Zobacz pełną wersję : Płeć Trofeusów
Mam pytanie, w jaki sposób rozpoznajecie płeć trofci?
Płeć u tropheosów można rozpoznać np. po kształcie brodawki płciowej, choć ona może być inna u różnych gatunkach, formach czy odmianach geograficznych. Najlepiej płeć tropheusów rozróżnić gdy zauważymy tarło. Wtedy będziemy widzieć która rybka zapładnia ikre a która bierze ją w pysk. Rozróżnienie płci u rybek z rodzaju tropheus jest bardzo ciężką sprawą i wymaga dużego doświadczenia. Przeważnie u tropheusów jest tak, że większość zakupionych rybek okazuję się samcami, dlatego lepiej kupić więcej rybek i potem obniżyć ilość w akwarium o nadmiarowe samce.
dobrze, rozumiem
a w przypadku wychowywania od "malucha" ?
po jakim czasie mozna rozroznic plec i kiedy przystepuja do pierwszego tarla?
dobrze, rozumiem
a w przypadku wychowywania od "malucha" ?
po jakim czasie mozna rozroznic plec i kiedy przystepuja do pierwszego tarla?
Hmm.. co do tej płci to tak jak pisałem w poprzednim poście. Ciężko płeć u tropheusow rozróżnić nawet u dorosłych ryb, także o małych już niewspomne. Pierwsze tarła u tropheusów można zaobserwować kiedy rybki osiągną 6,5-7cm. Jak jeszcze jakieś pytania to jestem do usług.
Wiec tak- jak kolega pisał wcześniej -mozna to rozpozna po brodawce płciowej inaczej kowadełko(moze sie przydac lupa zwlaszcz we wczesnym wieku), wielkości i kształcie tegoż kowadełka (odsylam do książki Ada Koningisa "Tanganika"i"powrot do natury"), następnie można to wybadać po wybarwianiu, samce(zwłaszcza te dominujące) wczesniej i mocniej sie wybarwiaja niz samice, można także zaobserwować to po kształcie pyska: samice bardziej tepy a samce zaostrzony. To tyle na wstępie zapraszam do przeczytania w/w książki.
Wielkie dzieki za uwagi.
do literatury na pewno zajrze, niestety nie dysponuje zasobami na zakup ksiazki.
Czy oprocz tych cech, ktore wymieniliscie mozna rozpoznac plec po kolorach rybek? Chodzi mi o to czy samce lub samice wybarwiaja sie w jakis pewien charakterystyczny sposob? :oops:
sorki, za bardzo cos sie ostatnio spiesze. tak wiem, bylo wyjasnienie. :roll:
pozdrawiam wszystkie Trofciarnie :wink:
Jest jeden sposób w jaki można rozpoznać płeć Trofów. Musisz je bacznie obserwować. Jessika Miler napisała, że w przypadku T. Bemba samice mają kształt czoła lekko garbaty natomiast samce mają je bardziej spłaszczone. Sprawdziłem zgadza się :lol: poza tym można rozpoznać po otworach urogenitalnych - dwa takie same otworki to samce natomiast jeden większy to samiczka. Przyda się lupa 8)