Zobacz pełną wersję : Pleśnienie ikry skalarów
Moje skalary regularnie skłądają ikrę.
Procedura standard : dodaje BIODESINAL Tropicala, temp.podnoszę do 28-30 st.
Jednak ikra maksymalnie 3-go dnia jest zbielała, czyli pleśnieje.
Czemu tak się dzieje ? Co może na to mieć wpływ ?
Parametry wody : Ph -7,5, twardość ogólna 16, temperaturę już znacie (normalnie ma 26 st.)
Vincenzo
11-29-2004, 13:31
Wodę z ikrą (w akwa tarliskowym) zawsze zakraplam akryflawiną i to minimalizuje straty dojrzewającej ikry... No, woda musi być idealnie czysta (co nie znaczy, że "świeżutka" prosto z kranu...).
No, woda musi być idealnie czysta (co nie znaczy, że "świeżutka" prosto z kranu...).
Możesz przybliżyć temat czystości wody ? Jak to zbadać (sprawdzić) ? Nic w akwarium się nie dzieje. Rybki pływają normalnie. Brak oznak chorób.
Vincenzo
11-30-2004, 11:22
Przede wszystkim czystoć wody poprzez klarownoć (nie mówię o zabarwieniu, bo po dodaniu np. roztworu torfu zabarwienie wody będzie herbaciane), najlepiej by była to woda ze starego i dojrzałego zbiornika, a nie wieża wodocišgowa.
Parametry wody optymalne dla gatunku (pH, KH). No a obiektywnie jakoć wody sprawdza się badajšc NO2-, NO3-, itd...
Mówišc szczerze, to nawet bez dodawania akryflawiny, pleniejš mi zaledwie pojedyncze ziarenka ikry w każdym tarle... Mimo to dodaję.
Zbiornik ma już ponad 6 miesięcy. Więc jest dojrzały.
Standatdowo testuję :
pH, NO3 i twardość. Coś jeszcze sprawdzić ? Jakimi testami ? Do pomiarów uzywam testów Zooleka.
cze ja ikre skalarom brałem wkladałem do litrowego sloika zalanego wodą zywiec niegazowaną 2 krople trypaflawiny i lekkie napowietrzanie sloik wieszałem w akwa zeby była odpowiednia tęperatura. Wten spusub wykluwa się 95% ikry. Powodzenia.
U mnie za każdym razem ikra bieleje.
bardzo mozliwe ze nie chodzi tutaj o wode, obserwuj doklanie tarlo- moze byc tak ze masz dwie samice lub samiec jest nie plodny
Jak ikra bieleje to znaczy, że jest niezapłodniona.
A czy na 100% masz parkę?
Bo, to, że systematycznie kładą ikrę, że oba skalary przy niej chodzą wcale nie znaczy, że jest parka. Tak samo mogą się zachowywać dwie samice.
Podajesz biodesinal itp. - ale kiedy go podajesz?
Przed, w trakcie czy po tarle?
już ten problem kiedyś się pojawił.Kolega mnie umprzedził- ale upewni się czy to nie są 2 samice? Wtedy testy wody nie pomogą.POwodzenia z kolejnymi tarłami!
Jeżeli masz na 100% pare i zapłodniona ikre to główna przyczyna jest zbyt duże PH jak i zaciemnienie jej.W moim przypadku po zbiciu Ph ponieżej 7 czyli 6.8 nie musiałem dodawac żadnych srodkow zapobiegująccyh plesnieniu
soulfailer18
01-17-2008, 22:35
Ja polecam AKRYFLAWINE z Tropicala i zastosowanie jakiegoś dobrego filtra, aby ikra była lepiej filtrowana (jeśli to faktycznie para)
Ja stosowałem akryflawine i może gdzieś nie więcej niż 3% ikry tylko pleśniało.
Pozdrawiam
Podobno nie bez znaczenia pozostaje kwestia światła !
Musi być ono umiarkowane !
Zbyt mało światła też może być przyczyną pleśnienia ikry !
Zbyt dużo może powodować zbyt wysoką temperature !
Dobry pomysł z tym słoikiem w jednym z wcześniejszych postów .
Bo światło w ogulnym powinno być OK !