PDA

Zobacz pełną wersję : ...::! Oczko wodne !::...

Mregal
03-19-2004, 20:04
Witam
Czy jest jescze jakiś czlowiek na forum, który ma i interesuje sie oczkiem wodnym (małym stawem na działce)

Chciałbym porozmawiac jak filrtuje, jakie ma tam roślinki i rybki i ogólnie wymienić się jakimiś ciekawostkami...

Idzie wiosna i czas robić pożadki w stwakiu mnie czekaja własnie jutro pożądki...

Ja troszke opisze swoje :)
Folie mam troszke inną niż w innych stawach, gdyz niejest to poprostu zielona, czarna lub niebieska, sa na niej całej pomalowane kamyczki tak jakby cały staw był wysypany małymi kamyczkami robi to łądne wrażenie i przy brzegu mam poukładane duże okrągłe kamienie co robi łądne wrażenie. Nad kaskada myślałem w zeszłym roku ale dwa razy niewyszła... i w tym roku będe myślał moze nad nową...
Niewiem ile ma litrów długosc to jakieś 6-7 m, szerokość 2 m, głębokość w najgłębszym miejscu wynosi koło 70 cm, po lewej stornie są zrobione takie dość spore dwie półki jedna głębokość mak. 15 cm, druga głębsza mak. 35 cm i główna ze tak powiem dziura mak. własnie 70 cm.
Na dnie leżą poukładane 3 duuuże kamienie i czwarty położony na nich tak ze jest tam schowek na pompke, a na około sa wsadzone lilie.
Mam dwa że tak powiem filtry, non stop chodzi jeden własnej roboty.
Jest to beczka wypełniona różnymi wkładami do niej jest podłączona pompka.
Drugi filtr tez jest własnej roboty tlyko trudno mi będzie go opisać gdyz jest to jak gdyby długa rura, w którą wchodzą 3 wkłady filtracyjne (to sa takie jakby rurki z dziurami w środku które sa oplecione poprostu jakimś białym sznurkiem... niewiem przypadkiem czy niesa takie wkłądy używane do domowej filtracji... jeden taki wkłąd kosztuje 10 zł, na razie mam ich sporo za darmo, bardzo dobrze czysczą, są poprostu świetne)
Z tym ze drugi filtr niechodzi non stop.
Wode mam czysciutka, lecz sporo brudu mi się osadza na dnie, ale woda sie krystaliczna, rzadko widziałem taką czystą wode w innych oczkach jaka jest u mnie. Tata złota rączka przerobił jedna pompke (mocna około 10000 l/h) na tak zwany odkurzacz tzn. ze jak robie pożadek to moge ładnie szybko wszystko zebrać do filtra tego drugie, który wszystko zatrzyma... niestety dość szybko sie zapycha gdyż tego brudu jest sporo.

Roślinki
Mam dwie duże donice z roślinami różnistymi... Nieznam niestety nazw ale jest ich sporo tam nawsadzane, sa lekko zanurzone w wodzie a reszta roślinki jet nad wodą, te donice znajdują sie na pułkach, jedna po lewej stronie a druga jest na innej pułce po prawej stronie która jest zrobiona na ze tak powiem zakręcie. Mam 4 Lilie, ale nimi niemoge się pochwalić, gdyż ich lisćie są małe... Niewem czemu...
Kiedyś kupiłem roślinke taką akwarystyczna z drobniutkimi listkami ale na drugi dzień niebyło zadnego listka...

Ja w swoim stawiku mam
- 5 orf
- 6 karasi (biały, czerwone i dwa czerwone z czarnym paskiem na grzbiecie)
- jednego pomarańczowego karpia (skubany szybko rośnie)
W zeszłym roku rozmnożyły mi się jakieś rybki i co chwila widziałem w stawie po kilkanaście malusienkich rybek, gdy troche podrosły 4-5 cm były cały czas czarne ale pod koniec jesieni jak je wyławiałem pare, jedna zaczeła się wybarwiać, grzbiet miałą czerwono pomarańczowy.

PS. Staw jest mój i mojego taty (tata - złota rączka)

Chemi żadnej niewlewam, rybki karmie suchym jedzonkiem, co tydzień dostaja czerwone i białe robaczki (robaki zostaja z wypraw wędkarskich)

Jestes ktoś kto również ma Oczko wodne?
Jeśli tak to prosiłbym o jakies informacje, ciakawostki, doświadczenia związane z prowadzeniem oczka wodnego.
Mam nadzieje ze niejestem sam...

Mregal
03-19-2004, 20:37
Wiem ze łądnie rysuje :)
To jest mniej więcej moje akwa

http://mregal.webpark.pl/oczko.bmp

Olo
03-19-2004, 22:39
Ja kiedyś w antycznych czasach byłem posiadaczem oczka (czasy mocno starożytne, jakieś naście lat temu) dziura była ok 4x3m, głębokość do ok 0,5m, moze troche wiecej, na dnie spora warstwa żwiru (budowlanego).
Ja wpuściłem do niego molinezje, mieczyki i złote rybki, a przyplątały się ślimaki, pływak żółtobrzeżek, kijanki.
Funkcjonowało sobie to wszystko bezobsługowo, tzn w zasadzie ryb nie karmiłem, a i tak rosły jak byki (szczególnie złote rybki), filtracji oczywiście też nie było.
Posadziłem walisnerię i echinodorus tenellus, nawet dość dobrze rosły, tylko od intensywnego światła liście przybierały barwę czerwonobrązową.
Żabienica owalna rosła kiepsko. Bardzo intensywnie rósł papirus (taki doniczkowy), i pałka wodna (oczywiście emersyjnie).
Oprócz stworzeń stricte wodnych do bajorka zlatywały się ptaszory z całej okolicy i ogólnie było ono świetne!
Teraz też mam wydłubać dziurę, ale malutką, na plastikowy basenik, nie wiem co tam wlezie, się zobaczy

Mregal
03-20-2004, 20:02
Dięki Olo, ale myślałem że jest więcej zwolenników oczka wodnego....

(po co ja się tak starałem nad tym rysunkiem)

Olo
03-21-2004, 08:07
Spoko, może się rozmnożą, ostatnio namawiałem Sarmik na wydłubanie dziury, tylko miała obiekcje bo to dziewcze delikatne jest :wink:
Trzeba temat reklamować, może ludziska sie przekonają.
PS. Twoje oczko jest przy domu, nie?
Bo u mnie na działce i bałbym się zostawić na noc filtr i szpargały luzem, niby nikt sie nie plącze, ale różnie bywa

Michał J
03-21-2004, 08:35
Ja nie mam oczka, ale mój dziadek ma. Widzę, że podchodzisz to tego bardzo poważnie. Mój dziadek ma karpie koi. Oczko zrobił z...... basenu dla dzieci :D. Totalny spontan. Rośliny wzieliśmy z jeziora (bardzo czyste, wcześniej była tam kopalnia, dopóki źródło nie wybiło), a nie które kupił. Kupił do tego jakiś filtr a wokoło zrobił WSPANIAŁEGO SKALNIAKA, naprawde, według mnie nadawał się do jakiegoś konkursu.

Wszystko latem wyglądało ekstra. Co z tym się dzieje i jak to wygląda to nie wiem, ale jak się zrobi ciepło to napewno o to zadba :]

DaroS
03-21-2004, 23:45
Ja mam dwa małe oczka połączone ze sobą,tzn.z jednego pompuję wodę
przez filtr i strumyk do drugiego,a potem woda spada malutką kaskadką znowu do pierwszego.Spływ zrobiony jest zaraz koło spadku strumyka,aby nie robił wiru w 2 oczku(ponieważ lilie nie lubią zbyt dużego ruchu wody)
Nie wiem jakie masz donice do lilii ,ja mam kupione z dziurami.Proponuję włożyć do donicy ok.5-6 kostek nawozu ogrodniczego osmocote.U mnie spoko lilie niesamowicie się rozrastają.Jak wyjąłęm donicę przed zimą to korzenie powychodziły daleko poza nią.
Z ryb są karasie ozdobne i karpie koi(może nie takie jak w Chinach,ale też w ciapki :) )

Uciulany
09-23-2005, 21:50
wiem ze temat jest stary ale w tym roku dołączyłem do posiadaczy oczka wodnego. a wiec wszystko sie zaczelo w jeden czerwcowy piatek tak z nudow palnalem zdanie: mamo, moze oczko by się przydało? mama na to: to wykop. myslalem ze nie mowi powaznie. jest poniedziałek rano mama mowi: to kopiesz to oczko? noi oklo 11 rano zaczalem kopać wode nalalem nastepnego dnia. wymiary to 4x2,5 gł 78cm w najgł miejscu

ryby: 4 karasie ozdobne ktore 5 razy miały tarło. pływa trochę małych ale teraz ich nie policze. oczywiscie plaga larw komarow, wazek, ochotki, rozwielitki i inne.

rośliny: grążel, palka wodna, osoka aloesowata, lilia wodna, i jeszcze 4 inne roslny.

filtracja: brak. wode mam idealnie czysta jedynie na dnie i polkach osadza sie jakis muł, mam jedynie do oczka wrzucone 50 kilo torfu. glonów zero nawet przez te dni wlecie co byly te upały. nie mam zadnego ruchu wody tyle co wiatr poruszy. na wiosne planuje zrobic małe oczko metr wyzej od tego i strumyczek tak okolo 4 metrowy, obieg wody zamkniety.

tatrazl
11-16-2005, 17:10
Zapraszam na moje nowe forum o oczku wodnym http://oczkowodne.fora.pl