PDA

Zobacz pełną wersję : nowe światło

Martin
03-19-2004, 19:13
Właśnie dołozyłem do mojej obudowy na 110 litrów dodatkowe oświetlenie. Ktoś mi powiedział że rośliny b ładnie rosną na zwykłych żarówkach. Generalnie w obudowie miałem standartowo 2 razy 18 wat jedna fauna druga flora OSRAM. No i dołożyłem z (przodu niestety) dwie zarówki z małym gwintem po 25 wat. Co o tym myślicie. Proszę o komentarze nawet jeśli nieprzychylne. Czy to dobry ruch wogóle z tymi żarówkami????????????????? :oops:

Klayman
03-19-2004, 19:20
Oczywiscie. Zawsze to dodatkowe swiatlo a roslinkom wlasnie tego trzeba. Jesli to sa zwykle zarowki zmien je od razu na lodowkowe. Zwykle nie wytrzymaja Tobie dluzej niz tydzien ...

Martin
03-19-2004, 19:27
Dzięki za odpowiedź ale za cholere nigdy nie słyszałem o żarówkach lodówkowych. Co to jest i gdzie tego szukać???? :arrow:

Klayman
03-19-2004, 19:31
Dzięki za odpowiedź ale za cholere nigdy nie słyszałem o żarówkach lodówkowych. Co to jest i gdzie tego szukać???? :arrow:

Szukaj w kazdym elektrycznym z oswietleniem. Maja standartowy maly gwint dzieki czemu nie bedziesz mial problemow i dodatkowych kosztow. One sa przystosowane do pracy w trudnych warunkach. Kosztuja ok 3 zl za sztuke i z tego co wiem sa dostepne najczesciej 15 W .. chociaz mozna kupic takze 25 W.

monetka
03-19-2004, 20:26

takie do lodowki kuchennej :wink: :5: tez w pierwszym momencie jak przeczytalam o lodowkowych, to zbaranialam, bo myslalam, ze chodzi o jakies widmo lodowe :wink: :1: :1:

El Habanero
03-20-2004, 10:50
Jesli to sa zwykle zarowki zmien je od razu na lodowkowe. Zwykle nie wytrzymaja Tobie dluzej niz tydzien ...

Z moich obserwacji wynika że żarówki świecowe Osram wytrzymuja znacznie dłużej. :)

A w ogóle ten temat powinien znaleźć się chyba w dziale "światło" :?: