PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr z rury PCV

phiotlek
11-29-2004, 08:27
Witam.
Zrobiłem sobie filterek z rury do kanalizy 160 mm.
Przedmioty użyte: rura 160, dwa kapsle, mufa (tzw zestaw naprawczy), pompa atman (chyba 203 - wydajność do 2000 l/h), pudełko po herbacie, kermazyt, wata perlionowa, króćce (hmm nie wiem czy tak to się pisze), węże oczywiście, klej montażowy, platikowe rury do kabli i takie giętki złączki, kratki do wywietrzników, kawałek gąbkowej karimaty, paski gąbki.
Po kolei to idzie tak.
Rurka ssąca idzie do pudełka od herbaty w granulacie wypełnionego perlitem (zlokalizowałem tu niestety przeciek i nie wiem czy czasem go nie wyrzuce z obiegu bo z nim jest największy problem i zastąpie zwykłą gąbka na rurce ssącej).Woda filtruje się tu można powiedzieć grawitacyjnie (z góry na dół), ale w sumie tak nie jest bo wiadomo obieg jest wymuszony.Dalej z filtra mechanicznego do rury 160 mm.wlot ok. 10 cm ponad dnem w pustą przesrzeń gdzie jesio mogą gromadzić się jakieś syfy. Poyżej jest kratka wentylacyjna dodatkowo oklejona gąbką (udało mi się kupić okrągłą idealnie pasującą średnicą do rury PCV). Na kratce spoczywa sobie keramzyt (jakieś 7-8 litrów), a na keramzycie kolejna kratka wentylacyjna oklejona paskami gąbki. Górna część rury ok. 20 cm od góry jest pusta. Tam znajduje się pompka boki w tej 20 cm przestrzeni obkleiłem jeszcze kawałkami karimaty w celu wyciszenia oraz aby uniemożliwić pompce kontakt w czasie pracy ze ściankami (wiadomo jaki byłby hałas). Paski karimaty przytrzymują na brzegach również tą kratjke na której leży sobie pompka). Potem już pompka tylko tłoczy wodę do akwarium. Praca bardzo cicha (nawet mojej love nie przeszkadza a to już coś).
Troszke tu nie jest dopracowana kwiestia filtra mechanicznego.Zakładałem że to będzie ułatwienie a jak na razie to same problemy z nim są. Ale jak już wcześniej wspomniałem może go pomine w obiegu i zastąpie zwykła gąbką.
Do tego jesio zmontowałem sobie pokrywke na 3 świetlówki z PCV, ale nie wiem czy to wogłole opisywać bo z tego co widać to temat na forum dość sporo wałkowany.
Wróciłem do akwarium po 6-7 letniej przerwie. Narazie to tylko 80 ale mam nadzieje że złapie znów bakcyla. Strasznie dużo się pozminiało od tego czasu ( postęp :P).Dziś może zrobie bimbrownie, a jak będzie czas to jesio tło na mnie czeka.

pozdrówka

muzzy
11-29-2004, 16:43
Wżuć jakieś fotki jak masz.

phiotlek
11-30-2004, 06:55
No i tak jak myślałem filterek mechaniczny zostanie wyrzucony z obiegu i zastąpiony gąbką.No ale tak to jest jak się coś robi na szybko i nie do końca przemyśli.Poprostu nie mogłem za nic uszczelnić tego pudełka z watą.Gąbka chyba nie będzie wcale aż taka zła.
Co do fotek to niestety z cyfrakiem krucho ale zobacze może coś z komóry będzie się nadawać.

muzzy
11-30-2004, 12:25
Jakie by niebyły fotki. Lepsze słabe niż żeby wcale ich niebyło. :wink:

phiotlek
12-20-2004, 07:23
Zrobiłem pare fotek z komórki.chba nawet nie wyglądają aż tak tragicznie.Widać filterek, pokrywke i takie jakby centrum sterowania.Wszystko oczywiście DIY

phiotlek
12-20-2004, 07:27
następne.

mapan
12-20-2004, 08:33
może są "za duże"? zobacz ile miejsca zajmują

phiotlek
12-20-2004, 10:10
jeszcze jedno

Basil Fo
08-30-2007, 01:10
Myśląc z czego zrobić filtr zewnętrzny też przyszły mi na myśl rury kanalizacyjne, choć miałem obawy co do ich toksyczności. Wydaje się jednak, że te z PCW lub PE są bezpieczne (nie jestem pewien PP). Najlepsze byłyby pewnie rury wodociągowe (a nie kanalizacyjne) o średnicy przynajmniej 100mm, ale nie wiem czy takie występują. Mam kilka pytań:
1. Jaką twój filtr ma pojemność bo wydaje się bardzo duży.
2. Jak rozwiązałeś problem zamknięcia filtra, aby był łatwy dostęp i zapewniona szczelność.
3. Jak zorganizowany jest obieg wody, tzn. czy pompa uruchamia się automatycznie czy może sam musisz nią sterować?

Efendi_rekin
08-30-2007, 21:09
Myśląc z czego zrobić filtr zewnętrzny też przyszły mi na myśl rury kanalizacyjne, choć miałem obawy co do ich toksyczności. Wydaje się jednak, że te z PCW lub PE są bezpieczne (nie jestem pewien PP). Najlepsze byłyby pewnie rury wodociągowe (a nie kanalizacyjne) o średnicy przynajmniej 100mm, ale nie wiem czy takie występują. Mam kilka pytań:
1. Jaką twój filtr ma pojemność bo wydaje się bardzo duży.
2. Jak rozwiązałeś problem zamknięcia filtra, aby był łatwy dostęp i zapewniona szczelność.
3. Jak zorganizowany jest obieg wody, tzn. czy pompa uruchamia się automatycznie czy może sam musisz nią sterować?

Co prawda pytania byly do autora ale tez mam podobny filtr i odpowiem na twoje pytania (nie wszystkie)
Rury kanalizacyjne nie sa toksyczne, nazwa pochodzi od zastosowania ale nie ma sie czego obawiac.
Jezeli moge Ci pomoc to zobacz na mojej stronie Moj projekt roku tam jest opisana budowa mojego filtra i opisany sposob zamkniecia (ze zdjeciami)
http://efendi-rekin.w.interia.pl/zrobtosam/moj_projekt_roku.htm
cala strona w podpisie
Ruru kanalizacyjne moim zdaniem sa najlepszym rozwiazaniem na filtry zewnetrzne, sa rozne rozmiary rur co daje nam mozliwosc dobrania odpowiedniej wielkosci filtra.

Basil Fo
09-02-2007, 13:19
Jaką niedrogą pompę do takiego filtra polecacie?

Biorąc pod uwagę cenę filtrów gotowych, także wewnętrznych i kaskad, to za pompy trzeba nieźle zapłacić.

cypis.z
09-10-2007, 09:08
Witam,
planuje wykonać taki filtr z rury pcv o średnicy 200. Będzie on obsługiwał 200l akwarium. Planuję zastosować pompę atmana o wydajności 1000l/h podnosi wodę na 1,6m i będzie to pompa zamontowana poza filtrem(zewnętrzna)

http://allegro.pl/item241454849_pompa_obiegowa_hailea_praca_poza_wod a_1000_l_h.html

czy będzie dobra, czy może zastosować jakąś zwykłą wewnętrzną np 1200l/h ale wtedy przewód trzeba uszczelniać.

bolo527
09-12-2007, 15:07
Jaką niedrogą pompę do takiego filtra polecacie?

Biorąc pod uwagę cenę filtrów gotowych, także wewnętrznych i kaskad, to za pompy trzeba nieźle zapłacić.
Popatrz się na to co stworzył Efendi-Rekin( rewelacja )i taką pompę sobie kup co prawda Cypis.Z proponuje pompę atmana,ale z przesyłką to też ponad 100 zł.U mnie w domu pompa CO pracuje 11 lat bez zarzutu.Oczywiście jeśli chodzi o pompę zewnętrzną.Mam filtr JBL500 teraz miałem kupić jakiś drugi szukałem używanego.Po zobaczeniu dzieła Efendiego postanowiłem coś takiego sobie zrobić.Za taką pojemność filtra firmowego trzeba by zapłacić majątek.Myślę też że połączenie 3 rur 110 zamiast 1- 200 i 1- 110 ( pojemność podobna,a odpada skomplikowane zamknięcie, uszczelka, możliwość przecieku,rewizje zawsze łatwiej odkręcić,a koszt chyba mniejszy) było by lepsze.

cypis.z
09-13-2007, 08:57
A czy takie elementy stalowe, żeliwne nie będą niebezpieczne dla ryb?
A jak jest z miedzią szkodzi czy nie?
Nie wiem jakich elementów użyć.

bolo527
09-13-2007, 10:27
A czy takie elementy stalowe, żeliwne nie będą niebezpieczne dla ryb?
A jak jest z miedzią szkodzi czy nie?
Nie wiem jakich elementów użyć.
Miedż szkodzi,a stalowe elementy ew żeliwne?
Trzpienie do pomp były wcześniej stalowe więc chyba nie.
Zawsze możesz poszukać pompy z wirnikiem plastikowym,wg mnie taka pompa będzie bardziej wytrzymała od pomp typowo akwarystycznych.