaniu- pokrojem ciala, wielkoscia i ogolnym ksztaltem glowy. pozdrawiam!

Manfred
12-03-2004, 19:11
Jak patrze na zdjęcie, które jest zamieszczone obok artykułu to widze te wgłębienie, ale jak patrze na fotki w sieci to nigdzie tego niewidze :?

Szymek
12-03-2004, 21:59
no wlasnie. ja mam poza tym taka zasade ze nie wierze bezgranicznie wszystkiemu co przeczytam, chyba ze jest to publikacja scisle naukowa, ale takich niestety jest malo. pozdrawiam! :D

Manfred
12-04-2004, 17:25
Dziś byłem w sklepie zoologicznym i szukalem leleupk ale ich nie ma, lezcz za to widziałem naskalniki wężogłowe (Julidochromis transcriptus ) rosną one 7 cm. To chyba mógł bym mieć parke w 60L ?? Co wy o tym myślicie??

Szymek
12-04-2004, 20:09
spokojnie mozesz miec. tylko postaraj sie kupic dobrana-spytaj goscia w sklepie czy jak obserwowal ryby to widzial ze sie jakas dobrala- ja tak kupilem swoje ornatusy i po tygodniu mialem tarlo :D

Belgrano
12-05-2004, 10:58
spokojnie mozesz miec. tylko postaraj sie kupic dobrana-spytaj goscia w sklepie czy jak obserwowal ryby to widzial ze sie jakas dobrala- ja tak kupilem swoje ornatusy i po tygodniu mialem tarlo :D

Wątpie czy kupi dobrana parę:-( Jak sa małe to weż z 5 szt potem zobaczysz jak sie dobiora i bedziesz myslał o eksmisji tych co dostają w kość:-)

Manfred
12-05-2004, 15:01
Ogólnie to było więcej młodych niż dorosłych, więc chyba zrobie tak jak mówił Belgrano i poczakam aż się dobiorą w parki.

XAC
12-06-2004, 06:58
Jak chcesz dobraną ok 9 miesięczną parę to daj na priv (likwidacja akwa).