PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne brzanki

Q
03-19-2004, 19:59
Kupilem dzis parke brzanek sumatrzanskich. Pisze parke w rozumieniu 2 sztuki, nie wiem jakiej sa plci, ale to nie istotne.

Praktycznie od momenyu wpuszczenia w rogu akwarium z tylu, brzanki plywaja non-stop od dna do powierzchni. Nie wiem co im odbilo???

pozdro

Pi
03-19-2004, 20:36
jak nieistotne to nie pisz.
jak chcesz uzyskac odpowiedz, daj full info o swoim aqua.
jak chcesz sie czegos dowiedziec, mozliwe ze juz ten temat dyskutowano, czytaj inne posty.

zakladajac ze rybki nie doznaly szoku termicznego i nie wpusciles ich od razu do aqua po przyjsciu ze sklepu mam pytania do Ciebie:

Jakie masz napowietrzanie, litrarz aqua, ilosc ryb
( obsada), temperatura w zbiorniku, ile roslin, czy masz pokrywe ?

odpowiedzi na te pytania pozwola ogolnie postawic diagnoze, a w szczegoly jakbys sie chcial pobawic, to wtedy badania chemiczne wody....

Q
03-20-2004, 08:36
96 L, napowietrzacz + ruch wody, 12 rybek (danio pre i lam, platki, brzanki sum, kiryski pstre, kosiarki, otocinclusy), ok 26,5, roslinek 7, pokrywe mam

:lol: :lol: :lol:

Pi
03-20-2004, 11:12
troche cieplo , ale spoko . sugeruje o 1 stopien obnizyc ale pewnie beda tacy co sie ze mna nie zgodza

wpuszczales rybki od razu?

powinno byc w porzadku, przez jakis czas rybki beda ozywione, jak znajda swoje miejsce to sie uspokoja, poza tym wydaje mi sie ze brzanka sumatrzanska jest rybka stadna. sadze, ze lepiej czulyby sie w wiekszym towarzystwie.

pozdro

radykal
04-03-2004, 14:08
nie trzymaj brzanek sumatrzanskich w ilosci mniejszej jak 7 chodz to tez malo....

Ghostek
04-03-2004, 14:15
własnie do Twojego akwa spokojnie 8 brzanek wpusc lepiej sie bedą czuły!
brzanka to stadna rybka wiec 2 to stanowczo za mało!!!
p.s. u mnie brzanki cvaly czas "zwiedzają" akwarium i nawet na chwile nie stawają w miejscu ciaglwe tylko w ruchu ,...:)