Zobacz pełną wersję : Przeróbka obuwoy AquaEl 200 litrów :)
Witam, jestem nowy na forum i coś skrobne od siebie, jak wy cierpię na brak światła tzn. akwa :) więc zabrałem się do przeróbki, docelowo będą 4 swietlówki 30 W, zamątowałem prosty układzik z 2 stateczników na deseczce, resztę widzicie na fotkach, może pomoga mi fachowcy i zobacza na fotki czy kabelki są OK podłaczone bo statecznik grzeje się jak diabli (sprawdzałem ze strachu oryginalne w obudowie też gorące że palce parzy) czy to wogole możliwe żeby tak się grzało? boję sie że jak wrzuce to do szafki to coś się zajmnie :) świetlówki to od tyłu obodowy : narwa do roslin (nie pamietam symbolu) sylvania grolux, i na przedzie sylvania luxline, jutro dorzuce jeszcze Narvę daylight, co sadzicie o takim układzie?
pozdrawiam
no spoko nie wiele z tego wiadomo, najlepiej to kupić jakieś najtańsze oszczędnościówki (po jednej na świetlówke - i tak wyjdzie taniej niż tzw. dławik, startery i takie tam) w jakimś markecie wyciągnąć to co w środku i tak samo podłączyć świetlówke czyli tak jak jest podłączone w żarówce oszczędnościowej to co świeci tylko że nasza jażeniówka nie jest tak pogięta i do prądu oczywiście i nic się nie grzeje a i oszczędza się troche na prądzie i jeszcze świetlóweczka oświeca się od razu a nie migota zanim się zapali
Pozdrawiam
Los_Sandalos
01-03-2005, 20:30
no spoko nie wiele z tego wiadomo, najlepiej to kupić jakieś najtańsze oszczędnościówki (po jednej na świetlówke - i tak wyjdzie taniej niż tzw. dławik, startery i takie tam) w jakimś markecie wyciągnąć to co w środku i tak samo podłączyć świetlówke czyli tak jak jest podłączone w żarówce oszczędnościowej to co świeci tylko że nasza jażeniówka nie jest tak pogięta i do prądu oczywiście i nic się nie grzeje a i oszczędza się troche na prądzie i jeszcze świetlóweczka oświeca się od razu a nie migota zanim się zapali
Pozdrawiam
nie potwierdzam treści zawartej w cytownym poscie
Co do grzania sie stateczników to niestetytaki ich urok, temperatuta około 70 stopni to u nich normalne, produkowane są dla oszczędności materiałów(stal, miedź) a nie energii elektrycznej. Połączenia z tego co widzę są ok.
Jeszcze tylko dodam że te żarówki powinny mieć odpowiednią siłę czyli jeżeli podłanczamy świetlówke 20W to wykorzystujemy żarówke oszczędnościówke 20W jak świetlówka ma 30W to żarówka oszczędnościowa którą przerabiamy powinna mieć też 30W.
No tak je też nie potwierdzam treści swojego postu tylko powiem że ja tak zrobiłem i działa.
I TERAZ RZECZ NAJWAŻNEIJSZA NIE POLECAM OSOBOM KTÓRE NIE ZDAJĄ SOBIE SPRAWY Z NIEBEZPIECZEŃSTWA JAKIE NIESIE PRĄD ELEKTRYCZNY. A W SZCZEGÓLNOŚCI TYM KTÓRZY NIE MAJĄ ZIELONEGO POJĘCIA O TYM CO ROBIĄ.