PDA

Zobacz pełną wersję : Mruk nilowy

DUDU
03-19-2004, 14:47
czy moge ja trzymac z mieczykami,molinezjmi,gupikami,neonami kiryskami, glonojadami itp. ??aha i czy Bocje Wspaniale nie beda mialy nic przeciwko ??

DUDU
03-19-2004, 14:58
PROSZE O odpowiedzi bo sklepik zamkna!!! szybko PROSZE WAS!!

Barti
03-19-2004, 16:17
Moin zdaniem daruj sobie tego mruka. Ryby te wykorzystują do orientacji w otoczeniu i między sobą słabe impulsy elektryczne wydawane przez "trąbę" (co nie znaczy, że są groźne dla innych :) ), które odbite od przeszkody sygnalizują je o niej. Słyszałem, że jeśli w akwarium są inne ryby, to mruki tracą orientacje i mogą się obijać o przedmioty. Może któś to potwierdzi. Poza tym tak jak napisał Duch osiągają dość duże rozmiary.

Marta Podraza
03-20-2004, 22:41
Absolutnie odradzam zwłaszcza dlatego że jestem przeciwniczką kupowania ryb odławianych w naturze. Tym rybom bardzo trudno jest przyzwyczaić się do życia w ciasnym akwarium i szybko padają. Mruka poza tym ciężko wykarmić gdyż przyjmuje tylko żywy pokarm najchętniej rureczniki i ochotkę. Pokarm musi być drobny gdyż otwór gębowy mruka jest bardzo mały. Poza tym mruk z natury jest powolny, pobiera pokarm tylko z dna więc zanim on coś znajdzie to inne ryby przeważnie wszystko zjedzą i mruk głoduje co często doprowadza do jego śmierci. Mruk nie lubi ostrego światła gdyż w naturze żyje w bardzo mętnych wodach. Jako podłoże dla mruka powinno się stosować piasek w którym mógłby z łatwością wyszukiwać sobie pożywienie. Jest jeszcze wiele argumentów na nie i mam nadzieję że Cię przekonałam. Jeżeli kupiłeś już tego mruka to się odezwij coś wymyślimy.