PDA

Zobacz pełną wersję : Dodać humusów mały skalarkom?

Panoramix
11-29-2004, 11:47
Mam małe zapytanie. Dziś zaczeły mi pływać młode skalarki, i chce je przenieść z 3L słoika do 50L akwa. Nie wiem czy dodać im do wody troche humusów czy nie. Woda w baniaku 7`Two 30`C. Nazbierał bym szyszek olchy i wsadził do filtra aquaszut mini.
Bedzie im lepiej w takiej wodzie z humusami czy może to zaszkodzić ich zdrowiu?

Maciej
11-29-2004, 11:51
Ja trochę z innej beczki. Moje skalary regularnie co 2 tyg składaja ikrę. Problem w tym że upodobały sobie szybę akwarium za termometrem, tak że nie mam możliwości odłowienia ikry. Tym razem chcę im wrzucić liśc od kryptokoryny bo wcześniej na niej składały ikrę. Lecz moje pytanie brzmi:
Jak przeniosłeś je do słoja to czy robiłeś jakieś specjalne warunki ikrze tzn zaciemnienia, napowietrzenia, temp. itp. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Panoramix
11-29-2004, 12:13
Musisz być wdzięczny ponieważ w tej chwili właśnie się spuźniam do szkoły :)

Moje skalary zawsze wycierają się na liściu giganteii.
Spróbuj włożyć tak gdzie zazwyczaj składają ikre zielony pasek wycięty z jakiegoś skoroszytu czy czegoś takiego (wiesz o co chodzi prawda?)- widziałem w hurtowni tak robią i mają efekty :). Podwieś ten pasek na jakimś druciku, patyku czy czymkolwiek żeby był w pozycji pion.

Przenosisz normalnie dosłoja z wodą z akwa, tylko szybciutko, bo długi brak kontaktu ikry z wodą chyba zniszczy ikre.
Jak ikra jest w słoiku z wodą do podnosisz tem o 28-31stC i silnie napowietrzasz.

Reszte Ci moge napisać kiedy indziej, Sorry ale naprawde spuźniam się na lekcje :)

Maciej
11-29-2004, 13:52
Dzięki i za to

Panoramix
11-29-2004, 20:09
Zajżyj na stronkę . Tam jest wszystko świetnie opisane. Wg mnie najlepsza prywatna strona o skalarach.

Panoramix
11-29-2004, 20:12
www.akwarium.desktop.pl

szkamil
04-17-2005, 19:43
www.akwarium.desktop.pl
wam teraz tez niechce wchodzić na tą stronke??
bo kiedys wchodzilem sobie i czytałem tam a teraaz nie chce mi wejść

szkamil
04-17-2005, 19:46
a już wiem czemu mi nie wchodziło ta stronka to http://www.akwarium.desktop.com.pl

rrycha
04-18-2005, 16:10
witam,
ja bym nic do wody nie doddawała, bo u mnie nawt niewielkie podmiany wody na świeżą w baniaku z maluchami wywoływałao masowe śnięcia, więc wydaje mi się, że tym bardziej jakies eksperymenty z szyszkami olchy moga zaszkodzić, najlepiej dolewać wodę z ogólnego i nie eksperymentować. jeśli maluchy mają dopiero kilka dni to lepiej nie przenoś do dużo większego akwarium, bo skalarki mogą nie trafić do żarcia. ja przenosiłam dopiero po około 2 tygodniach życia. jak są takie malutkie to lubią byc w kupie i przy dnie. jak zaczną pływac w całej toni, to będzie dobry moment.
to tyle z moich wynurzeń.
pozdrawiam.
:)