PDA

Zobacz pełną wersję : Przerabialm "lampe biurowa"

Q
11-27-2004, 23:16
Znalazlem w piwnicy ... no wlasnie ciezko mi to nazwac choc dokladnie wiem co to jest. W temacie napisalem lampa biurwa i chyba bylerm blisko. Kazdy widzial w kazdym biurowcu zazwyczaj jest podwieszany sufit i charakterystyczne lampy.

Takze po rzomontowaniu mam kilka platow darmowego odblysnika ktory jak wiemy w sklepie jest piekielnie drogi i statecznik niewiadomej rasy 2x18. No i swietlowki ktore sie moze nadaja a moze nie.

Chcialem zapytac sie kogos kto zna sie na rzeczy czy da rade wykorzystac to do moznatzu w akwa.

Mozje glowne uwagi:
1) Jak sprawdzic czy to wogole dziala?
2) Jak przedluzyc kable?
3) Czy swietlowki ktore tam domyslnie sa (Osram Clear White 18W) nadaja sie do akwa?

Ogolnie rzecz bioroc czy to sie nadaje?

czekam na pomoc

koni
11-28-2004, 22:14
Mozje glowne uwagi:
1) Jak sprawdzic czy to wogole dziala?

Podłącz zasilanie zgodnie ze schematem na stateczniku. Je śli nie odpali sprawdź czy są dobre świetlówki/zapłonniki.

2) Jak przedluzyc kable?

Kup nowe i wymień lub dolutuj dłuższe.

3) Czy swietlowki ktore tam domyslnie sa (Osram Clear White 18W) nadaja sie do akwa?

No nie wiem jakie one maja parametry ale świetlówki znowu to nie jest taki koszt a te które masz mogą byc już wyeksploatowane.

Ogolnie rzecz bioroc czy to sie nadaje?

Wszystko zależy od stanu w jakim się znajduję sprzęt. Bo np. świetlówki mogą byc powypalane, steczniki jeśli dużo pracowały mogą buczeć itd itd.
Oprawki też nie należą do bryzgoszczelnych ale pewnie by uszły.

Powiem to tak : największą zdobyczą tego znaleziska są według mnie odbłyśniki.

Q
11-28-2004, 23:56
A powiedz jak moze wiesz gdzie mozna kupic oprawki. W akwarystycznych maja tylko takie grube biale grzybki. Natomiast ja szukam czegos na wzor tego co prezentuje np Arcadia czy Aquael w swoich zasilaczach. Czyli oprawka niewielk, gumowa, w pelni wodoszczelna

koni
11-29-2004, 21:15
Ja kupiłem tu:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=4910df2e247b&UID=6efc54c2cee1

Ale teraz robiąc drugie akwa zastanawiam się czy nie dać zwykłych i zobaczyć co będzie.