PDA

Zobacz pełną wersję : Bystrzyk różowy

Grzegorz J.
03-19-2004, 14:16
Czy ktoś hoduje tą piękną rybkę, w necie są skąpe wiadomości, w literaturze też,
nazwa łacińska "Hyphessobrycon bentosi rosaceus", na
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00462
występuje jako bystrzyk ozdobny (?) wg. moich dostępnych źródeł ten ma
łacińską nazwę "Hyphessobrycon ornatus", może ktoś mnie oświeci jak to jest naprawdę ?
Prosze o informacje na temat bystrzyka różowego,w googlach jest tyle co nic, chyba że strony obcojęzyczne ale tez tylko suche informacje są dostępne

Kaja_xxx
03-20-2004, 09:07
Bystrzyk różowy a ozdobny to jest zupełnie inna rybka. Nie wiem dokładnie o którą rybkę ci chodzi ale Bystrzyk różowy, inaczej zwany też Minorem łacińską nazwę ma: Hyphessobrycon callistus (czasami jest dopisane do nazwy łacińskiej minor). Natomiast Bystrzyk ozdobny po łacińsku to: Hyphessobrycon bentosi bentosi. Jeżeli chodzi o bystrzyka różowego to go hodowałam. Fajna rybka :lol:
Bystrzyk ozdobny to jest ta rybka: http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/kasaczowate/opisy/hyphessobrycon_bentosi_bentosi/hyphessobrycon_bentosi_bentosi.html A bystrzyk różowy ( opisany na tej stronie bystrzykiem ozdobnym :shock: )wygląda tak: http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/fotki/barwniak_rozowy1.jpg
Jak się wkońcu zdecydujesz o którą rybkę Ci chodzi i będziesz chciał więcej info to Ci napiszę.

Pozdrawiam :!: :D

Grzegorz J.
03-20-2004, 13:00
Nie jest to Hyphessobrycon callistus "Minor', to całkowicie inna rybka i nie jest nazywana bystrzykiem różowym. Bystrzyk różowy - właściwa nazwa Hyphessobrycon rosaceus i Hyphessobrycon bentosi rosaceus( takich się doszukałem w necie) jest podobny do bystrzyka ozdobnego który figuruje w necie i w literaturze pod dwoma nazwami Hyphessobrycon bentosi bentosi albo Hyphessobrycon ornatus.
Wrzuciłem te nazwy w google i stąd moje wątpliwosci co do ryb. BTW to sprzedawanae były pod nazwą "Fantom"

Kaja_xxx
03-20-2004, 16:38
Hmm... coś tu jest nie tak 8) Jeżeli chodzi o Fantoma to to jeszcze inna sprawa, bo fantom wygląda tak: http://www.akwafoto.pl/fotoreport/zabrze2002/kasacz2.php ???? To jest właśnie Fantom, pełna nazwa to Barwieniec czarny (fantom). A łacińska Megalamphodus megalopterus. Więc najpierw sprawdź którą rybkę wkońcu masz, bo jak na razie to się zakręciłam :P Ale jeżeli ty masz Bystrzyka ozdobnego- Hyphessobrycon bentosi bentosi, i sprzedano ci go pod nazwą fantom to sprzedawca znał się na akwarystyce tyle co ja na ogrodnictwie, czyli w ogóle :shock:
Sprawdzałam w kilku źródłach i wiem że sprzedawca musiał ci coś naściemniać. Jeszcze raz tłumaczę: Fantom to inaczej barwieniec czarny (łac. Megalamphodus megalopterus ), Bystrzyk ozdobny ( łac. Hyphessobrycon bentosi bentosi), a Bystrzyk różowy zwany też minorem to łac. Hyphessobrycon callistus. Natomiast twoje nazwy: Hyphessobrycon rosaceus, Hyphessobrycon bentosi rosaceus i Hyphessobrycon ornatus są mylne bo nigdzie takich rybek nie mogę znaleźć :P
Zdecyduj się co tam wkońcu u siebie w baniaczku masz, chyba że masz jakiegoś mieszańca :wink:

Pozdrawiam :D

Grzegorz J.
03-22-2004, 14:29
Coś chyba nie umiesz szukać w necie :( wpisz w google Hyphessobrycon bentosi rosaceus lub Hyphessobrycon rosaceus to bedziesz wiedział o jaka rybę chodzi. To jest dokładnie ta rybka. Już jestem pewny. Tylko szukam wiadomości na temat tej rybki. Tu jest przykładowy link
http://filaman.uni-kiel.de/Photos/PicturesSummary.cfm?ID=12383&what=species
sprzedawca po prostu nie wiedział co sprzedaje, kompetencja pod psem

Grzegorz J.
03-22-2004, 14:34
jeszcze jeden link
http://www.home.zonnet.nl/Ericnaus/Pictures/Salmons/Hyphessobrycon_bentosi_rosaceus.htm

Grzegorz J.
03-22-2004, 14:57
i jeszcze jeden link
http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/akwarium/spis/wykazp.html
:wink:
Tu masz nazwę po polsku- bystrzyk różowy

Kaja_xxx
03-22-2004, 17:40
Masz rację, sprzedawca nie wiedział co sprzedaje :? Żaden fantom to z tej ryby napewno nie jest, myślałam że może chodzi Ci o fantoma różowego (= barwieniec różowy), ale to też nie to :cry: Podałeś na początku tyle różnych polskich i łacińskich nazw że nie wiedziałam o którą rybkę naprawdę Ci chodzi :4: Patrząc na fotkę to rzeczywiscie bardzo podobna do Bystrzyka ozdobnego (choć nie do końca jestem przekonana) tylko że znów łacina mi się nie zgadza :roll: Sądzę że to jest to samo, albo coś bardzo bliskiego temu gatunkowi. Tak czy siak, moim zdaniem wymagania i charakter ma podobny do ozdobnego... :D Niestety więcej nie potrafię pomóc.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli :D

Kaja_xxx
03-22-2004, 17:51
Poza tym na polskich stronach nigdzie nie ma opisanej takiej rybki, ani z łacińskiej ani z polskiej nazwy (prócz str. czasapisma Akwarium). Hmm... :roll:

Grzegorz J.
03-22-2004, 18:16
Poza tym na polskich stronach nigdzie nie ma opisanej takiej rybki, ani z łacińskiej ani z polskiej nazwy (prócz str. czasapisma Akwarium). Hmm... :roll:
I to właśnie jest najwiekszy problem :(

Kaja_xxx
03-22-2004, 18:30
Wiesz co, radzę iść do jakieś większej księgarni albo sklepu zoologicznego. Dorwać jakąś dobrą książkę o akwarystyce z dużą ilością opisów rybek i w nich poszperać. Ja tak nie raz robiłam jak nie mogłam znaleźć jakiegoś opisu w necie i swoich książkach :lol:

Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach :D

Grzegorz J.
03-22-2004, 18:38
Podobno w 54 numerze "Nasze Akwarium" był opis tego bystrzyka, taką wiadomość otrzymałem na p.r.a. Trzeba będzie poszukać , to chyba ostatni numer ( ja mam 51 ostatni, ale kupuję tylko te co mnie interesują)

Kaja_xxx
03-25-2004, 21:25
Hej. I jak, znalazłeś jakieś informacje na temat Twojej tajemniczej rybki :?: Ja znalazłam coś ciekawego w jednej z moich starszych książek, rocznik '90... :lol:

Pozdrawiam :!:

Maran
03-26-2004, 07:59
Widzialem taka wlasnie rybe w sklepie poczytalem troche o bystrzyku ozdobnym bo myslalem ze ze to walsnie on, w slkepie nie byl podpisany (o rozowym nic nie pisza) i mysle ze rozowy ma takie same upodobania co ozdobny w jednej z ksiazek znalazlem ze ...istnieje wiele podobnych gatunkow Hyphessobrycon bentosi..., moze jest to podgatunek ozdobnego lub jego rozowa odmiana :?: :idea:
Zastanawiam sie tez nad polaczeniem tej rybki z gupikiem w jednym zbiorniku, co o tym myslicie :?:

Grzegorz J.
03-28-2004, 19:33
Hyphessobrycon bentosi = hyphessobrycon rosaceus = bystrzyk ozdobny, dawniej hyphesobrycon ornatus. Są rózne formy barwne, różnią się trochę ubarwieniem w zależności od biotopu w ktorym zyją, w akwariach moga występować mieszańce tych różnych ubarwień. Dziś dokupiłem w innym sklepie jeszcze trzy sztuki i mają trochę inne ubarwienie.
Na dzień dzisiejszy posiadam 9 sztuk tej rybki. Zobaczymy jak będzie przebiegać hodowla i czy uda mi się doprpwadzić do tarła w ogólnym akwarium. Tetry cesarskie rozmnażają się w tym baniaku i nawet mam młode w ilości ok. 15 sztuk w róznym wieku.

Kaja_xxx
03-29-2004, 06:11
Ale zamieszanie 8) To teraz wychodzi na to że to był bystrzyk ozdobny :roll: Hehe, a ja właśnie chciałam powiedzieć że byłam w sklepie i przy okazji zajrzałam do jednego z wielkich atlasów akwarystycznych i tam właśnie pisało conie co o bystrzyku różowym (hyphessobrycon rosaceus). Fakt faktem że to bardzo spokrewniony ze sobą gatunek ale jednak ciut coś inego niż ozdobny. Mianowićie o różowym pisało mniej więcej coś takiego: łagodna, towarzyska i stadna rybka dorastająca do 5 cm. Samiec ma sierpowato zaostrzoną płetwę grzbietową. Hodować w conajmiej 8 sztukowym stadku. Można trzymać z innymi łagodnymi rybkami. Akwarium o możliwie ciemnym podłożu, lekko zacienionym przez rośliny pływające. Parametry wody jak u innych bystrzyków. Podobno rozmnażanie nie jest trudne, ale tak czy siak życzę powodzenia :D

Pozdrawiam :!:

Grzegorz J.
03-29-2004, 17:41
ale tak czy siak życzę powodzenia :D
Dziękuję. :)
W Naszym Akwarium nr 54 jest świetny artykuł o bystrzyku ozdobnym i tam właśnie jest wyjaśnione całe to zamieszanie z nazewnictwem.

Grzegorz J.
06-20-2004, 18:27
Kontynuując wątek , bystrzyki różowe przystąpiły wczoraj do tarła :o , ok. godz. 8 rano. Nastąpiło to po kolejnej standardowej podmianie wody(10% x w tygodniu) w piątek po południu . Było to w akwa ogólnym, Parametry wody gH 12 kH 5 ph 6,9- 7,1 (problem z kolorem :wink: ). Z tego pewnie i tak nic nic nie będzie bo tetry cesarskie tylko czekały na spadająca ikrę. BTW to tetry trą się w ogólnym i jakieś małe zawsze się uchowają :D . Rozdaję podrostki znajomym akwarystom. Jeżeli bedzie coś małego to dam znać.

Kaja_xxx
06-22-2004, 13:10
Nic tylko pogratulować :D Ale szkoda że nic się nie odchowa tylko wszystko zostanie zjedzone. U mnie drobnoustki trą się jak szalone- a podobno taaaak ciężko je rozmnożyć :5: Wieć zastanawiam się czy nie założyć tym sexomaniakom jakiegoś małego akwa tarliskowego, może też powinieneś się nad tym zastanowić :wink: Zawsze miło popatrzeć na taką dużą gromadę ślicznych dzieciaków :D

Pozdrawiam

Grzegorz J.
06-22-2004, 19:46
może też powinieneś się nad tym zastanowić :wink: Zawsze miło popatrzeć na taką dużą gromadę ślicznych dzieciaków :D

W planach mam większy baniaczek, ok 160l to ten co mam 60l zostałby na jednogatunkowe i wtedy może bym jeszcze coś wykombinował mniejszego na tarliskowe. Obecnie brak miejsca na cokolwiek :(