Zobacz pełną wersję : za duzo rybek??
Konradzik
03-20-2004, 10:18
jak myslicie czy w moim akwa 60l jest za duzo ryb
2 sklary
2 pretniki
5 neonów
2 kosiarki
2 załobniczki
2 kardynałki
1 jak narazie gupik
2 kiryski
2 glonojady :?:
El Habanero
03-20-2004, 10:37
Licząc 2 litry na rybę powinno być 80 litrów.
Ale neony i kardynałki są malutkie, więc liczyłbym po 1 litrze.
Za to skalary, glonojady i kosiarki rosną duże w dobrych warunkach.
Zwłaszcza skalarom może zabraknąć "wysokości" akwarium.
Szkoda że kosiarki i kiryski masz tylko po 2, bo to rybki stadne.
Jeżeli będziesz bardzo dbał o wodę (filtracja, podmiany) to nie powinno się nic stać złego przy takiej obsadzie, ale ryby mogą mieć dyskomfort i stać się agresywne (np. skalary potrafią byc prawdziwymi zbójami). Prętniki mogą stracić wąsy w związku z tym. :wink:
Ja już nie zwiększałbym obsady i nie pakowałbym do akwa dużych przedmiotów wypierających wodę.
Konradzik
03-20-2004, 10:43
juz ine mam zamiaru nic dokupywac typu rybki czy jakies kamienie czy cos w tym stylu teraz tylko czekam az sie rosliny rozrsnał:) co do kosiarek i kirysków mogłybm miec wiecej tyle ze własnie kierowałem sie wielkoscia akwa a one były kupowane na koncu:(
Te skalary rosną trochę za duże...
No i kosiarki...
Ale przy regularnych podmianach może uda Ci się rybki ładne odchować :D
Konradzik
03-20-2004, 11:07
skalary juz 2 razy ikre składały :) tyle ze nic nie wyszło z tego dlatego ze tak widziałę raz ,jak mały wydostał sie z ikry skalary odrazu je zjadały jedza wszytko małe co sie rusza :?Kosiarki jak kup[owałem miały po max 3 cm teraz maja juz około7 :D
Lord Paszka
03-22-2004, 09:04
2 sklary
2 pretniki
5 neonów
2 kosiarki
2 załobniczki
2 kardynałki
1 jak narazie gupik
2 kiryski
2 glonojady :?:
Zdecydowanie przerybione a dodatkowo błędnie dobrana obsada do akwarium. Skalary powinny być trzymane w akwarium wysokim (50cm) wiec w Twoim akwarium się męczą. Kosiarki też rosną niemałe. Pozostałe rybki mogą pozostać.
Stanowczo za dużo a przede wszystkim nie odpowiednie gatunki.
Skalary i kosiarki nie nadają się do tej wielkości akwarium :!: , oddaj je za to dokup kirysków (nie można trzymać 2 szt. to ryba stadna minimum 5 szt.) i neonek.
A gdzie to tak uczą :shock: , chyba Ci się pomyliło w niektórych książkach można przeczytać taki przelicznik 2litry na każdy centymetr dorosłej ryby a nie na rybę :!: .
Np. Skalary potrzebują ok. 30-40L na sztukę :!: .
A gdzie to tak uczą :shock: , chyba Ci się pomyliło w niektórych książkach można przeczytać taki przelicznik 2litry na każdy centymetr dorosłej ryby a nie na rybę :!: .
Np. Skalary potrzebują ok. 30-40L na sztukę :!: .
Katka ma racje. Glupota jest przypisywanie 2 litrow na centymetr ryby. Trzeba zachowac we wszystkim umiar. Z takich wyliczen wynikaloby ze na jedna Arowane o dlugosci metra wystarczylo by 200 litrowe akwarium .. jednak po wstepnych obliczeniach nawet 840 litrow jest male bo dla tej rybki liczy sie powierzchnia wody a nie calkowita jego objetosc. Podobnie jest z niektorymi sumami, ktore zakopuja sie w zwirku. Raczej ich do obsady akwarium nie ma co za bardzo liczyc dlatego, ze sa aktywne noca, wtedy gdy ryby wlanczaja tryb 'stand by'. a za dnia lecza pod powierzchnia dna nie zabierajac innym rybom przestrzeni. Tak wiec sami musimy uwazac na to aby nie przerybic swojego akwarium zachowujac przy tym zdrowy rozsadek.
El Habanero
03-24-2004, 15:26
Dla jasności: nigdzie tak nie uczą. To tylko moja ułańska fantazja połączona z pragmatyzmem. :P
Ale te 2 litry na centymetr jest tak samo wyssane z palca jak moje dane. Ktoś kiedyś arbitralnie powiedział (może Cadyk z Lubartowa) i tak zostało... :D
El Habanero
03-24-2004, 15:28
I jeszcze jedno: skalary mierzy się od przodu do tyłu czy od góry do dołu ? :wink:
veronika_van_halen
08-24-2005, 10:24
Ja bym zmieniłą troche tą obsade:
sklary - oddać
2 pretniki- ok
5 neonów- dodać 5
kosiarki- oddać
załobniczki- oddać
kardynałki - oddać, nie można łączyć ryb zimnowodnych z prętnikami które wymagają conajmniej 25* :?
gupik - dodać więcej, rybka stadna :!:
2 kiryski - dodać conajmniej 2
2 glonojady- jezeli trafiłeś na 2 samce to oddać jednego, jak parka/2 samice, można zostawić.
Wtedy obsada by była taka :
2 prętniki
10 neonów
4 gupiki
4 kiryski
1-2 zbrojniki
Myśle ze tak by było lepiej.
Dobrze się czujecie? Odgrzebywać temat zdechły 17 miesięcy temu?
Dobrze się czujecie? Odgrzebywać temat zdechły 17 miesięcy temu?
właśnie :? :?
Ludzie, patrzcie czasem na date :F:F:F:F
pomnóz dl. zbiornika*szerokosc i podziel przez 30(przez 30 poniewaz ryby tropikalne slodkowodne tyle potrzebujamiejsca przynajmniej)i wyjdzie ci calkowita dlugosc ryb w akwa:) jesli sie nie zgadza to wiesz pozdr. :lol: