Zobacz pełną wersję : Pomóżcie początkującemu, proszę ;))))
Początkujący12
11-30-2004, 17:55
Jestem początkującym akwarystą i mam zamiar hodować muszlowce. Będę miał 50-cio litrowe akwarium. A to moje pytania:
1. Jakie muszlowce bardziej polecacie dla początkujacego akwarysty, chcialbym by można było rożmnożyć i trochę podchować narybek w tym samym akwarium (możecie polecić innego, ale chciałbym by był to ciekawy pod względem zachowania muszlowiec)?:
1.Muszlowiec wielkooki
2.Muszlowiec krótki
3.Neolamprologus similis
2. Jak wyciągnąć ślimaka z muszli?
3. Które muszlowce polują na ślimaki, jeśli takie są i czy można hodować je w 50 litrach?
4. Czy do 50-ciu litrowego akwarium z jednym z podanych wyżej muszlowców można hodować dobraną parę naskalnika wężogłowego (czy będą jakieś konflikty)?
5. Czytałem że do akwarium z naskalniakami można włożyć kokosa, jest podobno doskonałym miejscem na złożenie ikry, czy to prawda?
Z góry dziękuję.
matyjasz
11-30-2004, 18:31
Po pierwsze tworząc dwa takei same tematy zaśmiecasz forum, a po drugie na swoje pytania uzyskasz odpowiedzi w tym dziale.
Początkujący12
11-30-2004, 19:17
Co do kopii to jest to niezależne, nie mam nad tym kontroli tzn. to wina modemu.
Jak narazie szukałem informacji na temat tego na tym forum i nic.
Ja polecilbym Ci simillisy, nie ze wzgledu na bezproblemowosc hodowli, (zadne muszlowce nie stanowia wiekszego problemu o ile spelni sie podstawowe warunki) lecz na wielkosc akwarium o ktorym wspomniales. Powierzchnia dna bedzie wynosic okolo 130 cm kw.Dlugosc nie wiecej niz 50 cm. W naturze ocellatusy zajmuja dosc duze rewiry, 100cm i wiecej, u brevisow jest tak, ze parka zajmuje jedna muszle, ktora oddalona jest od innych o kilkadziesiat cm. Simillisy natomiast spotykane sa wsrod pokladow muszli, zajmujacych od kilku do kilkudziesieciu i wiecej metrow kwadratowych. muszle leza jedna przy drugiej i porosniete sa glonami i roznymi "farfoclami", tak, ze niejednokrotnie nie widac wlotow do muszli. Jedna kolonia zamuje od kilku do kilkunastu takich muszli. Twoje akwarium najlepiej nadawaloby sie wlasnie do simillisow - proponowalbym ulozyc na dno z 8 cm bialego pylu kwarcowego i na calym dnie rozsypal muszle winniczkow-mozliwie duzo na jak najwiekszej powierzchni. Kupilbym nastepnie 10-12 sztuk mlodych i pozwolilbym spokojnie uformowac kolonie. Po jakims czasie samce niedominujace beda wyraznie przeganiane pod powierzchnie-te odlowic. Z rozmnozeniem simillisow nie ma problemu. Pamietaj rowniez o warunkach wody z tanganiki i dobrym filtrze. No i moim zdaniem simillisy sa piekne-sam mam przyjemnosc je obserwowac w swoim akwa. A jezeli chodzi o ewentualne naskalniki to szczerze odradzam-na upartego wszystko mozna ale zepsulbys cala zabawe dokladajac je do simillisow w niedurzym akwarium:) Simillisy nie poluja na slimaki.pozdrawiam wszystkich pozytywnie myslacych!!!!!!! :D
Początkujący12
12-06-2004, 19:18
W Discus-Zoo tzn. jest to najbliższy sklep z muszlowcami, są tylko krótki, wielkookie i wielopręgie i to z nich będę chyba wybierał. Ten kto mi miał sprzedać similis sprzedał je komuś innemu :( Chyba będą wielkookie.
Moja rada-kup wielopregie:)
Początkujący12
12-07-2004, 19:27
Niedawno czytałem że w 50 litrach można chodować haremik Leleupków :)
Chyba się na niego zdecyduję bo ryby lepiej widać tylko niewiem ile sztuk? Planowałem 4 lub 5 sztuk. Dużo już o nich czytałem i cieszy mnie wieść że gdy coś jest nie tak to ciemnieją (nareście jakaś dobra wskazówka kiedy ryba jest chora lub po prostu np. odbywa tarło). Ale z kąd tyle kamieni!??
Czy można do Tanganiki wrzycić kokosa, czytałem że dla szczelinowców i dla naskalników to idealne miejsce na tarło?
matyjasz
12-08-2004, 14:30
Tyle kamieni ponieważ ryby tj.(naskalniki, szczelinowce itd) pochodzą z takich rejonówch gdzie jest multum kryjówek z kamieni. Kokos moim zdaniem na pasuje, a na skałach też składają ikre. Do takiego akwa tylko parkę. Ja trzymam parke naskalników i muszlowców w 70l, ale z leleupami muszlowce nie miałyby łatwego życia.
Początkujący12
12-08-2004, 17:01
To ze jest tam wiele tych kamieni to wiem i także wiem że ikrę składają na kamieniach. Chodziło mi skąd wezmę tyle kamieni w akwarium. A co do leleupków to chciałem zrobić akwa jednogatunkowe.
matyjasz
12-08-2004, 17:06
Niedługo może będe miał moje fotki tangi i zobaczysz ile jest tam kamieni. Zazwyczaj ukłąda sie kamienei do tafli wody, zeby słabsze ryby miały więcej kryjówek i miały sie gdzie schować.