PDA

Zobacz pełną wersję : Mech jawajski

Q
03-19-2004, 20:16
Witam,

spodobala mi sie kombiacja mech awajski na korzeniu. Zakupilem dzis taka kuleczke mchu za 8 zl, ale co z tym dalej zrobic. Ponoc sa rozne sposoby. Moze moglibyscie mi cos zaproponowac. Jak dlugo zajmuje takiemu mchu przyczepic sie do korzenia. Moze ktos majacy wieksza wiedze na ten temat napisze mi cos wiecej o samym mchu wymaganiach itp.

pozdro

semagic
03-19-2004, 20:34
Miałem taką instalację, a zrobiłem ją dosyć prosto, wziąłem ciemnozieloną nitkę i obwiązałem nią mech wokół korzenia, po tygodniu nie było widać nitki

Fish
03-20-2004, 03:44
semagic ma racje przywiaz ja do korzenia mozesz takze uzyc cienkiej zylki dobre swiatlo CO2 i efekty w tydzien

Karol Kaniewski
03-20-2004, 07:57
Tylko koniecznie zylka.... bo nitka sie rozpusci.

Q
03-20-2004, 08:21
Nie chce rozpoczynac nowego tematu i tak przy okazji mchu. Znalazlem w akwarium maciupkiego slimaka. Chyba na 100% wyemigrowal ze sklepu liniami Mech Jawajski. Nie mam pojecia czy nie ma ich wiecej. Co zrobic na wszelki wypadek?

semagic
03-20-2004, 08:47
Nie wygrasz ze ślomolami......ja robię tak: dokładnie wszystko oklądam, potem mocze dwadzieścia minut w nadmanganianie potasu (roztwór tak mniej więcej 0,05g na litr) a i tak jakieś przejdą....

Q
03-20-2004, 08:52
Wlasnie takiej opini sie obawialem. Mam nadzieje ze to byl jedyny rozbitek. Czy slimaki szybko rosna? W ostatecznosci kupie bocje i moze sie rozprawia z nimi. Jak na razie nie mam sie czym martwic bo znaleziony slimak byl maly.

pozdro

semagic
03-20-2004, 08:58
Spoko, jeżeli do jedyny gatunek slimaka to możesz je na przykład zagłodzić, ślimaki ze swej natury nie podpływają do pokarmu :wink:
dobierz takie pokarmy, które jak najdłużej pływają i karm bardzo małymi porcjami ryby za to często (oczywiście jeżeli masz taką możliwość w ciągu dnia). U mnie to działało dopoki nie wrzuciłem świderków, teraz wrzucam co tydzień sparzony liść sałaty na noc i rano wyciągam kolejną bandę...

RedBaron
03-20-2004, 09:26
Bocje potrafią niszczyć rośliny a poza tym rosną dość duże i są drogie. Mój patent na ślimaki to ramirezy. Wcinają ikrę ślimaków i młode okazy. Duże ślimaki wybierzesz ręcznie i po ok 2 miesiącach masz problem z głowy.

monetka
03-20-2004, 09:27
Wlasnie takiej opini sie obawialem. Mam nadzieje ze to byl jedyny rozbitek. Czy slimaki szybko rosna? W ostatecznosci kupie bocje i moze sie rozprawia z nimi. Jak na razie nie mam sie czym martwic bo znaleziony slimak byl maly.

pozdro

Nawet jak tylko jednego slimaca znalazles, to mogl juz on zlozyc jaja, z ktorych za kilka dni bedzie gromada slimorow :evil: :evil: :evil:
a te malutkie najgorsze, bo sie pochowaja i nie ma zadnych szans na wybranie tej zarazy z akwa!
Wyjmij ten mech i na wszelki wypadek wyplucz go w nadmanganianie potasu (patrz post wyzej semagic`a).
Mozna tez chyba w roztworze soli.

Q
03-20-2004, 22:41
Co do rozrodu to nie wydaje mi sie aby doszlo wogole. Ten slimak ma moze 1,5 mm. W zasadzie nie wiem czy to nie jest sama muszelka. Hmmm to moze gorzej bo slimak mogl dac dyla z domku. :lol: Chyba to przedwczesny alarm. Oby tak wlasnie bylo.

Zielak
03-22-2004, 09:34
Nie rozumiem dlaczego chcecie się pozbywać ślimaków.
U mnie w kotniku namonozyły się dziesiątkami. Ja je (ślimaki) rozgniatam w ogólnym przy powierzchni pensetom, to jest smakołyk moich rybek. :D