PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie

burok12
02-27-2007, 15:59
Jakie potrzeba kupic podstawowe sprzety do akwarium morskiego wielkosci 68 litrow??Mam rozmuniec ze ma to byc odpieniacz , filtr(jaki bylby najlepszy??) , grzalke , oswietlenie i tu mam rozumiec ze ma byc 1W na 1l tak??i ma byc chociaz 1 swietlowka aktyniczna??(moze byc marine glo??) Mam kupic takze jakis sprzet co bedzie poruszal woda w akwarium jaki jest najlepszy??
Mam jszcze pytanie-co to znaczy odgazowac skale???i ile jej pasuje kupic do 68l.???Aha czy na skale juz koralowce , gabki itp same urosna czy trzeba je kupic??
Aha pytanie dotczace filtra RO bo takiego nie posiadam--czy koniecznoscia jest kupienie go??Ma byc przypiety do akwarium??
Pewnie sie zaraz wypowiecie zebym sobie sam odp poszukal na nano-reef albo gdzies ale nigdzie nie ma tego schludnie uporzadkowanego:/i dlatego pytam tu:P
Mam nadzieje ze ktos mi pomoze.Poniewaz akwarium juz posiadam teraz chce kupic sprzety ale wolalbym kupic urzywane bo sa tansze

Marcinus
02-28-2007, 22:03
Całkiem niedawno zalałem podobny litraż do Twojego [mam 63l], więc może trochę pomogę.

1. Odpieniacz:
ja kupiłem MINIFLOTORA, w zupełności wystarczy na Twój litraż, do niego trzeba dokupić jakiś brzęczyk, ja mam ELITE 800, da się przy tym spać.

2.Pompy cyrkulacyjne:
Ja mam 2x MAXI-JET 1200 i 600, bardzo sobie chwalę, są wydajne, ciche, robią ładny prąd w akwarium,polecam.

3. Oświetlenie:
Jeżeli będziesz miał tylko korale miękkie to wystarczy 3x24W [ ja mam 3x24W: świetlówki AquaMedic: 10000K, `15000K i jedną aktyniczną], myśle,że i Tobie można polecić taki zestaw, jak masz sporo kasy to polecam też świetlówki ATI.

4. Żywa skała:
Ja mam u siebie 12kg, myśle,że na początek u Ciebie też powinno się znalezć 10-12kg.

5.Filtr RO
Bez niego nawet nie zaczynaj zabawy w akwarystykę morską. Montuje się go np. w łazience.

6. Sól morska:
równie niezbędny element ja używam REEF CRYSTALS

7. Grzałka
50-100W

Korale kupuje się po ustabilizowaniu baniaka.

Jak chcesz używany sprzęt to odedzwij się na PW, mam dwie pompki MAXI-JET 1200 i 600.

ocelocik
03-01-2007, 19:46
3. Oświetlenie:
Jeżeli będziesz miał tylko korale miękkie to wystarczy 3x24W [ ja mam 3x24W: świetlówki AquaMedic: 10000K, `15000K i jedną aktyniczną], myśle,że i Tobie można polecić taki zestaw, jak masz sporo kasy to polecam też świetlówki ATI.

Bez przesady z tym swiatlem. Z 3x24W to smialo bedziesz mogl nawet SPSy trzymac. Ja mam 2x24W nad 100l ( 60x40x40), miekasy rosna ladnie, LPSy z przydnia dokarmiane tez nie placza.
Reszte Marcinus Ci dobrze wytlumaczyl. Ja od siebie radze duuuuuzo jeszcze poczytac, bo widac, ze zasob Twojej wiedzy jest dosc ograniczony, a morszczyna naprawde wymaga dosc dobrego obycia w temacie. Pozdrawiam,
M.