Zobacz pełną wersję : Opadanie żarełka na dno
Naczytałem się na forum że jedzonko nie powinno opadać na dno i mam z tym mały problem. Niezależnie od tego jak mało bym nie wsypał przy filtrze zewnętznym przelewowym zawsze, nawet w ciągy pierwszych kilku sekund po nasypaniu nurt z filtra spycha je do dołu :shock: . czy mam ustawiony za duży przepływ czy raczej sie tym nie przejmować.
Zarówno danio jak i platki są bardzo aktywne przy powierzchni a w miare opadania pokarmu szukają go coraz głębiej.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi :D
Proponuje wyłączać filtr na czas karmienia ja tak robie i nic nie opada :wink:
Ja proponuje kupić 2 kiryski i nie przejmowac się opadającym jedzeniem
kiszakov
12-02-2004, 21:57
Ja proponuje kupić 2 kiryski i nie przejmowac się opadającym jedzeniem
Wnioskujac z opisu w akwa jest juz pare kiryskow , ale to nie rozwiazuje problemu.Tak jak napisala Bogna , radze wylaczyc podczas karmienie filter (: Dzieki temu takie ryby jak danio itp. beda mogly zjesc spokojnie pokarm z wyzszych partii wody.
Nie zauważyłem opisu :oops: Filtr można wyłączać ale np mi się by niechciało jak karmie rybki co 1-2godziny.
Witam!
Jezeli karmisz pokarmem suchym, ktory w pierwszej fazie utrzymuje sie na powierzchni wody mozesz sprawe rozwiazac nastepujaco:
Utnij kawalek wezyka (np. od pompki napowietrzajacej) (ok 20 cm) zlacz oba konce, aby powstal okrag wkladajac jeden w drugi. Okrag wrzuc do akwarium (powinien plywac) i przywiaz np. zylka, aby nie znosil go ruch wody, najlepiej tam, gdzie jest latwodostepne dno! Wsypuj suchy pokarm w srodek okregu i problem rozwiazany.
Oczywiscie po pewnym czasie pokarm zacznie tonac, dlatego wsypuj po malych ilosciach i obserwuj ryby, czy zjadaja. To co opadnie na dno zjedza ryby denne - kiryski, ew mozesz sciagnac odmulaczem (ale lepiej jest dawkowac zarcie w malych porcjach, niz potem sprzatac)!
Mam nadzieje ze choc troszke Ci pomoglem! :lol:
kavainka
12-15-2004, 18:29
ja kupiłam dziś bojownikowi pokarm suchyb - płatki "hobby mix" firmy tropical i ona momentalnie opadają na dno. a poza tym ryba nie chce tego jesc. a wyczytałam ze po dłuższym czasie podawania zywego pokarmu należy zmienic pokar na suchy zeby uzupełnić inne minerały. (bo zywy zawiera przedewszystkim białko)(podobno).
nawt gdyby chciała to pewnie by nie zdążyła tego wciągnąć. czy wybierze to sobie z dna czy powinnam kupic inny suchy p... polecacie jakis?
Sliwka69
12-15-2004, 21:09
1. Jaką masz obsadę ??
2. po pewnym czasie ... IMO najlepiej jest karmić rybcie codziennie czym innym w cyklach powiedzmy jak u mnie tygodniowych 6 dni codziennie co innego i niedziela rybki jedzą tylko to co w zbiorniku wynajdą .
kavainka
12-15-2004, 23:15
jaką ja mam obsade?
ja mam tylko jednego bojowniczka
w 8 litr kuli
a z tymi płatkami chyba jest cos nie tak...
Sliwka69
12-15-2004, 23:24
NO to musisz kupić jakieś inne żarło . Jak do tąd wszystkie tropicale mi dobrze pływały ( z wyjątkiem granulatów ) . Najlepiej kup sobie ze 4 rodzaję różnych firm i codziennie syp bojkowi co innego . A to że nie je je to jeszcze nie przesądzone , jak zgłodnieje to może i z dna pozbiera ??
Przegłodzić chwilę (1 - 2 dni) i sypnąć płatków powinien wcinać aż sie płetwy będą trzęsły . Moim zdaniem przyzwyczaił się do jednego rodzaju smakołyków .
kavainka
12-16-2004, 00:07
:D nawet ja nie mam tak dobrze żeby codzień mieć co innego na obiad ;)
jutro jej dokupie więcej jadła i niech mi spróbuje wybrzydzac :D
dzieki za rade
pozdrawiam
Tomasz Zawół
12-16-2004, 11:04
A czy tu się przejmować, że pokarm opada na dno.
Jak rybki są głodne to niech kombinują jak się do niego dostać.
Jak nie to mała dieta :)
A jak tak bardzo chcesz to kup sobie karmidełko za 2 zł i jeszcze do tego pare woreczków żywego pokarmu (wodzień czy ochotka). No i wtedy zobaczysz prawdziwą walkę o pokarm.
kavainka
12-16-2004, 18:37
:) ja sie nie przejmuje tym tak bardzo ze pokarm opada tylko tym ze rybcia w ogóle nie zwraca na niego uwagi. juz 3 dzień. chyba jednak bede musiała jej dawac zywe jedzonko. a to miało być dla nie ja dla zdrówka;)!
nad karmidełkiem tez sie zastanawiam i czy ktoś wie - czy bojo bedzie mi z tego jadł? skoro z dna nie ma najmniejszego zamiaru....?
Tomasz Zawół
12-16-2004, 18:48
Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział.
Może za często się wpatrujesz w niego i gość jest po prostu w szoku.
Może potrzebuje troszkę intymności.
Sliwka69
12-16-2004, 20:35
Jeśli wogóle nie zwraca uwagi na jedzonko to możliwości są następujące :
1 jest chory .
2 ma dość pokarmu , poprostu przekarmiasz go w "olewa" żarełko w chwili gdy je podjesz . Kilkudniowa dieta nie dajesz do zbiornika nic , a puźniej sypiesz odrobinkę tylko . Ma się rzucić na wszystko co mu na powirzchnię puścisz . Pewnie jest już przyzwyczjony do tego że jedzonko jest wtedy gdy coś przy powierzvhni gmerasz .
kavainka
12-19-2004, 23:00
no niestety
dałam mu w końcu zywy pok. ale on nadal nie chce jesc.
jest chory to wiem. i nie potrafie go wyleczyc.
mija juz tydzień jak on nie je..
jesli tak dalej pójdzie to nie tyle choroba co niejedzenie go wykończy..
Tomek-1990
12-20-2004, 19:59
jaką ja mam obsade?
ja mam tylko jednego bojowniczka
w 8 litr kuli
a z tymi płatkami chyba jest cos nie tak...
Może problem tkwi w tym, że masz za małe akwarium. Wiem, że w sklepie akwrystycznym są w kubeczkach i jakoś, żyją. Ja na twoim miejscu kupiłbym większe akwarium :) :wink: