Zobacz pełną wersję : nowe światło
Właśnie dołozyłem do mojej obudowy na 110 litrów dodatkowe oświetlenie. Ktoś mi powiedział że rośliny b ładnie rosną na zwykłych żarówkach. Generalnie w obudowie miałem standartowo 2 razy 18 wat jedna fauna druga flora OSRAM. No i dołożyłem z (przodu niestety) dwie zarówki z małym gwintem po 25 wat. Co o tym myślicie. Proszę o komentarze nawet jeśli nieprzychylne. Czy to dobry ruch wogóle z tymi żarówkami????????????????? :oops:
Oczywiscie. Zawsze to dodatkowe swiatlo a roslinkom wlasnie tego trzeba. Jesli to sa zwykle zarowki zmien je od razu na lodowkowe. Zwykle nie wytrzymaja Tobie dluzej niz tydzien ...
Dzięki za odpowiedź ale za cholere nigdy nie słyszałem o żarówkach lodówkowych. Co to jest i gdzie tego szukać???? :arrow:
Dzięki za odpowiedź ale za cholere nigdy nie słyszałem o żarówkach lodówkowych. Co to jest i gdzie tego szukać???? :arrow:
Szukaj w kazdym elektrycznym z oswietleniem. Maja standartowy maly gwint dzieki czemu nie bedziesz mial problemow i dodatkowych kosztow. One sa przystosowane do pracy w trudnych warunkach. Kosztuja ok 3 zl za sztuke i z tego co wiem sa dostepne najczesciej 15 W .. chociaz mozna kupic takze 25 W.
takie do lodowki kuchennej :wink: :5: tez w pierwszym momencie jak przeczytalam o lodowkowych, to zbaranialam, bo myslalam, ze chodzi o jakies widmo lodowe :wink: :1: :1:
El Habanero
03-20-2004, 10:50
Jesli to sa zwykle zarowki zmien je od razu na lodowkowe. Zwykle nie wytrzymaja Tobie dluzej niz tydzien ...
Z moich obserwacji wynika że żarówki świecowe Osram wytrzymuja znacznie dłużej. :)
A w ogóle ten temat powinien znaleźć się chyba w dziale "światło" :?: